Грузинська кухня може похвалитися безліччю цікавих рецептів, які стали відомими і улюбленими в усьому світі. Грузини знають багато способів приготування смачних страв з м'яса. Причому зараз у кулінарії сучасної Грузії немає переважання якогось одного виду м'яса, вони вміють смачно приготувати і яловичину, і свинину, баранину, і курку.
Вважається, що всі чоловіки люблять м'ясо, і чим частіше воно буде на столі, тим краще. Якщо ви і ваша сім'я згодні з цією точкою зору, радимо урізноманітнити меню грузинськими стравами з м'яса. Вони точно припадуть вам до душі. А ми, в свою чергу, розкажемо вам, як приготувати м'ясо по-грузинськи.
М'ясо по-грузинськи - рецепт
Інгредієнти: свинина - 1 кг; мед - 30 г; лимони сік - 20 г; сметана - 20 г; зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліка - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування М'ясо ріжемо на шматочки, вони не повинні бути занадто дрібними. Подрібнюємо зелень, кількість регулюйте самі. Грузини кладуть багато зелені, ви ж додавайте її, виходячи зі своїх переваг. Якщо якийсь вид зелені не любите, можете її не класти. Також якщо якогось виду зелені немає в свіжому вигляді, сміливо можете брати суху або заморожену.
Отже, м'ясо перемішуємо з зеленню, додаємо сіль, перець, також можете додати будь-які приправи. Тепер кладемо мед, бажано рідкий, і сік лимона. Все добре перемішуємо і ставимо в холодильник мінімум на 2 години. Коли м'ясо добре просочилося, дістаємо його і додаємо сметану, ще раз добре перемішуємо і ставимо в розігріту духовку. Приблизно через годину у вас буде готове ароматне і ніжне м'ясо. Подаємо його до столу зі свіжими овочами.
М'ясо по-грузинськи з овочами, запечене в горщику
Крім м'яса грузини часто вживають овочі, причому їх вони чудово поєднують з м'ясними стравами.
Інгредієнти: телятина - 05 кг; болгарський перець - 4 шт.; помідори (великі) - 2 шт.; баклажан - 1 шт.; цибуля - 3 шт.; горіхи волоські очищені - 100 г; вино сухе червоне - 120 мл; зелень кропу, кінзи, петрушки - за смаком; вода 130 мл; сіль, спеції, лавровий лист - за смаком; борошно для панірування; рослинне масло - для смаження. Приготування М'ясо нарізаємо шматочками середньої величини, солимо і перчимо за смаком. Потім обвалюємо його в борошні й обсмажуємо на сковороді з рослинною олією до підрум'янення. Цибулю нарізаємо півкільцями і додаємо до м'яса, смажимо до прозорості цибулі. Тепер все викладаємо в миску, додаємо подрібнену зелень, горіхи та спеції. Берете будь-які спеції для м'яса (відмінно підходять хмелі-сунелі, коріандр). Все добре перемішуємо.
Тепер займаємося овочами: з помідорів знімаємо шкірку, попередньо обдавши їх окропом, і ріжемо кубиками, також як і баклажан, перець ріжемо соломкою. Отже, на дно горщика (порція розрахована на 2 горщика) викладаємо лавровий лист, кілька горошин перцю, зверху кладемо помідори, перець, потім шар м'яса і зверху синенькі. А потім знову перець і помідори. Тепер вино змішуємо з водою і розливаємо порівну в кожен горщик, накриваємо їх кришками і ставимо в духовку. Приблизно півгодини готуємо при температурі близько 200 градусів, а потім знижуємо її до 160-180 градусів і ще тушкуємо близько 30-40 хвилин. Після цього духовку можна вимикати, але горщики поки виймати не потрібно, нехай вони ще постоять там хвилин 20. За цим рецептом виходить ніжне тушковане м'ясо по-грузинськи, що володіє соковитим, пікантним смаком і яскравим ароматом.
М'ясо з горіхами по-грузинськи
Інгредієнти: яловичина - 1 кг; вершкове масло - 120 г; горіхи волоські здрібнені - 100 г; сіль - за смаком; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; борошно - 1 ст. ложка. Приготування М'ясо нарізаємо довільно на шматочки, і тушкуємо, затока невеликою кількістю води. Хвилин за 20 до готовності додаємо вершкове масло. Коли м'ясо буде готове, кладемо сіль, хмелі-сунелі, подрібнені горіхи. Ще трохи протушиваем і вимикаємо. Це блюдо в ідеалі повинно вийти з підливою, тому слідкуйте, щоб в процесі приготування води було достатньо. При бажанні практично перед самим закінченням приготування можете додати борошно, щоб підлива стала густоватой. Перед подачею до столу можете притрусити м'ясо подрібненою зеленню.