Харчо по-грузинськи
Як і більшість страв грузинської кухні, суп харчо – страва дуже насичене і пряне. В основі: рис, яловичина і ткемалі, але, зрозуміло, як і будь-яке національне блюдо, харчо теж не обійшли численні модифікації. Про деяких з останніх ми поговоримо далі.
Інгредієнти:
яловичина - 750 г;
яловичий бульйон - 2 л;
вершкове масло - 30 г;
білий цибулю - 87 г;
борошно - 20 г;
томатна паста 80 г;
томати у власному соку - 350 г;
рис - 50 г;
ткемалі - 40 р;
часникові зубчики - 5 шт.;
коріандр і пажитник - по 4 г;
волоський горіх - 49 р.
Приготування
Перед тим, як приготувати харчо по-грузинськи, м'ясо необхідно промити, очистити від плівок і надлишків жиру, а потім покласти в бульйон і варити близько півтора годин, періодично знімаючи піну. Якщо готового бульйону під рукою немає, то візьміть шматок м'яса на кістці більшої ваги і просто залийте водою.
За півгодини до готовності бульйону починаємо займатися іншими інгредієнтами. Пасеруємо цибулю з часником, додаємо борошно і заливаємо все 120 мл бульйону. Кладемо до засмажки томатну пасту і самі томати, після чого тушкуємо хвилин 12 і перекладаємо вміст сковороди в каструлю з бульйоном. М'ясо, до речі, вже зварилася, а тому його можна дістати і нарізати. Додаємо в суп рис і варимо 10 хвилин. Слідом відправляємо трави і ткемалі. Накриваємо харчо кришкою і чекаємо 8-10 хвилин. Кладемо в суп м'ясо, перемішуємо і розливаємо страву по тарілках. Жменя подрібнених горіхів і рубаною кінзи зверху обов'язкове!
Інгредієнти:
яловичі реберця - 12 кг;
рис - 60 г;
волоські горіхи - 50 г;
паприка і чебрець - 3 г;
сушені вишні - 15 г;
петрушка і кінза;
вода - 12 л;
корінь селери - 90 г;
морква - 90 г;
білий цибулю - 90 г;
томатна паста - 46 м;
листя лавра - 4 шт.;
головка часнику;
тклапі - 20 г;
гострий перець.
Приготування
Промиті ребра ріжемо на сектори, які вільно помістилися б в каструлі. До м'яса кладемо коренеплоди, лавр і цибулю. Заливаємо ребра водою і варимо на слабкому вогні півтори години, не забуваючи знімати утворюється на поверхні пінку час від часу. Проціджуємо готовий бульйон, овочі викидаємо, а м'ясо відокремлюємо від кісток і перекладаємо на тарілку. У бульйон додаємо лист тклапі, томатну пасту, сушені вишні, розтертий з кінзою і гострим перцем часник і сушені трави. Останнім всипаємо рис і готуємо суп харчо по-грузинськи на слабкому вогні, поки рисові зерна не розм'якшуватися. Додаємо в суп м'ясо і розливаємо по тарілках.
Інгредієнти:
вода - 28 л;
курятина (червоне м'ясо) - 1 кг;
рис - 105 г;
волоські горіхи - 105 г;
білий цибулю - 90 г;
головка часнику;
ткемалі - 100 г;
вершкове масло - 95 г;
мікс із свіжої зелені;
хмелі-сунелі, мелена паприка - 4 г;
гострий перець;
кориця - 3 р.
Приготування
Знімаємо з курки шкіру і заливаємо м'ясо на кості холодною водою. Варимо з кури бульйон 45-55 хвилин, час від часу видаляючи пінку з поверхні. Готовий бульйон проціджують, м'ясо розбираємо на волокна і відставляємо в сторону.
На розтопленому маслі нарізану цибулю пасеруємо. Додаємо цибулю в бульйон разом з рисом, лавром і іншими спеціями. Через 5 хвилин закладаємо розтерті в ступці горіхи і пасту з часнику та гострого перцю. Повертаємо в наш харчо по-грузинськи з горіхами шматочки кури і знімаємо каструлю з вогню. Перед подачею дайте страві настоятися під кришкою близько півгодини, так суп вбере в себе все розмаїття смаку і аромату, стане більш наваристим. Як і зазвичай, неодмінно доповнюйте свій харчо доброї жменею рубаної зелені і не забувайте про скибі лаваша.
Справжній суп харчо – рецепт по-грузинськи
Інгредієнти:
Приготування
Перед тим, як приготувати харчо по-грузинськи, м'ясо необхідно промити, очистити від плівок і надлишків жиру, а потім покласти в бульйон і варити близько півтора годин, періодично знімаючи піну. Якщо готового бульйону під рукою немає, то візьміть шматок м'яса на кістці більшої ваги і просто залийте водою.
За півгодини до готовності бульйону починаємо займатися іншими інгредієнтами. Пасеруємо цибулю з часником, додаємо борошно і заливаємо все 120 мл бульйону. Кладемо до засмажки томатну пасту і самі томати, після чого тушкуємо хвилин 12 і перекладаємо вміст сковороди в каструлю з бульйоном. М'ясо, до речі, вже зварилася, а тому його можна дістати і нарізати. Додаємо в суп рис і варимо 10 хвилин. Слідом відправляємо трави і ткемалі. Накриваємо харчо кришкою і чекаємо 8-10 хвилин. Кладемо в суп м'ясо, перемішуємо і розливаємо страву по тарілках. Жменя подрібнених горіхів і рубаною кінзи зверху обов'язкове!
Харчо з яловичини по-грузинськи з горіхами
Інгредієнти:
Приготування
Промиті ребра ріжемо на сектори, які вільно помістилися б в каструлі. До м'яса кладемо коренеплоди, лавр і цибулю. Заливаємо ребра водою і варимо на слабкому вогні півтори години, не забуваючи знімати утворюється на поверхні пінку час від часу. Проціджуємо готовий бульйон, овочі викидаємо, а м'ясо відокремлюємо від кісток і перекладаємо на тарілку. У бульйон додаємо лист тклапі, томатну пасту, сушені вишні, розтертий з кінзою і гострим перцем часник і сушені трави. Останнім всипаємо рис і готуємо суп харчо по-грузинськи на слабкому вогні, поки рисові зерна не розм'якшуватися. Додаємо в суп м'ясо і розливаємо по тарілках.
Харчо з курки по-грузинськи – рецепт приготування
Інгредієнти:
Приготування
Знімаємо з курки шкіру і заливаємо м'ясо на кості холодною водою. Варимо з кури бульйон 45-55 хвилин, час від часу видаляючи пінку з поверхні. Готовий бульйон проціджують, м'ясо розбираємо на волокна і відставляємо в сторону.
На розтопленому маслі нарізану цибулю пасеруємо. Додаємо цибулю в бульйон разом з рисом, лавром і іншими спеціями. Через 5 хвилин закладаємо розтерті в ступці горіхи і пасту з часнику та гострого перцю. Повертаємо в наш харчо по-грузинськи з горіхами шматочки кури і знімаємо каструлю з вогню. Перед подачею дайте страві настоятися під кришкою близько півгодини, так суп вбере в себе все розмаїття смаку і аромату, стане більш наваристим. Як і зазвичай, неодмінно доповнюйте свій харчо доброї жменею рубаної зелені і не забувайте про скибі лаваша.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сациві з риби по-грузинськи
Як відомо, грузинська кухня славиться своїми гострими і пряними стравами. Сациві - традиційний грузинський соус, який подається з м'ясом або рибою.
Суп з рисом і яловичиною
У холодну пору року так хочеться чого-небудь смачного і гарячого. І сьогодні ми пропонуємо вам зробити суп з рисом та індичкою. Давайте розберемо
Суп харчо в мультиварці
Якщо ви є прихильницею грузинської кухні, то напевно знаєте про суп харчо. Приготувати його можна за різними рецептами. Ось, наприклад, сьогодні ми
Суп харчо з свинини
Харчо - відомий грузинський суп, який традиційно готують з баранини або яловичини. Ми ж пропонуємо вам зробити його із свинини - вийде також смачно і
Рецепт харчо з яловичини
Ситний суп харчо - традиційне блюдо грузинської кухні. У класичному варіанті воно готується з трьох важливих інгредієнтів: яловичини, волоських
Рецепт харчо з баранини
Харчо - популярна страва грузинської кухні, яке готують з яловичини, свинини чи баранини. Ось про останньому варіанті його створення ми і поговоримо