Лаханорізо
Лаханорізо - традиційне блюдо грецької домашньої кухні, неодмінними компонентами якого є рис і білокачанна капуста. Лаханорізо - страва подібне овочевому плову або капустняку . Ця їжа особливо може бути рекомендована тим, хто поститься і вегетаріанцям різного спрямування, хоча зустрічаються і варіанти цієї страви з додаванням м'яса.
Традиційне лаханорізо готують просто й невигадливо з європейських сортів рису з овочами на оливковій олії з неодмінним додаванням лимонного соку. Фіксованого суворо рецепта лаханорізо не існує, так що тут простір для вашої кулінарної фантазії.
Розповімо, як приготувати лаханорізо. Найзручніше готувати в казані, сотейнику або глибокій сковороді.
Інгредієнти:
капуста білокачанна - близько 600 г;
рис круглий (краще нешліфований) - 200 г;
цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;
перець солодкий червоний;
перець червоний гострий;
перець чорний горошком - 5-8 шт.;
гвоздика - 2-3 суцвіття;
лавровий лист - 3-5 шт.;
часник - 2-3 зубчики;
томат-паста (необов'язковий компонент) - 1-2 ст. ложки;
олія оливкова;
зелень (базилік, петрушка, коріандр);
сік лимона;
сіль.
Приготування
Нашинкуем капусту не занадто тонко. Лук наріжемо чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Рис заллємо окропом, почекаємо хвилин 10 зіллємо воду і ретельно промиємо холодною водою.
Обсмажимо цибулю на оливковій олії, додати капусту і перець. Обсмажуємо все разом, перемішуючи, протягом 3-5 хвилин. Обов'язково після цього додаємо сік лимона (інакше овочі розваряться, що називається, в ганчірки і буде несмачно), достатньо соку, видавленого з половинки лимона. Також додаємо спеції і промитий рис.
Тут би непогано додати білого столового несульфитированного домашнього вина (якщо є), але можна поступити простіше - влити трохи води. Далі будемо варити протягом 8-16 хвилин (залежить від сорту рису). Можна додати томат-пасту або свіжі томати, дрібно нарубані - цей компонент поліпшить смак страви і посилить загальну кислотність середовища, що перешкоджає надмірно швидкому развариванию капусти, перцю і цибулі. Готове лаханорізо приправляємо гострим червоним перцем, додаємо рубану зелень і часник.
Можна підійти до приготування лаханорізо ще простіше і радикальніше - поле обсмажування цибулі додати промитий рис з овочами.
Якщо хочете варіант з м'ясом - обсмажте цибулю і додайте грам 300-400 м'ясного фаршу. Обсмажте все разом до зміни кольору і додайте інші інгредієнти. Тільки не забувайте про сік лимона.
Традиційне лаханорізо готують просто й невигадливо з європейських сортів рису з овочами на оливковій олії з неодмінним додаванням лимонного соку. Фіксованого суворо рецепта лаханорізо не існує, так що тут простір для вашої кулінарної фантазії.
Розповімо, як приготувати лаханорізо. Найзручніше готувати в казані, сотейнику або глибокій сковороді.
Простий рецепт лаханорізо
Інгредієнти:
Приготування
Нашинкуем капусту не занадто тонко. Лук наріжемо чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Рис заллємо окропом, почекаємо хвилин 10 зіллємо воду і ретельно промиємо холодною водою.
Обсмажимо цибулю на оливковій олії, додати капусту і перець. Обсмажуємо все разом, перемішуючи, протягом 3-5 хвилин. Обов'язково після цього додаємо сік лимона (інакше овочі розваряться, що називається, в ганчірки і буде несмачно), достатньо соку, видавленого з половинки лимона. Також додаємо спеції і промитий рис.
Тут би непогано додати білого столового несульфитированного домашнього вина (якщо є), але можна поступити простіше - влити трохи води. Далі будемо варити протягом 8-16 хвилин (залежить від сорту рису). Можна додати томат-пасту або свіжі томати, дрібно нарубані - цей компонент поліпшить смак страви і посилить загальну кислотність середовища, що перешкоджає надмірно швидкому развариванию капусти, перцю і цибулі. Готове лаханорізо приправляємо гострим червоним перцем, додаємо рубану зелень і часник.
Можна підійти до приготування лаханорізо ще простіше і радикальніше - поле обсмажування цибулі додати промитий рис з овочами.
Якщо хочете варіант з м'ясом - обсмажте цибулю і додайте грам 300-400 м'ясного фаршу. Обсмажте все разом до зміни кольору і додайте інші інгредієнти. Тільки не забувайте про сік лимона.
Рекомендуємо добрі рецепти
Тушкована капуста з ковбасою
Тушкована капуста з ковбасою - це швидке, просте і смачне блюдо для буднів. Простоту його приготування оцінять зайняті люди. Давайте розглянемо
Тушкована капуста з рисом
Капуста чудово поєднується з будь-якими продуктами, в тому числі і з злаками. Ми пропонуємо вам простий рецепт тушкованої капусти з рисом. Блюдо
Тушкована капуста з реберцями
Капуста, тушкована з реберцями - чудове повсякденна страва. Та варіантів його приготування може бути досить багато. Можна використовувати свіжу,
Пісний капусняк
Капусняк - традиційне популярне українське блюдо на зразок густих щів. Відомо безліч різних рецептів капусняку, в тому числі, пісних. Це хороший
Овочевий суп мінестроне - рецепт
Мінестроне - легкий італійський овочевий суп. Традиційно його готують на овочевому бульйоні з додаванням рису або пасти. Пропонуємо вашій цікавий і
Мусака з баклажанами
Мусака - це блюдо, яке прийшло до нас з Близького Сходу та Балкан. Воно схоже на нашу запіканку. В обов'язковому порядку в ньому повинні бути