Капусняк - традиційне популярне українське блюдо на зразок густих щів. Відомо безліч різних рецептів капусняку, в тому числі, пісних. Це хороший варіант першого страви для віруючих і вегетаріанців.
Як приготувати пісний капусняк з пшоном та грибами?
Інгредієнти: квашена капуста - 400 г; гриби свіжі (білі, печериці, гливи) - близько 200 г; картопля - 2-3 шт.; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; морква - 1 шт.; крупа пшоняна - 05 склянки; вода - близько 2 л; трохи соняшникової олії; томат-пюре - 2 ст. ложки; зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза, базилік, пастернак, селеру та інші); часник; гострий червоний перець; сухі спеції (перець горошком, гвоздика, лавровий лист та ін), можна використовувати готові сухі суміші спецій без консервантів, солі та глутамату натрію; сіль. Приготування Квашену капусту промиємо і відкинемо на друшляк. Очистимо, промиємо й наріжемо скибочками картопля. Очищену моркву нашинкуем дрібною соломкою, а цибулю - чверть кільцями або дрібніше. Дрібно нарубим гриби. Спассеруем цибулю, гриби і моркву на олії в сковороді, протушкуйте, помішуючи, протягом 15 хвилин на слабкому вогні. Картопля в цей час варимо з пшоняною крупою в каструлі протягом близько 20 хвилин.
Переміщаємо цибульно-морквяно-грибну пасеровку з сковороди в каструлю з картоплею і пшоном, додаємо капусту і спеції. Варимо все разом ще протягом 5-8 хвилин. За 2-3 хвилини до готовності додаємо томат-пасту і ретельно розмішуємо. Трохи додаємо сіль. Капустняку даємо настоятися під кришкою протягом 20 хвилин.
Розливаємо в красиві керамічні мисочки і подаємо, притрусивши січеною зеленню і часником. Добре приправити капусняк червоним гострим перцем і додати ложку-другу сметани. Як аперитив до капустняку можна подати келишок ароматною перцевої горілки
з медом або хріном.
Можна готувати капусняк зі свіжою капустою і з солоними або маринованими грибами, в цьому випадку їх слід попередньо промити кип'яченою водою.
Слід зауважити, що замість пшона до складу капусняку можна включити рис або заздалегідь зварену перлову крупу.
Для тих, хто не бажає постити, із задоволенням повідомляємо, що відомо безліч рецептів непостного капусняку з м'ясом, птицею, копченостями і навіть з рибою - ці супи також дуже смачні, головне не переварюйте капусту до стану «ганчірки», вона повинна трохи похрустивать.