Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Лаханорізо

4-01-2015, 17:35
1 078
Лаханорізо
Лаханорізо - традиційне блюдо грецької домашньої кухні, неодмінними компонентами якого є рис і білокачанна капуста. Лаханорізо - страва подібне овочевому плову або капустняку . Ця їжа особливо може бути рекомендована тим, хто поститься і вегетаріанцям різного спрямування, хоча зустрічаються і варіанти цієї страви з додаванням м'яса.
Традиційне лаханорізо готують просто й невигадливо з європейських сортів рису з овочами на оливковій олії з неодмінним додаванням лимонного соку. Фіксованого суворо рецепта лаханорізо не існує, так що тут простір для вашої кулінарної фантазії.
Розповімо, як приготувати лаханорізо. Найзручніше готувати в казані, сотейнику або глибокій сковороді.

Простий рецепт лаханорізо


Інгредієнти:

  • капуста білокачанна - близько 600 г;

  • рис круглий (краще нешліфований) - 200 г;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • перець солодкий червоний;

  • перець червоний гострий;

  • перець чорний горошком - 5-8 шт.;

  • гвоздика - 2-3 суцвіття;

  • лавровий лист - 3-5 шт.;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • томат-паста (необов'язковий компонент) - 1-2 ст. ложки;

  • олія оливкова;

  • зелень (базилік, петрушка, коріандр);

  • сік лимона;

  • сіль.


  • Приготування
    Нашинкуем капусту не занадто тонко. Лук наріжемо чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Рис заллємо окропом, почекаємо хвилин 10 зіллємо воду і ретельно промиємо холодною водою.
    Обсмажимо цибулю на оливковій олії, додати капусту і перець. Обсмажуємо все разом, перемішуючи, протягом 3-5 хвилин. Обов'язково після цього додаємо сік лимона (інакше овочі розваряться, що називається, в ганчірки і буде несмачно), достатньо соку, видавленого з половинки лимона. Також додаємо спеції і промитий рис.
    Тут би непогано додати білого столового несульфитированного домашнього вина (якщо є), але можна поступити простіше - влити трохи води. Далі будемо варити протягом 8-16 хвилин (залежить від сорту рису). Можна додати томат-пасту або свіжі томати,
    Лаханорізо
    дрібно нарубані - цей компонент поліпшить смак страви і посилить загальну кислотність середовища, що перешкоджає надмірно швидкому развариванию капусти, перцю і цибулі. Готове лаханорізо приправляємо гострим червоним перцем, додаємо рубану зелень і часник.
    Можна підійти до приготування лаханорізо ще простіше і радикальніше - поле обсмажування цибулі додати промитий рис з овочами.
    Якщо хочете варіант з м'ясом - обсмажте цибулю і додайте грам 300-400 м'ясного фаршу. Обсмажте все разом до зміни кольору і додайте інші інгредієнти. Тільки не забувайте про сік лимона.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Тушкована капуста з ковбасою
    Тушкована капуста з ковбасою
    Тушкована капуста з ковбасою - це швидке, просте і смачне блюдо для буднів. Простоту його приготування оцінять зайняті люди. Давайте розглянемо
    Тушкована капуста з рисом
    Тушкована капуста з рисом
    Капуста чудово поєднується з будь-якими продуктами, в тому числі і з злаками. Ми пропонуємо вам простий рецепт тушкованої капусти з рисом. Блюдо
    Тушкована капуста з реберцями
    Тушкована капуста з реберцями
    Капуста, тушкована з реберцями - чудове повсякденна страва. Та варіантів його приготування може бути досить багато. Можна використовувати свіжу,
    Пісний капусняк
    Пісний капусняк
    Капусняк - традиційне популярне українське блюдо на зразок густих щів. Відомо безліч різних рецептів капусняку, в тому числі, пісних. Це хороший
    Овочевий суп мінестроне - рецепт
    Овочевий суп мінестроне - рецепт
    Мінестроне - легкий італійський овочевий суп. Традиційно його готують на овочевому бульйоні з додаванням рису або пасти. Пропонуємо вашій цікавий і
    Мусака з баклажанами
    Мусака з баклажанами
    Мусака - це блюдо, яке прийшло до нас з Близького Сходу та Балкан. Воно схоже на нашу запіканку. В обов'язковому порядку в ньому повинні бути