Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Приправа орегано

16-03-2015, 16:19
1 711
Приправа орегано
Орегано (Origanumvulgare, лат.) або материнка звичайна - багаторічна трав'яниста рослина з роду Материнка сімейства Яснотковие (Lamiaceae).
Це невибаглива рослина поширена в Середземномор'ї і багатьох інших країнах Європи і Близького Сходу.
У Росії орегано росте повсюдно (за винятком районів Крайньої Півночі): на відкритих трав'янистих місцях, на схилах пагорбів, на узліссях, галявинах, серед чагарників. У багатьох країнах орегано культивують. Зрозуміло, дикоростуча і культивована рослина буде відрізнятися за смаком, ароматом і властивостями.
Ця трава містить безліч необхідних організму речовин, а тому широко використовується в медицині. Орегано володіє безліччю корисних властивостей, в тому числі протизапальну, загальнозміцнюючу, антиоксидантну, антигістамінну, заспокійливим, антибіотичну і іншими. Також орегано знаходить широке застосування в парфумерно-косметичній промисловості. Смак орегано вельми характерний, трохи гіркуватий, не дуже гострий, аромат легкий і приємний.
Природно, що орегано і в кулінарії знаходить широке застосування в якості спеції. Листя використовують у свіжому, так і в сушеному вигляді. Ця спеція збуджує апетит і покращує травлення.
Важливо точно знати, куди додають орегано, щоб не зіпсувати смак страви. Ця приправа знаходить саме широке застосування в багатьох кулінарних традиціях, вона добре поєднується з великою кількістю інших прянощів, особливо з чорним перцем, розмарином, базиліком, майораном, естрагоном, чебрецем.
Орегано, як приправа входить до складу багатьох пряних сумішей для приготування страв з м'яса, домашніх ковбас , омлетів, паштетів і начинок. Орегано сушений додають в деякі соуси і підливи. У деяких регіонах Італії спецію орегано використовують у приготуванні піци. У багатьох країнах Європи прийнято додавати сухий орегано в блюда з печериць (і деяких інших грибів) - з цією приправою вони набувають особливо ніжний, пікантно-гоструватий смак і характерний аромат.
На Кавказі, в Україні та Білорусії орегано додають в розсоли і маринади при проектуванні солінь з грибів та овочів (наприклад, огірків). У Сибіру приправу орегано додають в сирну, яєчну або м'ясну начинку для пирогів.
У Росії материнка традиційно використовується для заварювання трав'яного чаю. Такий чай широко використовується в народній медицині при різних захворюваннях, для зміцнення здоров'я і просто для задоволення.
Приправу орегано не слід зберігати дуже довго - вона втрачає свої корисні властивості, смакові і ароматичні якості. Зберігати сухе орегано краще в щільно закритій не пластикової ємності, без прямого доступу сонячних променів.

Рецепти з орегано


Російський чай з материнки (вона ж орегано)
Інгредієнти:

  • суха подрібнена материнка - 2-3 чайні ложки;

  • крутий окріп - 250-300 мл;

  • мед натуральний - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Суху траву засипаємо в заварювальний чайник або іншу підходящу ємність. Заливаємо крутим окропом, накриваємо кришкою (або блюдцем) і даємо настоятися протягом 30-40 хвилин. Проціджуємо і додаємо мед. Розмішуємо. Вживати по 100 мл перед сном.
    Лікувальний чай з орегано та меліси
    Інгредієнти:

  • сухе орегано - 3 ч. ложки;

  • меліса суха - 2 ч. ложки;

  • вода - 500 мл;

  • мед натуральний та вершки - за смаком.


  • Приготування
    Трави засипаємо в чайник.
    Приправа орегано
    Заливаємо крутим окропом і наполягаємо 40 хвилин, накривши чайник рушником. Розливаємо по чашках, додаємо мед і вершки за смаком. Перемішуємо.
    Чай з материнки (вона ж орегано) краще вживати на ніч, це прекрасне снодійний і заспокійливий засіб.
    Такими чаями не слід захоплюватися чоловікам - вони не сприяють чоловічій силі. Вагітним жінкам не рекомендовано вживати цю приправу в будь-якому вигляді.
    При загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту та серцевих розладах застосування орегано слід виключити або обмежити.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як готувати королівські креветки?
    Як готувати королівські креветки?
    Креветки - це делікатесний морепродукт, який широко відомий і застосовується в кулінарних традиціях багатьох народів. У ньому міститься багато
    Приправа коріандр
    Приправа коріандр
    Коріандр - однорічна трав'яниста рослина, що використовується в медицині та кулінарії. Як приправу використовують і свіжо зірване листя, і сушені і
    Які спеції додають до м'яса?
    Які спеції додають до м'яса?
    Як замаринувати стейк? Чим підсилити аромат тушкованої свинини? Як зробити блюдо з яловичини соковитіше? Відповідь одна - спеції. Саме вони надають
    Спеції для курки
    Спеції для курки
    Багато господинь користуються звичайним набором спецій, боячись застосовувати інші, так би язикати неперевірені приправи. А даремно. Адже з їх
    Спеції для плову
    Спеції для плову
    Хороший узбецький плов роблять спеції, але розібратися в їх різноманітті - справа непроста. У цій статті ми розповімо про те, які спеції потрібні для
    Приправа майоран
    Приправа майоран
    Майоран - поширене трав'яниста рослина, яка широко застосовується в медицині та кулінарії. Так само його використовують, як декоративна рослина. У