Приправа майоран

Майоран: корисні властивості
Як і інші трави, майоран містить багато ефірних масел і корисних речовин. Досі вчені не виявили речовину, яка відповідає за своєрідний запах майорану.
Крім ефірної олії приправа майоран містить рутин , який зміцнює судини, допомагає впорається з кровотечами, корисний при малій згортання крові. Іншим активним речовиною є каротин, який відповідає за знешкодження вільних радиколов і запобігає їх появі. Аскорбінова кислота, що міститься в майоране, зміцнює мембрани клітин, роблячи їх недоступними для вірусів, підвищує імунітет.
Майоран знайшов застосування в народній медицині. Завдяки вмісту в ньому речовин, майоран діє як антисептик, протимікробний засіб. Майоран сушений застосовують при лікуванні кашлю, проблеми з травленням, кровоточивості ясен і головного болю. Він допомагає при астмі, шлункових і кишкових болях, розладах кишечника, спазмах, порушення циклу у жінок.
Рецепт, як використовувати майоран сушений, прийшов з глибини віків. Здавна для лікування використовувався в народній медицині чай з майорану.
Для приготування чаю беруть 1-2 чайні ложки трави, заливають 250 мл окропу, настоюють 15 хвилин. Пити такий чай треба 1-2 рази в день. Але при цьому треба пам'ятати, що майоран протипоказаний вагітним і годуючим, при тромбозах і тробмофлебите. Так само курс лікування не повинен перевищувати 2-3 тижнів, після чого необхідно зробити перерву мінімум на місяць.
Майоран: застосування в кулінарії
Як пряність, майоран використовують при приготуванні м'ясних страв, салатів, супів. Він не тільки надає аромат, але і допомагає важкої їжі краще засвоюватися. Приправа майоран добре поєднується з орегано, чебрецем, базиліком і іншими спеціями. Тому існує безліч рецептів, куди додають майоран.
Зараз майоран вважається однією з кращих приправи для м'яса. Але так було не завжди. Стародавні греки вважали, що майоран знаходиться під заступництвом Афродіти, і додавали його в вино. З поширенням у Середньовічній Європі майоран стали додавати в м'ясні супи, овочеве рагу , ковбасу і соуси для спагетті .
В наш час майоран використовують при консервуванні, для засолювання огірків і патисонів, при приготування квашеної капусти.
Застосування майорану в кулінарії дуже широко.

В російській кулінарної традиції майоран майже не використовується. Це пов'язано з тим, що на території Росії майже немає придатних для вирощування майорану умов. Але сьогодні, коли екзотичні прянощі стали доступні рецепти з використанням майорану набувають все більшу популярність.
Рекомендуємо добрі рецепти

Свиняча корейка, запечена у фользі
З м'яса корейки можна приготувати безліч цікавих і вишуканих страв. І сьогодні ми розповімо, як смачно запекти свинячу корейку у фользі. Вийде чудова

Спеції для шашлику
В приготуванні шашлику дуже багато залежить від суміші спецій, яку ви будете використовувати при маринуванні. Шашлик маринований своїми руками завжди

Приправа коріандр
Коріандр - однорічна трав'яниста рослина, що використовується в медицині та кулінарії. Як приправу використовують і свіжо зірване листя, і сушені і

Склад хмелі-сунелі
Складно уявити собі грузинську кухню без спецій і приправ, які надають стравам яскравий і насичений смак. Хмелі-сунелі - приправа, яка придбала

Які спеції додають до м'яса?
Як замаринувати стейк? Чим підсилити аромат тушкованої свинини? Як зробити блюдо з яловичини соковитіше? Відповідь одна - спеції. Саме вони надають

Приправа орегано
Всім давно відомо, що приправи не тільки покращують смакові якості страв, але й сприятливо діють на наш організм. Так, наприклад, приправа орегано