Сациві по-грузинськи
Сациві (або бажа, бажи) - це страва грузинської кухні, яке можна готувати з птиці, м'яса або риби, але обов'язково з соусом сациві. До складу цього соусу обов'язково входять мелені горіхи, які змішують з маслами, фруктами, ягодами або соками, сухими приправами і зеленню. Такий загальний принцип приготування сациві, компоненти ж варіативні.
Інгредієнти:
курка або індичка;
05-04 кг очищених волоських горіхів;
5-7 зубчиків часнику;
1 столова ложка з гіркою гострої аджики (без помідорів, солодкого перцю і, тим більше, крохмалю);
мелений коріандр + уцхо-сунелі (хмелі-сунелі), імеретинський шафран мелений, сіль.
Приготування:
Курку краще за все розділити на частини і запекти в духовій шафі, хоча можна і засмажити. Поки курка запікається, размелем горіхи і часник, використовуючи м'ясорубку або блендер. Наше завдання - отримати однорідну пасту, без грудочок. Тепер додамо в цю пасту, аджику і ретельно перемішати. Отриману масу розведемо крутим окропом і ретельно перемішати до консистенції кефіру. Можна використовувати замість води і курячий бульйон. Додамо в соус шафран і сухі спеції, присолим. Рясно поллємо соусом курку і поставимо годинки на 3-4 в прохолодне місце, але не в холодильник. Соус повинен загуснути, а курка - добре просочитися.
Готувати в мультиварці дуже зручно. Курку для сациві теж можна приготувати в мультиварці.
Інгредієнти:
1 кг курячих грудок;
2-4 цибулини
грам 250 ядер волоських горіхів;
5-8 зубчиків часнику;
1 пучок кінзи;
1 чайна ложка зерен кінзи (коріандру);
шафран, перець, хмелі-сунелі.
Приготування:
Разделаем м'ясо на шматочки приблизно грам по 50. Очищений лук наріжемо півкільцями. У каструлю мультиварки закладаємо шматочки курки і цибулю, вибираємо програму «гасіння» і тушкуємо близько години. Горіхи, часник і зелень подрібнюємо в пасту в блендері або м'ясорубці. Додаємо трохи окропу (або білого столового вина). Соус повинен бути по консистенції, як кефір. Додаємо спеції і додаємо сіль. Ретельно перемішуємо. Готову курку поливаємо соусом і ставимо хоча б години на 2-3 у прохолодне місце.
Грузинська кухня різноманітна. Сациві можна приготувати і з риби.
Інгредієнти:
600 г філе риби (або рибних стейків);
250 г ядер волоського горіха;
80 мл гранатового соку (свіжовичавленого);
2-3 цибулини;
5 зубчиків часнику;
хмелі-сунелі;
насіння кінзи;
шафран;
гострий червоний перець;
зелень (кінза, базилік, естрагон), сіль.
Інгредієнти:
Рибне філе наріжемо досить великими шматками і зваримо на пару або в підсоленій воді. Риба не повинна розвалюватися, тому не переварюємо. В принципі, можна тушкувати рибу або запекти в духовій шафі. Викладемо готову рибу на блюдо для сервірування. Горіхи, часник, цибулю і стручковий перець, зелень провернем через м'ясорубку або опрацюємо в блендері. Додамо до отриманої масі товчені насіння кінзи, всі перемішаємо і розведемо бульйоном, присолим, трохи приварим і додаємо сухі спеції і сік граната. Перемішати соус ретельно, остудимо до теплого і поллємо їм рибу. Подавати сациві з риби до столу можна через 2 години, коли риба просочиться.
Можна приготувати сациві вегетаріанське - з баклажанів.
Інгредієнти:
4 середніх баклажана;
250 г ядер волоських горіхів;
2 цибулини;
5 зубчиків часнику;
перець червоний гострий;
хмелі-сунелі;
зелень (кінза, базилік, естрагон);
сіль;
свіжий сік лимона або граната.
Приготування:
Баклажани вимиємо, обсушим і наріжемо, можна вздовж - плоскими скибочками, а можна впоперек - кружечками. Помістимо нарізані баклажани в миску з водою і придавим зверху чим-небудь, щоб вода закривала скибочки. Через 20 хвилин поміняємо воду і ще через 10 - зіллємо. Баклажани відкинемо на друшляк і почекаємо, поки вода добре стече. Поки приготуємо соус. Горіхи, часник і зелень пропустимо через м'ясорубку або опрацюємо в блендері. Додаємо сухі спеції і сік граната або лимона. Обсмажимо скибочки баклажанів на середньо-сильному вогні і викладемо шар на блюдо, поллємо соусом, зверху викладемо ще шар і так далі. Прикрасимо страву зеленню. Блюдо сациві подають як холодну закуску з грузинським столовим вином.
Сациві з птиці
Інгредієнти:
Приготування:
Курку краще за все розділити на частини і запекти в духовій шафі, хоча можна і засмажити. Поки курка запікається, размелем горіхи і часник, використовуючи м'ясорубку або блендер. Наше завдання - отримати однорідну пасту, без грудочок. Тепер додамо в цю пасту, аджику і ретельно перемішати. Отриману масу розведемо крутим окропом і ретельно перемішати до консистенції кефіру. Можна використовувати замість води і курячий бульйон. Додамо в соус шафран і сухі спеції, присолим. Рясно поллємо соусом курку і поставимо годинки на 3-4 в прохолодне місце, але не в холодильник. Соус повинен загуснути, а курка - добре просочитися.
Сациві в мультиварці
Готувати в мультиварці дуже зручно. Курку для сациві теж можна приготувати в мультиварці.
Інгредієнти:
Приготування:
Разделаем м'ясо на шматочки приблизно грам по 50. Очищений лук наріжемо півкільцями. У каструлю мультиварки закладаємо шматочки курки і цибулю, вибираємо програму «гасіння» і тушкуємо близько години. Горіхи, часник і зелень подрібнюємо в пасту в блендері або м'ясорубці. Додаємо трохи окропу (або білого столового вина). Соус повинен бути по консистенції, як кефір. Додаємо спеції і додаємо сіль. Ретельно перемішуємо. Готову курку поливаємо соусом і ставимо хоча б години на 2-3 у прохолодне місце.
Сациві з риби
Грузинська кухня різноманітна. Сациві можна приготувати і з риби.
Інгредієнти:
Інгредієнти:
Рибне філе наріжемо досить великими шматками і зваримо на пару або в підсоленій воді. Риба не повинна розвалюватися, тому не переварюємо. В принципі, можна тушкувати рибу або запекти в духовій шафі. Викладемо готову рибу на блюдо для сервірування. Горіхи, часник, цибулю і стручковий перець, зелень провернем через м'ясорубку або опрацюємо в блендері. Додамо до отриманої масі товчені насіння кінзи, всі перемішаємо і розведемо бульйоном, присолим, трохи приварим і додаємо сухі спеції і сік граната. Перемішати соус ретельно, остудимо до теплого і поллємо їм рибу. Подавати сациві з риби до столу можна через 2 години, коли риба просочиться.
Вегетаріанське сациві
Можна приготувати сациві вегетаріанське - з баклажанів.
Інгредієнти:
Приготування:
Баклажани вимиємо, обсушим і наріжемо, можна вздовж - плоскими скибочками, а можна впоперек - кружечками. Помістимо нарізані баклажани в миску з водою і придавим зверху чим-небудь, щоб вода закривала скибочки. Через 20 хвилин поміняємо воду і ще через 10 - зіллємо. Баклажани відкинемо на друшляк і почекаємо, поки вода добре стече. Поки приготуємо соус. Горіхи, часник і зелень пропустимо через м'ясорубку або опрацюємо в блендері. Додаємо сухі спеції і сік граната або лимона. Обсмажимо скибочки баклажанів на середньо-сильному вогні і викладемо шар на блюдо, поллємо соусом, зверху викладемо ще шар і так далі. Прикрасимо страву зеленню. Блюдо сациві подають як холодну закуску з грузинським столовим вином.
Рекомендуємо добрі рецепти
Соус сациві
Соус сациві - це традиційне блюдо грузинської кухні, яке готується з волоських горіхів з додаванням різних спецій. Його зазвичай подають до риби і
Сациві в мультиварці
Сациві - це не лише популярний грузинський соус з волоських горіхів, але і назва групи страв з м'яса, овочів, риби, яку тушкуються в ньому. Давайте
Рецепт сациві з курки
Сациві - це популярний грузинське блюдо, яке подають у холодному вигляді. Воно володіє пряним смаком, так і для його створення використовується
Сациві з баклажанів
Сациві - це популярний грузинський соус, який готується з волоських горіхів з додаванням спецій. Його подають до різних м'ясних і овочевих страв.
Сациві з кольоровою капустою
У знаменитому горіховому соусі можна готувати будь-які страви від м'ясних до овочевих. І зараз ми докладно розповімо, як приготувати сациві з
Сациві з індички по-грузинськи
Сациві - смачний грузинський соус, який робиться з волоських горіхів з додаванням спецій. У ньому готують різні м'ясні, рибні і овочеві страви. І