М'ясо по-грузинськи
Грузинська кухня може похвалитися безліччю цікавих рецептів, які стали відомими і улюбленими в усьому світі. Грузини знають багато способів приготування смачних страв з м'яса. Причому зараз у кулінарії сучасної Грузії немає переважання якогось одного виду м'яса, вони вміють смачно приготувати і яловичину, і свинину, баранину, і курку.
Вважається, що всі чоловіки люблять м'ясо, і чим частіше воно буде на столі, тим краще. Якщо ви і ваша сім'я згодні з цією точкою зору, радимо урізноманітнити меню грузинськими стравами з м'яса. Вони точно припадуть вам до душі. А ми, в свою чергу, розкажемо вам, як приготувати м'ясо по-грузинськи.
Інгредієнти:
свинина - 1 кг;
мед - 30 г;
лимони сік - 20 г;
сметана - 20 г;
зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліка - за смаком;
сіль, перець - за смаком.
Приготування
М'ясо ріжемо на шматочки, вони не повинні бути занадто дрібними. Подрібнюємо зелень, кількість регулюйте самі. Грузини кладуть багато зелені, ви ж додавайте її, виходячи зі своїх переваг. Якщо якийсь вид зелені не любите, можете її не класти. Також якщо якогось виду зелені немає в свіжому вигляді, сміливо можете брати суху або заморожену.
Отже, м'ясо перемішуємо з зеленню, додаємо сіль, перець, також можете додати будь-які приправи. Тепер кладемо мед, бажано рідкий, і сік лимона. Все добре перемішуємо і ставимо в холодильник мінімум на 2 години. Коли м'ясо добре просочилося, дістаємо його і додаємо сметану, ще раз добре перемішуємо і ставимо в розігріту духовку. Приблизно через годину у вас буде готове ароматне і ніжне м'ясо. Подаємо його до столу зі свіжими овочами.
Крім м'яса грузини часто вживають овочі, причому їх вони чудово поєднують з м'ясними стравами.
Інгредієнти:
телятина - 05 кг;
болгарський перець - 4 шт.;
помідори (великі) - 2 шт.;
баклажан - 1 шт.;
цибуля - 3 шт.;
горіхи волоські очищені - 100 г;
вино сухе червоне - 120 мл;
зелень кропу, кінзи, петрушки - за смаком;
вода 130 мл;
сіль, спеції, лавровий лист - за смаком;
борошно для панірування;
рослинне масло - для смаження.
Приготування
М'ясо нарізаємо шматочками середньої величини, солимо і перчимо за смаком. Потім обвалюємо його в борошні й обсмажуємо на сковороді з рослинною олією до підрум'янення. Цибулю нарізаємо півкільцями і додаємо до м'яса, смажимо до прозорості цибулі. Тепер все викладаємо в миску, додаємо подрібнену зелень, горіхи та спеції. Берете будь-які спеції для м'яса (відмінно підходять хмелі-сунелі, коріандр). Все добре перемішуємо.
Тепер займаємося овочами: з помідорів знімаємо шкірку, попередньо обдавши їх окропом, і ріжемо кубиками, також як і баклажан, перець ріжемо соломкою. Отже, на дно горщика (порція розрахована на 2 горщика) викладаємо лавровий лист, кілька горошин перцю, зверху кладемо помідори, перець, потім шар м'яса і зверху синенькі. А потім знову перець і помідори. Тепер вино змішуємо з водою і розливаємо порівну в кожен горщик, накриваємо їх кришками і ставимо в духовку. Приблизно півгодини готуємо при температурі близько 200 градусів, а потім знижуємо її до 160-180 градусів і ще тушкуємо близько 30-40 хвилин. Після цього духовку можна вимикати, але горщики поки виймати не потрібно, нехай вони ще постоять там хвилин 20. За цим рецептом виходить ніжне тушковане м'ясо по-грузинськи, що володіє соковитим, пікантним смаком і яскравим ароматом.
Інгредієнти:
яловичина - 1 кг;
вершкове масло - 120 г;
горіхи волоські здрібнені - 100 г;
сіль - за смаком;
хмелі-сунелі - 1 ч. ложка;
борошно - 1 ст. ложка.
Приготування
М'ясо нарізаємо довільно на шматочки, і тушкуємо, затока невеликою кількістю води. Хвилин за 20 до готовності додаємо вершкове масло. Коли м'ясо буде готове, кладемо сіль, хмелі-сунелі, подрібнені горіхи. Ще трохи протушиваем і вимикаємо. Це блюдо в ідеалі повинно вийти з підливою, тому слідкуйте, щоб в процесі приготування води було достатньо. При бажанні практично перед самим закінченням приготування можете додати борошно, щоб підлива стала густоватой. Перед подачею до столу можете притрусити м'ясо подрібненою зеленню.
Вважається, що всі чоловіки люблять м'ясо, і чим частіше воно буде на столі, тим краще. Якщо ви і ваша сім'я згодні з цією точкою зору, радимо урізноманітнити меню грузинськими стравами з м'яса. Вони точно припадуть вам до душі. А ми, в свою чергу, розкажемо вам, як приготувати м'ясо по-грузинськи.
М'ясо по-грузинськи - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
М'ясо ріжемо на шматочки, вони не повинні бути занадто дрібними. Подрібнюємо зелень, кількість регулюйте самі. Грузини кладуть багато зелені, ви ж додавайте її, виходячи зі своїх переваг. Якщо якийсь вид зелені не любите, можете її не класти. Також якщо якогось виду зелені немає в свіжому вигляді, сміливо можете брати суху або заморожену.
Отже, м'ясо перемішуємо з зеленню, додаємо сіль, перець, також можете додати будь-які приправи. Тепер кладемо мед, бажано рідкий, і сік лимона. Все добре перемішуємо і ставимо в холодильник мінімум на 2 години. Коли м'ясо добре просочилося, дістаємо його і додаємо сметану, ще раз добре перемішуємо і ставимо в розігріту духовку. Приблизно через годину у вас буде готове ароматне і ніжне м'ясо. Подаємо його до столу зі свіжими овочами.
М'ясо по-грузинськи з овочами, запечене в горщику
Крім м'яса грузини часто вживають овочі, причому їх вони чудово поєднують з м'ясними стравами.
Інгредієнти:
Приготування
М'ясо нарізаємо шматочками середньої величини, солимо і перчимо за смаком. Потім обвалюємо його в борошні й обсмажуємо на сковороді з рослинною олією до підрум'янення. Цибулю нарізаємо півкільцями і додаємо до м'яса, смажимо до прозорості цибулі. Тепер все викладаємо в миску, додаємо подрібнену зелень, горіхи та спеції. Берете будь-які спеції для м'яса (відмінно підходять хмелі-сунелі, коріандр). Все добре перемішуємо.
Тепер займаємося овочами: з помідорів знімаємо шкірку, попередньо обдавши їх окропом, і ріжемо кубиками, також як і баклажан, перець ріжемо соломкою. Отже, на дно горщика (порція розрахована на 2 горщика) викладаємо лавровий лист, кілька горошин перцю, зверху кладемо помідори, перець, потім шар м'яса і зверху синенькі. А потім знову перець і помідори. Тепер вино змішуємо з водою і розливаємо порівну в кожен горщик, накриваємо їх кришками і ставимо в духовку. Приблизно півгодини готуємо при температурі близько 200 градусів, а потім знижуємо її до 160-180 градусів і ще тушкуємо близько 30-40 хвилин. Після цього духовку можна вимикати, але горщики поки виймати не потрібно, нехай вони ще постоять там хвилин 20. За цим рецептом виходить ніжне тушковане м'ясо по-грузинськи, що володіє соковитим, пікантним смаком і яскравим ароматом.
М'ясо з горіхами по-грузинськи
Інгредієнти:
Приготування
М'ясо нарізаємо довільно на шматочки, і тушкуємо, затока невеликою кількістю води. Хвилин за 20 до готовності додаємо вершкове масло. Коли м'ясо буде готове, кладемо сіль, хмелі-сунелі, подрібнені горіхи. Ще трохи протушиваем і вимикаємо. Це блюдо в ідеалі повинно вийти з підливою, тому слідкуйте, щоб в процесі приготування води було достатньо. При бажанні практично перед самим закінченням приготування можете додати борошно, щоб підлива стала густоватой. Перед подачею до столу можете притрусити м'ясо подрібненою зеленню.
Рекомендуємо добрі рецепти
Азу в мультиварці
Вам подобається татарська кухня? Хочете навчитися готувати одну з національних страв цього народу? Мова йде про азу - страву з м'яса з овочами. У
Як приготувати чахохбілі?
Щоб поїсти чахохбілі не потрібно їхати в Грузію. Більше того, вам навіть не потрібно фазан (адже саме з цієї птиці традиційно готують це блюдо).
Солянка по-грузинськи
Як такої солянки в грузинській кухні, звичайно ж, немає. З класичним варіантом ця страва має мало спільного, хіба що гостроту, і тому супчик
Рецепт харчо з баранини
Харчо - популярна страва грузинської кухні, яке готують з яловичини, свинини чи баранини. Ось про останньому варіанті його створення ми і поговоримо
Сациві з кольоровою капустою
У знаменитому горіховому соусі можна готувати будь-які страви від м'ясних до овочевих. І зараз ми докладно розповімо, як приготувати сациві з
Сациві з індички по-грузинськи
Сациві - смачний грузинський соус, який робиться з волоських горіхів з додаванням спецій. У ньому готують різні м'ясні, рибні і овочеві страви. І