Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як правильно сушити гриби?

Як правильно сушити гриби?

16-03-2015, 15:39
1 592
Як правильно сушити гриби?
Гриби - дуже цінний харчовий продукт, в них містяться специфічні білки, корисні мікроелементи і багато вітаміни, необхідні організму людини. Одним з найбільш зручних способів збереження грибів на досить тривалий час є їх висушування (сушка).

Які гриби сушать?


Сушити доцільно тільки трубчасті гриби. Висушені пластинчасті гриби будуть неприємно гірчити. Звичайно сушать білі гриби, підберезники, підосичники, лисички, маслюки, моховики, печериці та осінні опеньки. У холодну пору року такі заготовки чудово можна використовувати для приготування різних смачних і навіть вишуканих, корисних і поживних страв. Однак щоб приготувати ці корисні заготовки, спочатку було б непогано дізнатися, як сушити гриби в домашніх умовах, щоб зберегти максимум їх корисних властивостей.

Як вибирати гриби?


Не збирайте гриби, які ростуть біля доріг та поблизу від брудних виробництв - гриби взагалі легко вбирають шкідливі речовини, можна отримати отруєння. Краще збирати гриби, призначені для сушіння, сухий сонячний день. Не рекомендується промивати гриби перед сушкою - вони можуть потемніти, втратити запах і частину корисних властивостей. Можна злегка обмахнути їх м'якою щіткою. Висушені гриби можна промити перед приготуванням. Великі гриби краще розрізати на невеликі шматочки. При сушінні, звичайно ж, краще збирати гриби в окремі зв'язки, класифікуючи за видами.

Як правильно сушити гриби?


Нанизуємо підготовлені гриби на нитку і підвішуємо в тіні в добре провітрюваному місці під дахом, краще на протязі. Добре, якщо на зв'язки потрапляє сонячне світло. Можна розкласти гриби для сушіння на деку, паперу, тканини або марлі. При сприятливих погодних умовах процес триває недовго - кілька днів. Якщо погода зіпсувалася, можна досушити (або повністю висушити) гриби в духовій шафі на слабкому вогні. Дверцята духової шафи при сушінні краще тримати прочиненими щоб уникнути упарювання. Можна пров'ялити гриби і в остигає російської печі.

При якій температурі сушити гриби?


Процес сушіння печі і духовій шафі триває 3-5 години при температурі близько 50° C. До закінчення сушіння гриби повинні стати ламкими. Можна сушити гриби поблизу від печі, де досить тепло. Ну і, звичайно ж, можна сушити гриби, використовуючи спеціальні сушарки - вони продуктивні і економічні. При будь-якому способі сушіння необхідно 2-3 рази перервати процес висушування і добре провітрити гриби. Висушені гриби найкраще зберігати в чистих полотняних мішечках, можна - в паперових пакетах або скляних банках. Гриби зберігають в добре провітрюваних приміщеннях.

Строк зберігання сушених грибів


Зберігати сухі гриби можна досить довго, проте все ж краще не довше року, тобто бажано використовувати їх до наступного сезону. З висушених грибів можна зробити грибний порошок, використовуючи комбайн або кавомолку. Така суха приправа чудова для використання в холодну пору року. Зберігати грибний порошок найкраще в закритій скляній банці.
Як правильно сушити гриби?

Як сушити гриби лисички?


Лисички - особливі гриби - їх використовують не тільки для приготування різних страв, але і для лікування в народній медицині. Приймати лисички в лікувальних цілях найкраще у вигляді сухого порошку (не піддаючи тепловій обробці і не використовуючи сіль) або їх настій на вині чи горілці. Порошок і настоянку лисичок застосовують при захворюваннях печінки та підшлункової залози, при гельмінтозі і лямбліозі у комплексі з іншими натуральними засобами. Перед сушінням лисички не промиваємо. Нанизуємо їх на волосінь або білу сувору нитку і сушимо, бажано при температурі не менше 30 і не вище 50? за с. Якщо температура буде вище, лікувальні властивості лисичок губляться. Сушимо гриби не більше 5 діб. Сухі лисички можна змолоти в кавомолці в порошок (не в пил).
Рекомендуємо добрі рецепти
Лисички з вершками - рецепт
Лисички з вершками - рецепт
Якщо ви любите гриби, зокрема, лисички тоді сьогоднішня наша стаття для вас. Ми пропонуємо вам кілька оригінальних, але в теж час цікавих рецептів
Як сушити сливи?
Як сушити сливи?
Чорнослив - смачний і корисний сухофрукт, який можна вживати самостійно або додавати в різноманітні страви. Але далеко не кожному цей продукт по
Як чистити лисички?
Як чистити лисички?
Один з найулюбленіших господинями видів грибів - це лисички. Їх і на зиму заготовити можна, і висушити, і приготувати. Але ось як чистити лисички?
Як заморозити гриби?
Як заморозити гриби?
Якщо у вашій родині дуже люблять гриби, а ви вмієте готувати їх, варто запастися грибним урожаєм на рік вперед. "Але як це зробити? запитаєте ви. -
Грибна ікра з лисичок
Грибна ікра з лисичок
Гриби - смачний і корисний продукт, який широко використовується в кулінарії. Їх варять, смажать, додають у салати, супи, фарширують і т. д. А
Як сушити яблука в мікрохвильовці?
Як сушити яблука в мікрохвильовці?
Взимку всім необхідні вітаміни, адже в цю пору року організм людини піддається простудних захворювань, перемогти які може сильний імунітет,