Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як зробити листкове тісто?

Як зробити листкове тісто?

16-03-2015, 19:19
557
Як зробити листкове тісто?
Листкове тісто часто використовується в кулінарії. І не тільки для випічки солодощів, але і для пирогів, піци і багатьох інших страв. Можна, звичайно, купити готове тісто в магазині, і не витрачати час і нерви. Але справжні цінителі домашньої випічки дотримуються тієї думки, що жодне покупне тісто не зрівнятися з тестом, приготованим самостійно. Тим більше, процедура його приготування не так вже й страшна, як здається на перший погляд. Наведемо вам доказ два рецепти, як можна правильно і швидко зробити листкове тісто будинку.

Як зробити листкове дріжджове тісто?


Вам знадобиться:

  • 5 склянок борошна (може трохи більше або менше);

  • 100 г маргарину або вершкового масла;

  • 2 столові ложки цукру;

  • 2 столові ложки сухого молока;

  • 15 чайної ложки сухих дріжджів;

  • 2 чайні ложки солі;

  • 1 яйце;

  • 4 столових ложки рослинного масла;

  • 15 склянки води або молока.


  • Готуємо дріжджове тісто
    В підготовлену ємність наливаємо пів склянки теплої води, розчиняємо в ній 1 чайну ложку цукру і 15 чайної ложки сухих дріжджів. Дочекаємося поки утвориться піна, і додамо цукор, що залишився і яйце. Добре розмішуємо. Просіваємо борошно на стіл гіркою, робимо в ній поглиблення і насипаємо туди сухе молоко, сіль, а потім вливаємо олію і розведені дріжджі. Доливаємо залишилася теплу воду або молоко. Потім починаємо замішувати тісто з країв до центру, поки вся мука не замесится в тісто.
    Потім тісто потрібно перекласти у велику посудину, присипати зверху борошном або змастити рослинним маслом і поставити в тепле місце, щоб підходило. Через 15-2 години тісто має підійти, тоді його потрібно трохи помісити, і знову поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься в наступний раз - воно готове.
    Готуємо листкове тісто
    Розкачуємо тісто квадратом (товщина шару тіста повинна бути близько 8 мм). Потім намазуємо його тонким шаром м'якого вершкового масла або маргарину (але не розтопленого). Краї тіста, близько 5 см, залишаємо не намазаними. Звертаємо тісто втричі по ширині, а потім і по довжині. І знову розгортаємо його шаром в 8 мм. І знову звертаємо. Таку маніпуляцію виробляємо 3-4 рази. Тісто готове.

    Як зробити листкове бездріжджове тісто?


    Вам знадобиться:

  • 3 склянки борошна;

  • 1 яйце;

  • 1 столова ложка горілки;

  • 3/4 склянки води;

  • 1/2 чайної ложки солі;

  • 3 чайних ложки оцту;

  • 200 г вершкового масла;

  • ще 50 г борошна (для підмішування в масло).


  • Готуємо бездріжджове тісто
    У ємності розмішуємо яйце, вливаємо в нього горілку, і додаємо стільки води, щоб загальний обсяг вийшов 250 мл Потім вливаємо оцет, а слідом за ним сіль і перемішуємо до повного розчинення кристалів солі в рідині. Можна приготувати тісто без використання яйця і горілки, в такому випадку кількість води, потрібно збільшити до 1 склянки. Але все ж варто відзначити, що тісто з яйцем і горілкою виходить набагато смачніше, а випічка більш пишною.
    Потім рідина поступово всипаємо борошно, розмішуючи його при цьому ложкою. Замішуємо тісто. Консистенція вийде досить щільною, і тісто має добре відставати від рук. Потім слід готове тісто загорнути в харчову плівку і залишити при кімнатній температурі на деякий час (30-60 хвилин).
    Беремо масло, охолоджене в холодильнику, і нарізаємо його кубиками в чашу кухонного комбайна (звичайного блендера). Туди ж додаємо 50 г борошна і злегка збиваємо.
    Приготування листкового тіста
    Розкачуємо тісто квадратом з товщиною близько 5-7 мм. Потім отримане масляне тісто поміщаємо між двох аркушів пергаменту і розкочуємо качалкою
    Як зробити листкове тісто?
    так, щоб розмір шару був близько 2/3 від розміру основного тесту. Викладаємо на основне тісто масляний шар таким чином, щоб на основній частині була вільна 1/3 а масляний шар не доходив до його країв хоча б на 15 см. Потім звертаємо тісто. Спочатку загортаємо ту вільну третина, яка не покрита масляним шаром, а потім накриваємо половиною від 2/3. І звертаємо тісто з боків, щоб воно утворило 3 шари. Розкачуємо до товщини 5-7 мм, Знову звертаємо його втричі з кожної сторони. Розкачуємо. Повторюємо процедуру 3-4 рази.
    Тепер ви знаєте, як зробити листкове тісто будинку. Як ви змогли переконатися, що це не так вже й складно.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Солодке тісто
    Солодке тісто
    Солодке тісто використовують для приготування пирогів, десертній випічки і інших кондитерських виробів. І сьогодні розповімо, як зробити солодке
    Рогалики з листкового тіста
    Рогалики з листкового тіста
    Іноді хочеться побалувати себе і сім'ю чимось дуже смачним і ніжним. У цьому випадку вам можуть стати в нагоді рецепти рогаликів з листкового тіста.
    Узбецький коржик
    Узбецький коржик
    Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
    Як приготувати тісто для піци?
    Як приготувати тісто для піци?
    Основою піци і частою проблемою господинь є тісто - адже так часто воно виходить негідно тонким і пишним! Існує безліч видів тіста для піци,