» » Хачапурі по-мегрельські

Хачапурі по-мегрельські

Хачапурі по-мегрельські
Хачапурі – популярна (і навіть запатентована і сертифікована) грузинська випічка, вироби з тіста типу коржі з начинкою з м'якого розсільного сиру. Тісто для хачапурі, як правило, готується на основі мацоні (тана, кефіру або інших місцевих кисломолочних напоїв) та пшеничного борошна з додаванням яєць, солі, іноді, харчової соди як розпушувача.
Відомо безліч різних місцевих варіантів рецептів хачапурі (мегрельские, імеретинській та інші).
Розповімо, як приготувати хачапурі по-мегрельські.
Звичайно мегрельские хачапурі з сиром роблять круглої форми, певним чином, вони нагадують відомі ватрушки .
Тісто для хачапурі по-мегрельські готують, найчастіше, дріжджове.

Хачапурі з сиром по-мегрельські – рецепт


Інгредієнти:

  • молоко – 05 л;

  • цукор – 1 ч. ложка;

  • сіль – 1 щіпка;

  • дріжджі сухі – 1 пакетик (6-7 м);

  • борошно – 600-700 г;

  • яйце куряче – 2 шт. + 1 жовток;

  • масло топлене вершкове – 50 г + ще шматочок.


  • Для начинки:

  • молодий сир сулугуні або імеретинський – близько 500-600 р.


  • Приготування
    Безопарне тісто: трохи підігріваємо молоко з цукром і маслом в ковшике. Переливаємо в робочу миску, вносимо дріжджі, все перемішуємо. Додаємо просіяне борошно і яйця. Вимішуємо тісто ретельно (можна міксером зі спіралеподібною насадкою) і залишаємо його приблизно на півгодини – підійти і підрости. Обминаємо тісто і злегка промешиваем, залишаємо ще на 20 хвилин, потім обминаємо і можна робити хачапурі.
    Приготувати дріжджове тісто можна і на опарі. У цьому випадку розводимо в молоці цукор і дріжджі, додаємо трохи борошна і залишаємо в теплі на півгодини. У підійшла опару додаємо сіль, розтоплене масло, борошно і яйця. Вимішуємо тісто і залишаємо, щоб підійшло, після чого обминаємо і залишаємо ще на 20 хвилин, ще раз обминаємо і можна ліпити.
    На один виріб хачапурі потрібно близько 250 г тіста.
    Подрібнюємо сир будь-яким зручним способом.
    Розкачуємо тісто в корж, рясно змащуємо її розтопленим вершковим маслом (за допомогою кисті, наприклад). Трохи чекаємо, поки вбереться і корж змащуємо жовтком курячого яйця. Посипаємо подрібненим сиром, залишаючи вільними краю. З'єднуємо і щільно защепляем краї так, щоб хачапурі вийшло круглим (як при ліпленні біляшів, тільки без отвору). Перевертаємо хачапурі і приминаем.
    Викладаємо хачапурі на деко (зрозуміло, попередньо змащений маслом) або в форму. Змащуємо виріб маслом і жовтком або жовтком зі сметаною і посипаємо подрібненим сиром.
    Відправляємо хачапурі в заздалегідь розігріту духовку хвилин на 25 приблизно, температура – близько 200 градусів.
    До столу хачапурі подаємо теплими (зазвичай виріб розрізають на сегменти), можна з чаєм, а можна з вином.
    Слід, зауважити: в ідеальному варіанті начинка для хачапурі по-мегрельські робиться з молодого імеретинського сиру, зверху ж кожен виріб посипають сулугуні.
    Іноді хочеться зробити хачапурі швидко, в цьому випадку, можна замість дріжджового приготувати тісто, використовуючи мацоні, тан, айран, кефір або несолодкий йогурт.
    Тісто для хачапурі на кефірі
    Інгредієнти:

  • мацоні, тан або інший кисломолочний напій – 1 склянка;

  • борошно пшеничне – приблизно 2 склянки;

  • яйце куряче – 2 шт.;
  • Хачапурі по-мегрельські

  • масло вершкове розтоплене – 50 г;

  • сіль – 2 щіпки;

  • сода харчова.


  • Приготування
    Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо сіль, соду, яйця, розтоплене (але негорячее) вершкове масло і мацоні (або іншій кисломолочний рідкий інгредієнт). Перемішуємо виделкою або міксером. Вимішуємо тісто, даємо підійти хвилин 15 поки розігрівається духовка і ми возимося з начинкою. Далі ліпимо хачапурі і випікаємо в духовій шафі.
    Додав: admin | 31-01-2016, 14:08
    Переглядів: 447