Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Буряковий квас

Буряковий квас

13-03-2015, 09:15
2 208
Буряковий квас
Квас - традиційний слов'янський напій, що отримується як результат незавершеного бродіння вихідного сусла. Він відмінно втамовує спрагу, володіє приємним освіжаючим смаком і високою енергетичною цінністю. Цей традиційний напій містить безліч корисних речовин, сприяє травленню, регулює обмін речовин і благотворно впливає на серцево-судинну систему людського організму. Відомі різні види і сорти квасу, а також рецепти приготування цього унікального напою.
Квас нескладно готувати в домашніх умовах. Зазвичай для цього используютдрожжи, сухарі (а краще - спеціальну закваску) і цукор. Для додання напою особливих смакових відтінків використовують м'яту, хміль, фрукти, ягоди та деякі інші продукти. Відомі також рецепти незлакових видів квасу, в приготуванні яких в якості основної сировини використовують ягоди обліпихи або буряк - ці види знаходять застосування як у кулінарії, так і в народній медицині.
Буряковий квас особливо корисний при підвищеному артеріальному тиску, крім того, цей продукт сприяє виведенню з організму різних шкідливих речовин (у тому числі, продуктів гнильних бродіння і холестеринових бляшок), перешкоджає виникненню і розвитку пухлин, очищає судини, нирки і кишечник. До того ж напій ще й сприяє жіросжіганію.

Як зробити буряковий квас?


Найкраще для приготування корисного і смачного квасу з червоного буряка вибирати молоді коренеплоди середнього розміру, адже саме в таких і міститься найбільша кількість корисних речовин, які переходять у напій. Ось один з рецептів приготування бурякового квасу.
Інгредієнти:

  • буряк (середня кругла) - 3-5 шт. (близько 05 кг);

  • вода холодна (кип'ячена або очищена) - 2 л;

  • цукор-пісок - 4 ст. ложки (необов'язковий);

  • лимон - 05 шт.;

  • хліб житній з черствою скоринкою - 1 скибочка.


  • Приготування
    Приготування бурякового квасу - справа нескладна, цілком доступне навіть людям, зовсім не недосвідченим в кулінарії. Квас з буряка готуємо за традиційним рецептом. Спочатку ретельно вимиті коренеплоди очищають ножем. Тепер їх треба дрібно порубати, або нарізати дрібною короткою соломкою або натерти на крупній тертці. Можна, звичайно, скористатися чоппером. Очищену подрібнену свеклупомещаем у скляну банку, заливаємо холодною кип'яченою водою, додаємо сік половинки лимона (для запаху і присмаку), цукор (слід зауважити, що цукор - необов'язковий компонент) і скибочку житнього хліба з сухою скоринкою (ні в якому разі не використовуйте готові магазинні сухарики - у них безліч шкідливих добавок).
    Тепер закриваємо банку марлею і залишаємо на 25-3 дня (протягом цього часу відбувається бродіння). Готовий квас потрібно процідити, розлити по пляшках (які укупориваем) і охолодити. Невелика кількість (1 склянка) готового бурякового квасу можна використовувати при наступному циклі закваски.
    Слід зауважити, що готовий буряковий квас можна приправляти для зміни смаку і запаху не тільки соком лимона, але й іншими компонентами, а саме: родзинками, м'ятою, мелісою, хмелем і деякими іншими пряними травами і сухими спеціями.
    Склянку бурякового квасу добре випити в спекотний літній день перед їжею для збудження апетиту і поліпшення травлення.
    Буряковий квас
    На основі бурякового квасу можна готувати холодні літні супи.
    При всіх чудових цілющих і поживних властивості цього напою необхідно розуміти, що його вживання (а тим більше, у великих кількостях) показано аж ніяк не всім людям. Фахівці-дієтологи не рекомендують пити велику кількість бурякового напою при діабеті (навіть якщо цукор у процесі виготовлення не додавали), сечокам'яної хвороби і подагрі. Украй небажане вживання бурякового квасу при загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту - в цих випадках може статися загострення проблем і, як результат, серйозне погіршення загального стану, що ускладнює подальше лікування хвороб.
    Варто відзначити, що варто не тільки пити буряковий квас, але і готувати інші страви з цим коренеплодом. Наприклад, підготуватися до зими, скориставшись рецепт маринованої буряків або зробивши заправку для борщу .
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Банановий квас
    Банановий квас
    Любите пити корисні напої? Тоді вам сподобається банановий квас. Для його приготування вам знадобляться тільки бананові шкурки, самі плоди можете
    Яблучний квас
    Яблучний квас
    Яблучний квас - один з небагатьох напоїв, які підходять для вживання як в холодну, так і в теплу пору. Взимку яблучний квас можна пити з медом у
    Житній квас
    Житній квас
    Квас - улюблений напій багатьох людей, особливо в літній час. Існує досить багато його видів: медові, фруктові, ягідні, хлібні. Але найбільш
    Квас із сухофруктів
    Квас із сухофруктів
    Квас - це популярний російський напій, який чудово вгамовує спрагу в літню спеку. Варіантів і способів його створення існує безліч. І сьогодні ми
    Квас без дріжджів - рецепт
    Квас без дріжджів - рецепт
    Квас - популярний російський напій, що володіє кислуватим смаком. Його готують шляхом бродіння житнього хліба, з додаванням меду, буряків,
    Вишневий квас
    Вишневий квас
    Квас - слов'янський охолоджуючий хмільний напій, що готується на основі дріжджів, сухарів, солоду. Також в нього можна покласти ягоди і фрукти. І