Зрази – оригінальна страва до польської і литовської національних кухнях, популярний також в Білорусії, Україні та Росії. Загальна ідея приготування зраз така: з котлетної маси, основним продуктом якої, найчастіше, є рубане м'ясо, формують корж. В коржик загортають начинку (наприклад, з рубаних варених яєць з пасерованою цибулею і зеленню). Далі загинають краю коржі і формують виріб зразок пиріжки з начинкою. Зрази смажать або варять на пару, можливі й варіанти з запіканням.
Можливі й інші різні варіанти начинок для зраз та інші основи для котлетної маси. Дуже популярний рецепт картопляних зраз з начинкою з м'ясного фаршу. Зрозуміло, таке блюдо можна подавати без гарніру.
Зрази картопляні з м'ясним фаршем і грибами
Інгредієнти: картопля – близько 1 кг; фарш м'ясний свино-яловичий – 300 г; свіжі печериці або гливи – 200 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; яйце куряче – 3 шт.; часник – 2 зубчики; чорний перець мелений; тертий мускатний горіх ; зелень (петрушка, кінза, кріп); масло рослинне або топлене вершкове масло або жир перетоплений (свинячий курячий); борошно або панірувальні сухарі. Приготування Очищену картоплю відварюємо і пюрируем. Трохи додаємо сіль. Пасеруємо в сковороді на олії цибулю, нарізану дрібно, потім додаємо дрібно нарізані гриби і м'ясний фарш. Тушкуємо цю суміш з додаванням спецій, іноді помішуючи протягом 15 хвилин. Остуджуємо суміш, щоб була теплою, додаємо продавлений часник, подрібнену зелень і 1 яйце, енергійно перемішуємо виделкою, трохи додаємо сіль.
У картопляне пюре додаємо 2 яйця і перемішуємо, якщо вийшла дуже рідка маса, коригуємо консистенцію пшеничним борошном або крохмалем.
Формуємо коржі з картопляної маси, викладаємо в центр кожної начинку з м'ясного фаршу з цибулею і грибами, загинаємо краю і формуємо-ліпимо зрази. Такі вироби вже їстівні. Але ж ми хочемо смачніше.
На сковороді розігріваємо жир. Обвалюємо зрази в борошні або сухарях і злегка обсмажуємо до легких золотистих відтінків. Можна обсмажити і без панірування. Подаємо зрази картопляні з теплими зеленню і світлими соусами (наприклад, на основі сметани або вершків), можна подати хрін або гірчицю. Під це блюдо буде дуже доречний житній хліб з кмином, а також чарка-друга старкі, зубрівки або ягідної міцної настойки.
Картопляні зрази з м'ясним фаршем і грибами підходять і для харчування дітей, але не молодше п'ятирічного віку. Зрозуміло, в цьому випадку гриби використовуйте тільки вирощені промислово.
Якщо зрази охололи Є остиглі картопляні зрази з м'ясним фаршем не смачно, в цьому випадку їх можна розігріти в духовці або мультиварці або навіть запекти під соусом, так буде значно смачніше. Оскільки оболонка зраз з картопляного пюре при заливці соусом вони можуть трохи втратити форму, щоб цього не сталося зробимо соус щодо жирним, наприклад, на основі вершків.
Рецепт соусу для запікання в духовці картопляних зраз з м'ясним фаршем в духовці
Інгредієнти: вершки жирні або середньої жирності, але не занадто густі – 150 мл; гірчиця готова – 1 ч. ложка; мелені спеції (коріандр, гвоздика, імбир, мелений чорний запашний перець, мускатний горіх, кмин). Приготування Приправляємо вершки гірчицею і спеціями. Можна додати трохи лимонного соку. Перемішуємо соус, якщо він занадто густий, можна трохи розбавити її водою або пивом.
Запікаємо зрази Якщо готуємо в духовці, розігріваємо її заздалегідь хвилин за 15 до приготування. Викладаємо зрази в рясно змащену жиром форму і поллємо приготованим соусом. Запікаємо протягом 20 хвилин. Готові запечені під соусом зрази, ще гарячі, після розкладання в індивідуальні порційні тарілки добре ще присипати тертим сиром.