Вернуться назад Распечатать

Харчо по-грузинськи

Харчо по-грузинськи
Як і більшість страв грузинської кухні, суп харчо – страва дуже насичене і пряне. В основі: рис, яловичина і ткемалі, але, зрозуміло, як і будь-яке національне блюдо, харчо теж не обійшли численні модифікації. Про деяких з останніх ми поговоримо далі.

Справжній суп харчо – рецепт по-грузинськи


Інгредієнти:

  • яловичина - 750 г;

  • яловичий бульйон - 2 л;

  • вершкове масло - 30 г;

  • білий цибулю - 87 г;

  • борошно - 20 г;

  • томатна паста 80 г;

  • томати у власному соку - 350 г;

  • рис - 50 г;

  • ткемалі - 40 р;

  • часникові зубчики - 5 шт.;

  • коріандр і пажитник - по 4 г;

  • волоський горіх - 49 р.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати харчо по-грузинськи, м'ясо необхідно промити, очистити від плівок і надлишків жиру, а потім покласти в бульйон і варити близько півтора годин, періодично знімаючи піну. Якщо готового бульйону під рукою немає, то візьміть шматок м'яса на кістці більшої ваги і просто залийте водою.
    За півгодини до готовності бульйону починаємо займатися іншими інгредієнтами. Пасеруємо цибулю з часником, додаємо борошно і заливаємо все 120 мл бульйону. Кладемо до засмажки томатну пасту і самі томати, після чого тушкуємо хвилин 12 і перекладаємо вміст сковороди в каструлю з бульйоном. М'ясо, до речі, вже зварилася, а тому його можна дістати і нарізати. Додаємо в суп рис і варимо 10 хвилин. Слідом відправляємо трави і ткемалі. Накриваємо харчо кришкою і чекаємо 8-10 хвилин. Кладемо в суп м'ясо, перемішуємо і розливаємо страву по тарілках. Жменя подрібнених горіхів і рубаною кінзи зверху обов'язкове!

    Харчо з яловичини по-грузинськи з горіхами


    Інгредієнти:

  • яловичі реберця - 12 кг;

  • рис - 60 г;

  • волоські горіхи - 50 г;

  • паприка і чебрець - 3 г;

  • сушені вишні - 15 г;

  • петрушка і кінза;

  • вода - 12 л;

  • корінь селери - 90 г;

  • морква - 90 г;

  • білий цибулю - 90 г;

  • томатна паста - 46 м;

  • листя лавра - 4 шт.;

  • головка часнику;

  • тклапі - 20 г;

  • гострий перець.


  • Приготування
    Промиті ребра ріжемо на сектори, які вільно помістилися б в каструлі. До м'яса кладемо коренеплоди, лавр і цибулю. Заливаємо ребра водою і варимо на слабкому вогні півтори години, не забуваючи знімати утворюється на поверхні пінку час від часу. Проціджуємо готовий бульйон, овочі викидаємо, а м'ясо відокремлюємо від кісток і перекладаємо на тарілку. У бульйон додаємо лист тклапі, томатну пасту, сушені вишні, розтертий з кінзою і гострим перцем часник і сушені трави. Останнім всипаємо рис і готуємо суп харчо по-грузинськи на слабкому вогні, поки рисові зерна не розм'якшуватися. Додаємо в суп м'ясо і розливаємо по тарілках.

    Харчо з курки по-грузинськи – рецепт приготування


    Інгредієнти:

  • вода - 28 л;

  • курятина (червоне м'ясо) - 1 кг;

  • рис - 105 г;

  • волоські горіхи - 105 г;

  • білий цибулю - 90 г;

  • головка часнику;

  • ткемалі - 100 г;

  • вершкове масло - 95 г;

  • мікс із свіжої зелені;

  • хмелі-сунелі, мелена паприка - 4 г;

  • гострий перець;

  • кориця - 3 р.
  • Харчо по-грузинськи


    Приготування
    Знімаємо з курки шкіру і заливаємо м'ясо на кості холодною водою. Варимо з кури бульйон 45-55 хвилин, час від часу видаляючи пінку з поверхні. Готовий бульйон проціджують, м'ясо розбираємо на волокна і відставляємо в сторону.
    На розтопленому маслі нарізану цибулю пасеруємо. Додаємо цибулю в бульйон разом з рисом, лавром і іншими спеціями. Через 5 хвилин закладаємо розтерті в ступці горіхи і пасту з часнику та гострого перцю. Повертаємо в наш харчо по-грузинськи з горіхами шматочки кури і знімаємо каструлю з вогню. Перед подачею дайте страві настоятися під кришкою близько півгодини, так суп вбере в себе все розмаїття смаку і аромату, стане більш наваристим. Як і зазвичай, неодмінно доповнюйте свій харчо доброї жменею рубаної зелені і не забувайте про скибі лаваша.