Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Пісний капусняк

Пісний капусняк

18-03-2015, 08:36
2 189
Пісний капусняк
Капусняк - традиційне популярне українське блюдо на зразок густих щів. Відомо безліч різних рецептів капусняку, в тому числі, пісних. Це хороший варіант першого страви для віруючих і вегетаріанців.

Як приготувати пісний капусняк з пшоном та грибами?


Інгредієнти:

  • квашена капуста - 400 г;

  • гриби свіжі (білі, печериці, гливи) - близько 200 г;

  • картопля - 2-3 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • морква - 1 шт.;

  • крупа пшоняна - 05 склянки;

  • вода - близько 2 л;

  • трохи соняшникової олії;

  • томат-пюре - 2 ст. ложки;

  • зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза, базилік, пастернак, селеру та інші);

  • часник;

  • гострий червоний перець;

  • сухі спеції (перець горошком, гвоздика, лавровий лист та ін), можна використовувати готові сухі суміші спецій без консервантів, солі та глутамату натрію;

  • сіль.


  • Приготування
    Квашену капусту промиємо і відкинемо на друшляк. Очистимо, промиємо й наріжемо скибочками картопля. Очищену моркву нашинкуем дрібною соломкою, а цибулю - чверть кільцями або дрібніше. Дрібно нарубим гриби. Спассеруем цибулю, гриби і моркву на олії в сковороді, протушкуйте, помішуючи, протягом 15 хвилин на слабкому вогні. Картопля в цей час варимо з пшоняною крупою в каструлі протягом близько 20 хвилин.
    Переміщаємо цибульно-морквяно-грибну пасеровку з сковороди в каструлю з картоплею і пшоном, додаємо капусту і спеції. Варимо все разом ще протягом 5-8 хвилин. За 2-3 хвилини до готовності додаємо томат-пасту і ретельно розмішуємо. Трохи додаємо сіль. Капустняку даємо настоятися під кришкою протягом 20 хвилин.
    Розливаємо в красиві керамічні мисочки і подаємо, притрусивши січеною зеленню і часником. Добре приправити капусняк червоним гострим перцем і додати ложку-другу сметани. Як аперитив до капустняку можна подати келишок ароматною перцевої горілки
    Пісний капусняк
    з медом або хріном.
    Можна готувати капусняк зі свіжою капустою і з солоними або маринованими грибами, в цьому випадку їх слід попередньо промити кип'яченою водою.
    Слід зауважити, що замість пшона до складу капусняку можна включити рис або заздалегідь зварену перлову крупу.
    Для тих, хто не бажає постити, із задоволенням повідомляємо, що відомо безліч рецептів непостного капусняку з м'ясом, птицею, копченостями і навіть з рибою - ці супи також дуже смачні, головне не переварюйте капусту до стану «ганчірки», вона повинна трохи похрустивать.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Капусняк - рецепт з квашеної капусти
    Капусняк - рецепт з квашеної капусти
    Капусняк - страва української кухні, що нагадує за своїм складом знамениті російські щі, однак на відміну від останніх у рецепті капусняку
    Капусняк з грибами
    Капусняк з грибами
    Якщо вам доведеться побувати в Західній Україні, обов'язково спробуйте таке блюдо національної кухні як капусняк. Але якщо поїздки в регіон не
    Пісний борщ
    Пісний борщ
    Основна відмінність пісного борщу від традиційного - відсутність у ньому м'яса та м'ясного бульйону. В іншому ж такий борщ ні чим не гірше, такий же
    Тушкована капуста з реберцями
    Тушкована капуста з реберцями
    Капуста, тушкована з реберцями - чудове повсякденна страва. Та варіантів його приготування може бути досить багато. Можна використовувати свіжу,
    Овочева підлива
    Овочева підлива
    Підлива - це не надто густий соус, що зрозуміло з назви. Їх можна готувати на основі бульйонів, нетвердих молочних продуктів, рослинних олій, соків і
    Лаханорізо
    Лаханорізо
    Лаханорізо - традиційне блюдо грецької домашньої кухні, неодмінними компонентами якого є рис і білокачанна капуста. Це страва схоже на овочевий плов