Вернуться назад Распечатать

М'ясо по-грузинськи

М'ясо по-грузинськи
Грузинська кухня може похвалитися безліччю цікавих рецептів, які стали відомими і улюбленими в усьому світі. Грузини знають багато способів приготування смачних страв з м'яса. Причому зараз у кулінарії сучасної Грузії немає переважання якогось одного виду м'яса, вони вміють смачно приготувати і яловичину, і свинину, баранину, і курку.
Вважається, що всі чоловіки люблять м'ясо, і чим частіше воно буде на столі, тим краще. Якщо ви і ваша сім'я згодні з цією точкою зору, радимо урізноманітнити меню грузинськими стравами з м'яса. Вони точно припадуть вам до душі. А ми, в свою чергу, розкажемо вам, як приготувати м'ясо по-грузинськи.

М'ясо по-грузинськи - рецепт


Інгредієнти:

  • свинина - 1 кг;

  • мед - 30 г;

  • лимони сік - 20 г;

  • сметана - 20 г;

  • зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліка - за смаком;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    М'ясо ріжемо на шматочки, вони не повинні бути занадто дрібними. Подрібнюємо зелень, кількість регулюйте самі. Грузини кладуть багато зелені, ви ж додавайте її, виходячи зі своїх переваг. Якщо якийсь вид зелені не любите, можете її не класти. Також якщо якогось виду зелені немає в свіжому вигляді, сміливо можете брати суху або заморожену.
    Отже, м'ясо перемішуємо з зеленню, додаємо сіль, перець, також можете додати будь-які приправи. Тепер кладемо мед, бажано рідкий, і сік лимона. Все добре перемішуємо і ставимо в холодильник мінімум на 2 години. Коли м'ясо добре просочилося, дістаємо його і додаємо сметану, ще раз добре перемішуємо і ставимо в розігріту духовку. Приблизно через годину у вас буде готове ароматне і ніжне м'ясо. Подаємо його до столу зі свіжими овочами.

    М'ясо по-грузинськи з овочами, запечене в горщику


    Крім м'яса грузини часто вживають овочі, причому їх вони чудово поєднують з м'ясними стравами.
    Інгредієнти:

  • телятина - 05 кг;

  • болгарський перець - 4 шт.;

  • помідори (великі) - 2 шт.;

  • баклажан - 1 шт.;

  • цибуля - 3 шт.;

  • горіхи волоські очищені - 100 г;

  • вино сухе червоне - 120 мл;

  • зелень кропу, кінзи, петрушки - за смаком;

  • вода 130 мл;

  • сіль, спеції, лавровий лист - за смаком;

  • борошно для панірування;

  • рослинне масло - для смаження.


  • Приготування
    М'ясо нарізаємо шматочками середньої величини, солимо і перчимо за смаком. Потім обвалюємо його в борошні й обсмажуємо на сковороді з рослинною олією до підрум'янення. Цибулю нарізаємо півкільцями і додаємо до м'яса, смажимо до прозорості цибулі. Тепер все викладаємо в миску, додаємо подрібнену зелень, горіхи та спеції. Берете будь-які спеції для м'яса (відмінно підходять хмелі-сунелі, коріандр). Все добре перемішуємо.
    Тепер займаємося овочами: з помідорів знімаємо шкірку, попередньо обдавши їх окропом, і ріжемо кубиками, також як і баклажан, перець ріжемо соломкою. Отже, на дно горщика (порція розрахована на 2 горщика) викладаємо лавровий лист, кілька горошин перцю, зверху кладемо помідори, перець, потім шар м'яса і зверху синенькі. А потім знову перець і помідори. Тепер вино змішуємо з водою і розливаємо порівну в кожен горщик, накриваємо їх кришками і ставимо в духовку. Приблизно півгодини готуємо при температурі близько 200 градусів, а потім знижуємо її до 160-180 градусів і ще тушкуємо близько 30-40 хвилин. Після цього духовку можна вимикати, але горщики поки виймати не потрібно, нехай вони ще постоять там хвилин 20. За цим рецептом виходить ніжне тушковане м'ясо по-грузинськи, що володіє соковитим, пікантним смаком і яскравим ароматом.

    М'ясо з горіхами по-грузинськи


    Інгредієнти:

  • яловичина - 1 кг;

  • вершкове масло - 120 г;

  • горіхи волоські здрібнені - 100 г;

  • сіль - за смаком;

  • хмелі-сунелі - 1 ч. ложка;
  • М'ясо по-грузинськи

  • борошно - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    М'ясо нарізаємо довільно на шматочки, і тушкуємо, затока невеликою кількістю води. Хвилин за 20 до готовності додаємо вершкове масло. Коли м'ясо буде готове, кладемо сіль, хмелі-сунелі, подрібнені горіхи. Ще трохи протушиваем і вимикаємо. Це блюдо в ідеалі повинно вийти з підливою, тому слідкуйте, щоб в процесі приготування води було достатньо. При бажанні практично перед самим закінченням приготування можете додати борошно, щоб підлива стала густоватой. Перед подачею до столу можете притрусити м'ясо подрібненою зеленню.