Вернуться назад Распечатать

Сацебелі - рецепт

Сацебелі - рецепт
Сацебелі - традиційний кисло-солодкий соус грузинської кухні. Він відмінно поєднується зі стравами з м'яса: ковбасками, шашликом з свинини , телятини, баранини . Підійде до будь-яких страв з птиці, квасолі і баклажанів. Так, курчата тютюну в поєднанні з грузинським соусом сацебелі викликають захоплення у багатьох. Приправляти страви можна як холодним, так і теплим соусом.
Про те, як приготувати соус сацебелі говорять багато, але в оригінальному виконанні на батьківщині його роблять з фруктів і горіхів. Основні інгредієнти соусу: кислий сік незрілого винограду, ожини або граната, курячий бульйон, волоські горіхи, кінза, мелений червоний перець, часник, шафран і сіль. У окремих рецептах приготування сацебелі додають кропиву, барбарис, кизил, аличу, настояний на м'яті оцет.
Волоські горіхи розтирають з сіллю, часником, червоним меленим перцем і зеленню кінзи. В отриману суміш додають курячий бульйон, фруктовий сік і шафран.
Сацебелі з томатною пастою
У сучасній кухні більш популярний томатний соус сацебелі. В його основі лежить томатна паста. Густа якісна томат-паста - запорука успіху смачного соусу сацебелі. Склад його описаний нижче.
Інгредієнти:

  • томатна паста - 200 г;

  • вода - 100-200 мл;

  • виноградний або яблучний оцет - 1 столова ложка;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • приправа хмелі-сунелі - 1 столова ложка;

  • суха аджика - 1 чайна ложка;

  • кінза - 1 великий пучок зелені;

  • чорний мелений перець і сіль - за смаком.


  • Приготування
    Соус сацебелі в домашніх умовах готувати просто:

  • Для початку потрібно вибрати хорошу томатну пасту. Як це зробити? Можна довіритися етикетці і прочитати склад. Важливо, щоб томат-паста не містить крохмалю і цукру. Зовні паста з крохмалем нагадує гель (щось желейное). Якісна томатна паста має густу структуру, насичений червоний колір і не капає з ложки.

  • Зелень кінзи дрібно ріжемо руками, блендер використовувати не варто. У грузинській кухні зелені багато не буває, не бійтеся «переборщити» з кінзою.

  • Часник почистити, видавити через спеціальний прес і змішати з зеленню, перцем, хмелі-сунелі, оцтом і аджикою. Аджику можна замінити дрібкою червоного меленого перцю.

  • Аджика додає соусу гостроти. Перший раз покладіть аджики поменше, щоб «не дихати вогнем». Важливо врахувати, що справжня гострота соусу проявиться через годину, коли настоїться часник.

  • Отриману суміш розітріть дерев'яною маточкою. Завдяки оцту розкриваються аромати інгредієнтів.

  • Додайте томат, добре перемішайте.

  • Додаємо воду. Середнє співвідношення води та томату - 1:1 але все залежить від густоти томатної пасти і бажання кухаря.

  • Залишається все ретельно перемішати і посолити за смаком.



  • Ароматний томатний соус сацебелі готовий! У холодильнику він може зберігатися в щільно закритому посуді близько 7 днів. Другий рецепт соусу подається тільки в холодному вигляді, його гріти не рекомендується.

    Сацебелі на зиму


    Для любителів консервації можна запропонувати ще один варіант - сацебелі на зиму.
    Інгредієнти:

  • свіжі помідори - 1 кг;

  • червоний болгарський перець - 05 кг;

  • червоний гіркий перець - 05 - 1 стручок;

  • часник - 3-4 великих зубки;

  • селера - 1 пучок;

  • кінза - 1 пучок;

  • сіль і цукор - за смаком.


  • Приготування
    Сацебелі - рецепт

    З цих продуктів вийде не менш смачний соус сацебелі. Рецепт простий, а приготування займе мало часу. Через м'ясорубку пропустити помідори з шкіркою, відкинути на сито, щоб зцідити зайву рідину. Інгредієнти, що залишилися, теж прокрутити через м'ясорубку і змішати з помідорами. Додати за смаком сіль і цукор. Поставити на вогонь, помішуючи довести до кипіння. Киплячий соус розлити в стерилізовані скляні пляшки. Додатково стерилізувати не потрібно. Горлечко пляшки накрити шматочком поліетиленового пакета і щільно закрутити.
    Кожна господиня вдосконалить рецепти по своєму смаку. Як готувати сацебелі для своєї сім'ї, вирішувати вам.