Хачапурі – популярна (і навіть запатентована і сертифікована) грузинська випічка, вироби з тіста типу коржі з начинкою з м'якого розсільного сиру. Тісто для хачапурі, як правило, готується на основі мацоні (тана, кефіру або інших місцевих кисломолочних напоїв) та пшеничного борошна з додаванням яєць, солі, іноді, харчової соди як розпушувача.
Відомо безліч різних місцевих варіантів рецептів хачапурі (мегрельские, імеретинській та інші).
Розповімо, як приготувати хачапурі по-мегрельські.
Звичайно мегрельские хачапурі з сиром роблять круглої форми, певним чином, вони нагадують відомі ватрушки .
Тісто для хачапурі по-мегрельські готують, найчастіше, дріжджове.
Хачапурі з сиром по-мегрельські – рецепт
Інгредієнти: молоко – 05 л; цукор – 1 ч. ложка; сіль – 1 щіпка; дріжджі сухі – 1 пакетик (6-7 м); борошно – 600-700 г; яйце куряче – 2 шт. + 1 жовток; масло топлене вершкове – 50 г + ще шматочок. Для начинки:
молодий сир сулугуні або імеретинський – близько 500-600 р. Приготування Безопарне тісто: трохи підігріваємо молоко з цукром і маслом в ковшике. Переливаємо в робочу миску, вносимо дріжджі, все перемішуємо. Додаємо просіяне борошно і яйця. Вимішуємо тісто ретельно (можна міксером зі спіралеподібною насадкою) і залишаємо його приблизно на півгодини – підійти і підрости. Обминаємо тісто і злегка промешиваем, залишаємо ще на 20 хвилин, потім обминаємо і можна робити хачапурі.
Приготувати дріжджове тісто можна і на опарі. У цьому випадку розводимо в молоці цукор і дріжджі, додаємо трохи борошна і залишаємо в теплі на півгодини. У підійшла опару додаємо сіль, розтоплене масло, борошно і яйця. Вимішуємо тісто і залишаємо, щоб підійшло, після чого обминаємо і залишаємо ще на 20 хвилин, ще раз обминаємо і можна ліпити.
На один виріб хачапурі потрібно близько 250 г тіста.
Подрібнюємо сир будь-яким зручним способом.
Розкачуємо тісто в корж, рясно змащуємо її розтопленим вершковим маслом (за допомогою кисті, наприклад). Трохи чекаємо, поки вбереться і корж змащуємо жовтком курячого яйця. Посипаємо подрібненим сиром, залишаючи вільними краю. З'єднуємо і щільно защепляем краї так, щоб хачапурі вийшло круглим (як при ліпленні біляшів, тільки без отвору). Перевертаємо хачапурі і приминаем.
Викладаємо хачапурі на деко (зрозуміло, попередньо змащений маслом) або в форму. Змащуємо виріб маслом і жовтком або жовтком зі сметаною і посипаємо подрібненим сиром.
Відправляємо хачапурі в заздалегідь розігріту духовку хвилин на 25 приблизно, температура – близько 200 градусів.
До столу хачапурі подаємо теплими (зазвичай виріб розрізають на сегменти), можна з чаєм, а можна з вином.
Слід, зауважити: в ідеальному варіанті начинка для хачапурі по-мегрельські робиться з молодого імеретинського сиру, зверху ж кожен виріб посипають сулугуні.
Іноді хочеться зробити хачапурі швидко, в цьому випадку, можна замість дріжджового приготувати тісто, використовуючи мацоні, тан, айран, кефір або несолодкий йогурт.
Тісто для хачапурі на кефірі Інгредієнти: мацоні, тан або інший кисломолочний напій – 1 склянка; борошно пшеничне – приблизно 2 склянки; яйце куряче – 2 шт.; масло вершкове розтоплене – 50 г; сіль – 2 щіпки; сода харчова. Приготування Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо сіль, соду, яйця, розтоплене (але негорячее) вершкове масло і мацоні (або іншій кисломолочний рідкий інгредієнт). Перемішуємо виделкою або міксером. Вимішуємо тісто, даємо підійти хвилин 15 поки розігрівається духовка і ми возимося з начинкою. Далі ліпимо хачапурі і випікаємо в духовій шафі.