Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Зрази з гарбуза

Зрази з гарбуза

21-03-2015, 18:23
2 366
Зрази з гарбуза
Зрази - традиційне популярне блюдо в польської, литовської, білоруської, української кулінарних традиціях (за однією з версій привнесено з італійської кухні), являє собою довгасту котлету-рулетик з начинкою. Спочатку зрази - це м'ясна котлета з начинкою з варених яєць, цибульно-грибної суміші, каш, можливі й інші варіанти. Так сказати, котлета з сюрпризом. Сучасні рецепти припускають і інший підхід: наприклад, картопляні зрази з м'ясною або грибною начинкою або зрази з гарбуза.
Розповімо, як приготувати зрази з гарбуза. Слід розуміти, що можливі мінімум 2 варіанти: м'ясні зрази з начинкою з гарбуза або зрази з гарбузової маси з начинкою, наприклад, із м'ясного фаршу.
Гарбуза найбільш смачні - запашні мускатні, але підійдуть і інші сорти.

М'ясні зрази з начинкою з гарбуза


Інгредієнти:

  • м'ясний фарш (краще змішаний) - близько 600 г;

  • гарбуз - близько 300 м;

  • сир твердий - 150-200 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • куряче яйце - 1-2 шт.;

  • черствий білий батон - 3-4 скиби;

  • молоко - 100 мл;

  • спеції сухі мелені (чорний перець, гострий червоний перець і/або паприка солодка; тертий мускатний горіх, коріандр, кмин);

  • борошно пшеничне в суміші з кукурудзяного (1:1);

  • свинячий або курячий жир перетоплений, або рослинна олія для обсмажування;

  • зелень свіжа для оформлення.


  • Приготування
    Спочатку приготуємо котлетну масу. Разломаем скибки хліба і помістимо в молоко, щоб розмокли. Коли це станеться, злегка отожмем хліб і пропустимо через м'ясорубку (або опрацюємо в блендері) разом з цибулиною. З'єднаємо хлібно-цибульну масу, м'ясний фарш і яйця. Додамо чорний мелений перець і трохи присолим. Ретельно вимесим і виб'ємо об стіл котлетну масу. Густоту регулюємо додаванням борошна.
    Приготуємо начинку. Натремо гарбуз на середньо-дрібній тертці, також і сир. Натертий гарбуз злегка отожмем і з'єднаємо з сиром. Приправимо сухими меленими спеціями (якщо хочете, можете додати в суміш часник). Перемішати начинку.
    Ліпимо зрази. Формуємо приблизно однакові плоскі овальні коржики з м'ясної котлетної маси. По центру кожної коржі, відступаючи від країв, викладаємо порцію гарбузово-сирної начинки. Звертаємо-формуємо зрази, прагнучи домогтися досконалості форми.
    А в цей час жир на сковороді вже розігрівся. Паніруємо зрази (якщо це необхідно) в борошняної суміші і злегка обсмажуємо рівномірно з усіх боків. Далі можна зменшити вогонь і ще трохи протомитися зрази під кришкою або, перемістивши їх у вогнетривку форму, дозапечь в духовій шафі. До цієї страви добре підійде часниково-томатний гострий соус або сметанно-грибний. Оформіть блюдо зеленню, подайте бульйон, житній хліб, свіжі овочі або соління, а також пряної гіркого або ягідної настоянки або горілки.

    Гарбузове зрази з начинкою з м'ясного фаршу


    Інгредієнти:

  • гарбуз - близько 600 г;

  • м'ясний фарш - близько 300 м;

  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • спеції сухі мелені (червоний гострий перець і/або паприка, тертий мускатний горіх, запашний перець, гвоздика, коріандр);

  • яйце - 2-3 шт.;

  • сир твердий - 100 г;

  • зелень кропу, петрушки і кінзи;

  • борошно пшеничне;

  • тваринний жир, перетоплений або рослинне масло.


  • Приготування
    Гарбуз натираємо на середньо-дрібній тертці, додаємо 1-2 яйця і борошно в такій кількості, щоб вийшла досить густа маса, з якої будемо робити коржик-підкладку. Приправляємо тертим мускатним горіхом і червоним перцем, не солимо, перемішуємо. Нехай суміш постоїть, поки будемо возитися з начинкою, можливо, гарбуз ще пустить сік і доведеться додати якусь кількість борошна.
    Зрази з гарбуза
    До м'ясного фаршу додаємо подрібнені в блендері або м'ясорубці цибулю і часник, а також рубану зелень і тертий сир. Приправляємо запашним перцем, коріандром, гвоздикою. Додаємо яйце і перемішуємо, якщо треба, регулюємо густоту борошном.
    Формуємо підкладку з гарбузової маси, загортаємо в неї порцію начинки, формуємо зразу.
    Зрази паніруємо в борошні й обсмажуємо на сковороді рівномірно. Можна довести до готовності, прикривши кришкою на малому вогні або запекти в духовій шафі.
    Під такі зрази більше підійдуть ніжні і вершкові соуси, оливки, спаржа і світле мускатне вино.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Зрази з сиром
    Зрази з сиром
    Зрази - страва слов'янське. Саме тому воно поширене на території Росії і країн СНД. Звичайно, варіантів приготування цієї страви дуже багато, але ми
    Зрази з грибами - рецепт
    Зрази з грибами - рецепт
    Апетитні зрази з грибами - це ситне і швидке блюдо на кожен день, встояти перед яким неможливо навіть під час дієт. Рецепт справжніх картопляних зраз
    Деруни з фаршем
    Деруни з фаршем
    Деруни - це популярне блюдо, яке з'явилося в білоруській кухні, але вже давно відоме по всьому світу. Їх можна робити з різними начинками і подавати
    Зрази з печінкою
    Зрази з печінкою
    Зрази - традиційне блюдо в польської, литовської, білоруської і української кулінарних традиціях Являє собою котлету або м'ясний рулетик з начинкою.
    Картопляні деруни - рецепт
    Картопляні деруни - рецепт
    Картопляні деруни - популярна страва білоруської кухні, яке з'явилося в XIX столітті. Їх зазвичай подають зі сметаною, будь-яким соусом або просто з
    М'ясні зрази з яйцем
    М'ясні зрази з яйцем
    Зрази - це популярне блюдо російської, білоруської, української кухні. Являє собою просту котлету з начинкою. І зараз ми вам розповімо, як смачно і