Склад хмелі-сунелі

В даний час приправа хмелі-сунелі знаходить саме широке застосування і активно використовується для приготування різних страв не тільки в Грузії і на інших територіях Кавказу і Закавказзя, але і на всьому пострадянському просторі. Продається в готовому вигляді в пакетиках, термін зберігання до 2-х років.
В повний класичний склад суміші хмелі-сунелі входять наступні компоненти:
Приготування
Всі сухі подрібнені трави, крім червоного перцю і шафрану, беруть у рівних частинах. Червоного перцю додають - 1-2 % від загального обсягу готової суміші), імеретинського шафрану - до 01 %.
У скороченому варіанті до складу хмелі-сунелі можна включити тільки базилік, майоран, петрушку, кінзу і кріп з додаванням шафрану і гострого червоного перцю. Багатьом такий склад подобається навіть більше, ніж повний класичний варіант хмелі-сунелі, оскільки не всім за смаком м'ята і чабер. Така суміш дає страв більш м'який смак.
В принципі, суворої рецептури пропорцій та Гостів для складання суміші хмелі-сунелі не існує і ніколи не існувало. Якщо Вам не подобається присутність у готової суміші хмелі-сунелі якого-небудь компонента або пропорції суміші, ви можете підійти до торговця развесними спеціями на ринку і попросити скласти хмелі-сунелі на свій розсуд (зрозуміло, з урахуванням основних компонентів хоча б із скороченого варіанту).
Для яких страв використовують хмелі-сунелі?
Грузія славляться своїми унікальними традиційними стравами, в приготуванні яких обов'язково використовують суміш хмелі-сунелі, це такі страви, як суп харчо , чахохбілі, сациві, а також для приготування аджики. З не меншим успіхом хмелі-сунелі можна використовувати як основну приправу для приготування будь-яких страв з м'яса, риби, грибів і овочів. Ця чудова приправа здатна поліпшити смак практично будь-якого тушкованого страви або супу. Зрозуміло, смаки будь-яких страв з приправою хмелі-сунелі будуть мати характерні відтінки. Також суміш хмелі-сунелі широко використовується для складання різних гострих соусів і маринадів (для шашликів та інших страв з м'яса, риби, грибів і овочів).
Чим замінити хмелі-сунелі?
Очевидно, що замінити хмелі-сунелі з максимальною схожістю може лише суміш з окремих сухих спецій її складових (див. вище). Звичайно ж, складаючи самостійно таку суміш з окремих компонентів треба більш-менш намагатися слідувати основний рецептурою складу, з

Застосування хмелі-сунелі
Питання про те, в якій кількості додавати суміш хмелі-сунелі в те або інше блюдо, також дуже індивідуальний. На Кавказі у кожної сім'ї свої традиції в цьому питанні. Додавайте потроху, не пробуйте на смак. Додати хмелі-сунелі краще всього за 10-20 хвилин до готовності, щоб все добре просочилося і набуло аромат і смак, а з іншого боку, щоб спеції не переварилися і не перепарились (тоді страва втрачає потрібний смак і аромат). Разом з хмелі-сунелі в різні страви також можна додавати й інші сухі спеції: тертий мускатний горіх, гвоздику, чорний перець, мелісу, плоди барбарису і ялівцю, естрагон, а в деяких випадках (для приготування баранини) чебрець і шавлія.
Рекомендуємо добрі рецепти

Сациві по-грузинськи
Сациві - це, по суті, соус, який можна подавати до страв з птиці і м'яса. Але якщо ви бажаєте дотримуватися грузинські традиції приготування цієї

Соус сациві
Соус сациві - це традиційне блюдо грузинської кухні, яке готується з волоських горіхів з додаванням різних спецій. Його зазвичай подають до риби і

Бадьян - застосування в кулінарії
Багатьом з нас бадьян знаком як спеція у вигляді маленької зірочки. Але не всі знають, де і як краще використовувати цю приправу. Найкраще бадьян

Сациві в мультиварці
Сациві - це не лише популярний грузинський соус з волоських горіхів, але і назва групи страв з м'яса, овочів, риби, яку тушкуються в ньому. Давайте

Як приготувати чахохбілі?
Щоб поїсти чахохбілі не потрібно їхати в Грузію. Більше того, вам навіть не потрібно фазан (адже саме з цієї птиці традиційно готують це блюдо).

Сациві з індички по-грузинськи
Сациві - смачний грузинський соус, який робиться з волоських горіхів з додаванням спецій. У ньому готують різні м'ясні, рибні і овочеві страви. І