Сацебелі - рецепт
Сацебелі - традиційний кисло-солодкий соус грузинської кухні. Він відмінно поєднується зі стравами з м'яса: ковбасками, шашликом з свинини , телятини, баранини . Підійде до будь-яких страв з птиці, квасолі і баклажанів. Так, курчата тютюну в поєднанні з грузинським соусом сацебелі викликають захоплення у багатьох. Приправляти страви можна як холодним, так і теплим соусом.
Про те, як приготувати соус сацебелі говорять багато, але в оригінальному виконанні на батьківщині його роблять з фруктів і горіхів. Основні інгредієнти соусу: кислий сік незрілого винограду, ожини або граната, курячий бульйон, волоські горіхи, кінза, мелений червоний перець, часник, шафран і сіль. У окремих рецептах приготування сацебелі додають кропиву, барбарис, кизил, аличу, настояний на м'яті оцет.
Волоські горіхи розтирають з сіллю, часником, червоним меленим перцем і зеленню кінзи. В отриману суміш додають курячий бульйон, фруктовий сік і шафран.
Сацебелі з томатною пастою
У сучасній кухні більш популярний томатний соус сацебелі. В його основі лежить томатна паста. Густа якісна томат-паста - запорука успіху смачного соусу сацебелі. Склад його описаний нижче.
Інгредієнти:
томатна паста - 200 г;
вода - 100-200 мл;
виноградний або яблучний оцет - 1 столова ложка;
часник - 2-3 зубчики;
приправа хмелі-сунелі - 1 столова ложка;
суха аджика - 1 чайна ложка;
кінза - 1 великий пучок зелені;
чорний мелений перець і сіль - за смаком.
Приготування
Соус сацебелі в домашніх умовах готувати просто:
Для початку потрібно вибрати хорошу томатну пасту. Як це зробити? Можна довіритися етикетці і прочитати склад. Важливо, щоб томат-паста не містить крохмалю і цукру. Зовні паста з крохмалем нагадує гель (щось желейное). Якісна томатна паста має густу структуру, насичений червоний колір і не капає з ложки.
Зелень кінзи дрібно ріжемо руками, блендер використовувати не варто. У грузинській кухні зелені багато не буває, не бійтеся «переборщити» з кінзою.
Часник почистити, видавити через спеціальний прес і змішати з зеленню, перцем, хмелі-сунелі, оцтом і аджикою. Аджику можна замінити дрібкою червоного меленого перцю.
Аджика додає соусу гостроти. Перший раз покладіть аджики поменше, щоб «не дихати вогнем». Важливо врахувати, що справжня гострота соусу проявиться через годину, коли настоїться часник.
Отриману суміш розітріть дерев'яною маточкою. Завдяки оцту розкриваються аромати інгредієнтів.
Додайте томат, добре перемішайте.
Додаємо воду. Середнє співвідношення води та томату - 1:1 але все залежить від густоти томатної пасти і бажання кухаря.
Залишається все ретельно перемішати і посолити за смаком.
Ароматний томатний соус сацебелі готовий! У холодильнику він може зберігатися в щільно закритому посуді близько 7 днів. Другий рецепт соусу подається тільки в холодному вигляді, його гріти не рекомендується.
Для любителів консервації можна запропонувати ще один варіант - сацебелі на зиму.
Інгредієнти:
свіжі помідори - 1 кг;
червоний болгарський перець - 05 кг;
червоний гіркий перець - 05 - 1 стручок;
часник - 3-4 великих зубки;
селера - 1 пучок;
кінза - 1 пучок;
сіль і цукор - за смаком.
Приготування
З цих продуктів вийде не менш смачний соус сацебелі. Рецепт простий, а приготування займе мало часу. Через м'ясорубку пропустити помідори з шкіркою, відкинути на сито, щоб зцідити зайву рідину. Інгредієнти, що залишилися, теж прокрутити через м'ясорубку і змішати з помідорами. Додати за смаком сіль і цукор. Поставити на вогонь, помішуючи довести до кипіння. Киплячий соус розлити в стерилізовані скляні пляшки. Додатково стерилізувати не потрібно. Горлечко пляшки накрити шматочком поліетиленового пакета і щільно закрутити.
Кожна господиня вдосконалить рецепти по своєму смаку. Як готувати сацебелі для своєї сім'ї, вирішувати вам.
Про те, як приготувати соус сацебелі говорять багато, але в оригінальному виконанні на батьківщині його роблять з фруктів і горіхів. Основні інгредієнти соусу: кислий сік незрілого винограду, ожини або граната, курячий бульйон, волоські горіхи, кінза, мелений червоний перець, часник, шафран і сіль. У окремих рецептах приготування сацебелі додають кропиву, барбарис, кизил, аличу, настояний на м'яті оцет.
Волоські горіхи розтирають з сіллю, часником, червоним меленим перцем і зеленню кінзи. В отриману суміш додають курячий бульйон, фруктовий сік і шафран.
Сацебелі з томатною пастою
У сучасній кухні більш популярний томатний соус сацебелі. В його основі лежить томатна паста. Густа якісна томат-паста - запорука успіху смачного соусу сацебелі. Склад його описаний нижче.
Інгредієнти:
Приготування
Соус сацебелі в домашніх умовах готувати просто:
Ароматний томатний соус сацебелі готовий! У холодильнику він може зберігатися в щільно закритому посуді близько 7 днів. Другий рецепт соусу подається тільки в холодному вигляді, його гріти не рекомендується.
Сацебелі на зиму
Для любителів консервації можна запропонувати ще один варіант - сацебелі на зиму.
Інгредієнти:
Приготування
З цих продуктів вийде не менш смачний соус сацебелі. Рецепт простий, а приготування займе мало часу. Через м'ясорубку пропустити помідори з шкіркою, відкинути на сито, щоб зцідити зайву рідину. Інгредієнти, що залишилися, теж прокрутити через м'ясорубку і змішати з помідорами. Додати за смаком сіль і цукор. Поставити на вогонь, помішуючи довести до кипіння. Киплячий соус розлити в стерилізовані скляні пляшки. Додатково стерилізувати не потрібно. Горлечко пляшки накрити шматочком поліетиленового пакета і щільно закрутити.
Кожна господиня вдосконалить рецепти по своєму смаку. Як готувати сацебелі для своєї сім'ї, вирішувати вам.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сациві по-грузинськи
Сациві - це, по суті, соус, який можна подавати до страв з птиці і м'яса. Але якщо ви бажаєте дотримуватися грузинські традиції приготування цієї
Соус сациві
Соус сациві - це традиційне блюдо грузинської кухні, яке готується з волоських горіхів з додаванням різних спецій. Його зазвичай подають до риби і
Соуси на зиму
Соуси відмінно доповнюють і розкривають по-новому смак страв. А чи знаєте ви, що можна не тільки приготувати і подати відразу до столу, але і зробити
Аджика на зиму
Аджика - це гостра абхазька приправа, яку додають в супи, другі страви або використовують в якості соусу-дипа для м'яса. Давайте розберемося, як її
Як приготувати чахохбілі?
Щоб поїсти чахохбілі не потрібно їхати в Грузію. Більше того, вам навіть не потрібно фазан (адже саме з цієї птиці традиційно готують це блюдо).
Каурма
Каурма - це незвичайне, і, можна сказати, мультинаціональне блюдо. У Казахстані каурма являє собою рагу з м'яса з локшиною лагман, а грузини готують