Лаханорізо - традиційне блюдо грецької домашньої кухні, неодмінними компонентами якого є рис і білокачанна капуста. Лаханорізо - страва подібне овочевому плову або капустняку . Ця їжа особливо може бути рекомендована тим, хто поститься і вегетаріанцям різного спрямування, хоча зустрічаються і варіанти цієї страви з додаванням м'яса.
Традиційне лаханорізо готують просто й невигадливо з європейських сортів рису з овочами на оливковій олії з неодмінним додаванням лимонного соку. Фіксованого суворо рецепта лаханорізо не існує, так що тут простір для вашої кулінарної фантазії.
Розповімо, як приготувати лаханорізо. Найзручніше готувати в казані, сотейнику або глибокій сковороді.
Простий рецепт лаханорізо
Інгредієнти: капуста білокачанна - близько 600 г; рис круглий (краще нешліфований) - 200 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; перець солодкий червоний; перець червоний гострий; перець чорний горошком - 5-8 шт.; гвоздика - 2-3 суцвіття; лавровий лист - 3-5 шт.; часник - 2-3 зубчики; томат-паста (необов'язковий компонент) - 1-2 ст. ложки; олія оливкова; зелень (базилік, петрушка, коріандр); сік лимона; сіль. Приготування Нашинкуем капусту не занадто тонко. Лук наріжемо чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Рис заллємо окропом, почекаємо хвилин 10 зіллємо воду і ретельно промиємо холодною водою.
Обсмажимо цибулю на оливковій олії, додати капусту і перець. Обсмажуємо все разом, перемішуючи, протягом 3-5 хвилин. Обов'язково після цього додаємо сік лимона (інакше овочі розваряться, що називається, в ганчірки і буде несмачно), достатньо соку, видавленого з половинки лимона. Також додаємо спеції і промитий рис.
Тут би непогано додати білого столового несульфитированного домашнього вина (якщо є), але можна поступити простіше - влити трохи води. Далі будемо варити протягом 8-16 хвилин (залежить від сорту рису). Можна додати томат-пасту або свіжі томати,
дрібно нарубані - цей компонент поліпшить смак страви і посилить загальну кислотність середовища, що перешкоджає надмірно швидкому развариванию капусти, перцю і цибулі. Готове лаханорізо приправляємо гострим червоним перцем, додаємо рубану зелень і часник.
Можна підійти до приготування лаханорізо ще простіше і радикальніше - поле обсмажування цибулі додати промитий рис з овочами.
Якщо хочете варіант з м'ясом - обсмажте цибулю і додайте грам 300-400 м'ясного фаршу. Обсмажте все разом до зміни кольору і додайте інші інгредієнти. Тільки не забувайте про сік лимона.