Листкове тісто часто використовується в кулінарії. І не тільки для випічки солодощів, але і для пирогів, піци і багатьох інших страв. Можна, звичайно, купити готове тісто в магазині, і не витрачати час і нерви. Але справжні цінителі домашньої випічки дотримуються тієї думки, що жодне покупне тісто не зрівнятися з тестом, приготованим самостійно. Тим більше, процедура його приготування не так вже й страшна, як здається на перший погляд. Наведемо вам доказ два рецепти, як можна правильно і швидко зробити листкове тісто будинку.
Як зробити листкове дріжджове тісто?
Вам знадобиться: 5 склянок борошна (може трохи більше або менше); 100 г маргарину або вершкового масла; 2 столові ложки цукру; 2 столові ложки сухого молока; 15 чайної ложки сухих дріжджів; 2 чайні ложки солі; 1 яйце; 4 столових ложки рослинного масла; 15 склянки води або молока. Готуємо дріжджове тісто В підготовлену ємність наливаємо пів склянки теплої води, розчиняємо в ній 1 чайну ложку цукру і 15 чайної ложки сухих дріжджів. Дочекаємося поки утвориться піна, і додамо цукор, що залишився і яйце. Добре розмішуємо. Просіваємо борошно на стіл гіркою, робимо в ній поглиблення і насипаємо туди сухе молоко, сіль, а потім вливаємо олію і розведені дріжджі. Доливаємо залишилася теплу воду або молоко. Потім починаємо замішувати тісто з країв до центру, поки вся мука не замесится в тісто.
Потім тісто потрібно перекласти у велику посудину, присипати зверху борошном або змастити рослинним маслом і поставити в тепле місце, щоб підходило. Через 15-2 години тісто має підійти, тоді його потрібно трохи помісити, і знову поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься в наступний раз - воно готове.
Готуємо листкове тісто Розкачуємо тісто квадратом (товщина шару тіста повинна бути близько 8 мм). Потім намазуємо його тонким шаром м'якого вершкового масла або маргарину (але не розтопленого). Краї тіста, близько 5 см, залишаємо не намазаними. Звертаємо тісто втричі по ширині, а потім і по довжині. І знову розгортаємо його шаром в 8 мм. І знову звертаємо. Таку маніпуляцію виробляємо 3-4 рази. Тісто готове.
Як зробити листкове бездріжджове тісто?
Вам знадобиться: 3 склянки борошна; 1 яйце; 1 столова ложка горілки; 3/4 склянки води; 1/2 чайної ложки солі; 3 чайних ложки оцту; 200 г вершкового масла; ще 50 г борошна (для підмішування в масло). Готуємо бездріжджове тісто У ємності розмішуємо яйце, вливаємо в нього горілку, і додаємо стільки води, щоб загальний обсяг вийшов 250 мл Потім вливаємо оцет, а слідом за ним сіль і перемішуємо до повного розчинення кристалів солі в рідині. Можна приготувати тісто без використання яйця і горілки, в такому випадку кількість води, потрібно збільшити до 1 склянки. Але все ж варто відзначити, що тісто з яйцем і горілкою виходить набагато смачніше, а випічка більш пишною.
Потім рідина поступово всипаємо борошно, розмішуючи його при цьому ложкою. Замішуємо тісто. Консистенція вийде досить щільною, і тісто має добре відставати від рук. Потім слід готове тісто загорнути в харчову плівку і залишити при кімнатній температурі на деякий час (30-60 хвилин).
Беремо масло, охолоджене в холодильнику, і нарізаємо його кубиками в чашу кухонного комбайна (звичайного блендера). Туди ж додаємо 50 г борошна і злегка збиваємо.
Приготування листкового тіста Розкачуємо тісто квадратом з товщиною близько 5-7 мм. Потім отримане масляне тісто поміщаємо між двох аркушів пергаменту і розкочуємо качалкою
так, щоб розмір шару був близько 2/3 від розміру основного тесту. Викладаємо на основне тісто масляний шар таким чином, щоб на основній частині була вільна 1/3 а масляний шар не доходив до його країв хоча б на 15 см. Потім звертаємо тісто. Спочатку загортаємо ту вільну третина, яка не покрита масляним шаром, а потім накриваємо половиною від 2/3. І звертаємо тісто з боків, щоб воно утворило 3 шари. Розкачуємо до товщини 5-7 мм, Знову звертаємо його втричі з кожної сторони. Розкачуємо. Повторюємо процедуру 3-4 рази.
Тепер ви знаєте, як зробити листкове тісто будинку. Як ви змогли переконатися, що це не так вже й складно.