Як і більшість страв грузинської кухні, суп харчо – страва дуже насичене і пряне. В основі: рис, яловичина і ткемалі, але, зрозуміло, як і будь-яке національне блюдо, харчо теж не обійшли численні модифікації. Про деяких з останніх ми поговоримо далі.
Справжній суп харчо – рецепт по-грузинськи
Інгредієнти: яловичина - 750 г; яловичий бульйон - 2 л; вершкове масло - 30 г; білий цибулю - 87 г; борошно - 20 г; томатна паста 80 г; томати у власному соку - 350 г; рис - 50 г; ткемалі - 40 р; часникові зубчики - 5 шт.; коріандр і пажитник - по 4 г; волоський горіх - 49 р. Приготування Перед тим, як приготувати харчо по-грузинськи, м'ясо необхідно промити, очистити від плівок і надлишків жиру, а потім покласти в бульйон і варити близько півтора годин, періодично знімаючи піну. Якщо готового бульйону під рукою немає, то візьміть шматок м'яса на кістці більшої ваги і просто залийте водою.
За півгодини до готовності бульйону починаємо займатися іншими інгредієнтами. Пасеруємо цибулю з часником, додаємо борошно і заливаємо все 120 мл бульйону. Кладемо до засмажки томатну пасту і самі томати, після чого тушкуємо хвилин 12 і перекладаємо вміст сковороди в каструлю з бульйоном. М'ясо, до речі, вже зварилася, а тому його можна дістати і нарізати. Додаємо в суп рис і варимо 10 хвилин. Слідом відправляємо трави і ткемалі. Накриваємо харчо кришкою і чекаємо 8-10 хвилин. Кладемо в суп м'ясо, перемішуємо і розливаємо страву по тарілках. Жменя подрібнених горіхів і рубаною кінзи зверху обов'язкове!
Харчо з яловичини по-грузинськи з горіхами
Інгредієнти: яловичі реберця - 12 кг; рис - 60 г; волоські горіхи - 50 г; паприка і чебрець - 3 г; сушені вишні - 15 г; петрушка і кінза; вода - 12 л; корінь селери - 90 г; морква - 90 г; білий цибулю - 90 г; томатна паста - 46 м; листя лавра - 4 шт.; головка часнику; тклапі - 20 г; гострий перець. Приготування Промиті ребра ріжемо на сектори, які вільно помістилися б в каструлі. До м'яса кладемо коренеплоди, лавр і цибулю. Заливаємо ребра водою і варимо на слабкому вогні півтори години, не забуваючи знімати утворюється на поверхні пінку час від часу. Проціджуємо готовий бульйон, овочі викидаємо, а м'ясо відокремлюємо від кісток і перекладаємо на тарілку. У бульйон додаємо лист тклапі, томатну пасту, сушені вишні, розтертий з кінзою і гострим перцем часник і сушені трави. Останнім всипаємо рис і готуємо суп харчо по-грузинськи на слабкому вогні, поки рисові зерна не розм'якшуватися. Додаємо в суп м'ясо і розливаємо по тарілках.
Харчо з курки по-грузинськи – рецепт приготування
Інгредієнти: вода - 28 л; курятина (червоне м'ясо) - 1 кг; рис - 105 г; волоські горіхи - 105 г; білий цибулю - 90 г; головка часнику; ткемалі - 100 г; вершкове масло - 95 г; мікс із свіжої зелені; хмелі-сунелі, мелена паприка - 4 г; гострий перець; кориця - 3 р. Приготування Знімаємо з курки шкіру і заливаємо м'ясо на кості холодною водою. Варимо з кури бульйон 45-55 хвилин, час від часу видаляючи пінку з поверхні. Готовий бульйон проціджують, м'ясо розбираємо на волокна і відставляємо в сторону.
На розтопленому маслі нарізану цибулю пасеруємо. Додаємо цибулю в бульйон разом з рисом, лавром і іншими спеціями. Через 5 хвилин закладаємо розтерті в ступці горіхи і пасту з часнику та гострого перцю. Повертаємо в наш харчо по-грузинськи з горіхами шматочки кури і знімаємо каструлю з вогню. Перед подачею дайте страві настоятися під кришкою близько півгодини, так суп вбере в себе все розмаїття смаку і аромату, стане більш наваристим. Як і зазвичай, неодмінно доповнюйте свій харчо доброї жменею рубаної зелені і не забувайте про скибі лаваша.