Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Картопляні зрази з м'ясним фаршем

Картопляні зрази з м'ясним фаршем

15-07-2015, 20:46
4 195
Картопляні зрази з м'ясним фаршем
Зрази – оригінальна страва до польської і литовської національних кухнях, популярний також в Білорусії, Україні та Росії. Загальна ідея приготування зраз така: з котлетної маси, основним продуктом якої, найчастіше, є рубане м'ясо, формують корж. В коржик загортають начинку (наприклад, з рубаних варених яєць з пасерованою цибулею і зеленню). Далі загинають краю коржі і формують виріб зразок пиріжки з начинкою. Зрази смажать або варять на пару, можливі й варіанти з запіканням.
Можливі й інші різні варіанти начинок для зраз та інші основи для котлетної маси. Дуже популярний рецепт картопляних зраз з начинкою з м'ясного фаршу. Зрозуміло, таке блюдо можна подавати без гарніру.

Зрази картопляні з м'ясним фаршем і грибами


Інгредієнти:

  • картопля – близько 1 кг;

  • фарш м'ясний свино-яловичий – 300 г;

  • свіжі печериці або гливи – 200 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • яйце куряче – 3 шт.;

  • часник – 2 зубчики;

  • чорний перець мелений;

  • тертий мускатний горіх ;

  • зелень (петрушка, кінза, кріп);

  • масло рослинне або топлене вершкове масло або жир перетоплений (свинячий курячий);

  • борошно або панірувальні сухарі.


  • Приготування
    Очищену картоплю відварюємо і пюрируем. Трохи додаємо сіль. Пасеруємо в сковороді на олії цибулю, нарізану дрібно, потім додаємо дрібно нарізані гриби і м'ясний фарш. Тушкуємо цю суміш з додаванням спецій, іноді помішуючи протягом 15 хвилин. Остуджуємо суміш, щоб була теплою, додаємо продавлений часник, подрібнену зелень і 1 яйце, енергійно перемішуємо виделкою, трохи додаємо сіль.
    У картопляне пюре додаємо 2 яйця і перемішуємо, якщо вийшла дуже рідка маса, коригуємо консистенцію пшеничним борошном або крохмалем.
    Формуємо коржі з картопляної маси, викладаємо в центр кожної начинку з м'ясного фаршу з цибулею і грибами, загинаємо краю і формуємо-ліпимо зрази. Такі вироби вже їстівні. Але ж ми хочемо смачніше.
    На сковороді розігріваємо жир. Обвалюємо зрази в борошні або сухарях і злегка обсмажуємо до легких золотистих відтінків. Можна обсмажити і без панірування. Подаємо зрази картопляні з теплими зеленню і світлими соусами (наприклад, на основі сметани або вершків), можна подати хрін або гірчицю. Під це блюдо буде дуже доречний житній хліб з кмином, а також чарка-друга старкі, зубрівки або ягідної міцної настойки.
    Картопляні зрази з м'ясним фаршем і грибами підходять і для харчування дітей, але не молодше п'ятирічного віку. Зрозуміло, в цьому випадку гриби використовуйте тільки вирощені промислово.
    Якщо зрази охололи
    Є остиглі картопляні зрази з м'ясним фаршем не смачно, в цьому випадку їх можна розігріти в духовці або мультиварці або навіть запекти під соусом, так буде значно смачніше. Оскільки оболонка зраз з картопляного пюре при заливці соусом вони можуть трохи втратити форму, щоб цього не сталося зробимо соус щодо жирним, наприклад, на основі вершків.

    Рецепт соусу для запікання в духовці картопляних зраз з м'ясним фаршем в духовці


    Інгредієнти:

  • вершки жирні або середньої жирності, але не занадто густі – 150 мл;

  • гірчиця готова – 1 ч. ложка;

  • мелені спеції (коріандр, гвоздика, імбир, мелений чорний запашний перець, мускатний горіх, кмин).
  • Картопляні зрази з м'ясним фаршем


    Приготування
    Приправляємо вершки гірчицею і спеціями. Можна додати трохи лимонного соку. Перемішуємо соус, якщо він занадто густий, можна трохи розбавити її водою або пивом.
    Запікаємо зрази
    Якщо готуємо в духовці, розігріваємо її заздалегідь хвилин за 15 до приготування. Викладаємо зрази в рясно змащену жиром форму і поллємо приготованим соусом. Запікаємо протягом 20 хвилин. Готові запечені під соусом зрази, ще гарячі, після розкладання в індивідуальні порційні тарілки добре ще присипати тертим сиром.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Картопляні зрази з сиром
    Картопляні зрази з сиром
    Картопляні зрази можна приготувати з свіжозвареної картоплі або ж із залишків пюре. Головне підібрати хорошу начинку. Пропонуємо начинити зрази
    Пісні картопляні зрази
    Пісні картопляні зрази
    Представляємо вашій увазі яскравий приклад того, що пісні страви можуть бути смачними і цікавими. Так, рум'яні і дуже ароматні картопляні зрази
    Зрази з сиром
    Зрази з сиром
    Зрази - страва слов'янське. Саме тому воно поширене на території Росії і країн СНД. Звичайно, варіантів приготування цієї страви дуже багато, але ми
    Зрази з гарбуза
    Зрази з гарбуза
    Зрази являють собою довгасту котлету з начинкою. Традиційна це м'ясна котлетка з начинкою з яєць або цибульно-грибної суміші. А сьогодні ми підкажемо
    Зрази з грибами - рецепт
    Зрази з грибами - рецепт
    Апетитні зрази з грибами - це ситне і швидке блюдо на кожен день, встояти перед яким неможливо навіть під час дієт. Рецепт справжніх картопляних зраз
    Зрази з печінкою
    Зрази з печінкою
    Зрази - традиційне блюдо в польської, литовської, білоруської і української кулінарних традиціях Являє собою котлету або м'ясний рулетик з начинкою.