Тісто на кисляку
Іноді розливне молоко, яке ми купили в більшому, ніж потрібно кількості, скисає, результаті виходять корисні кисломолочні продукти: кисле молоко і молочна сироватка. Або ми спеціально сквашиваем молоко, кисле молоко, або купуємо готову.
Кисле молоко (як і сироватку) можна випити-з'їсти або ж використовувати для приготування тіста. Тісто на кисляку - чудовий варіант для різних видів випічки, варених і смажених виробів з тіста.
Наводимо рецепти приготування різних видів тіста на кисляку для різних цілей. Зрозуміло, найбільше нам підійде кисляк з нормального молока середньої жирності (краще сільського розливного, але перевіреного). Для тіста кисляк від сироватки можна не відокремлювати, а можна відокремити частину сироватки.
Інгредієнти:
кисляк - 200-250 мл;
борошно пшеничне цільнозернові - близько 350-400 м;
яйце куряче - 1-2 шт. (необов'язковий компонент);
олія оливкова - 50 мл;
сода харчова - 1 щіпка;
кухонна сіль - 1 щіпка.
Приготування
Просіваємо борошно в миску гіркою, робимо поглиблення. Додаємо оливкову олію, сіль, соду, яйця і, підливаючи кисляк, замішуємо тісто (виделкою). Густоту коригуємо борошном. Вимішувати тісто можна міксером або руками. Можна також додати в тісто для піци сухі мелені спеції і томат-пасту. Нехай тісто підійде протягом 20-40 хвилин.
Безпосередньо перед збиранням піци з тіста розкачуємо підкладку потрібної форми, викладаємо начинку і печемо піцу, як зазвичай.
Тісто на кисляку для пирогів, пиріжків і булочок можна готувати приблизно так само, тільки замість оливкової олії додати натуральне розтоплене вершкове масло або вершки (сметану). Якщо хочете пишноти тіста, яйця краще виключити, так тісто краще підійде.
Інгредієнти:
кисляк - 200 мл;
яйце куряче - 1-2 шт.
борошно пшеничне - 5-8 ст. ложок;
сода харчова - 1 щіпка;
кухонна сіль - 1 щіпка;
масло рослинне - 1 ст. ложка.
Приготування
Змішуємо в мисці кисле молоко з яйцями, додаємо масло, сіль і соду. Потроху подсеиваем в миску борошно, домагаючись потрібної консистенції тіста. Перемішуємо ретельно, щоб не було грудочок (зручно робити це виделкою, віночком або міксером). За бажанням додаємо в тісто для оладок інші інгредієнти. Краще їх не смажити на олії, а піч, для цього рясно змастіть розігріту сковороду шматочком свинячого сала (ті, кому не підходить свиняче, можуть використовувати жир свійської птиці або інших тварин, а також топлене вершкове масло).
Тісто на млинці на кисляку можна готувати приблизно також (інгредієнти див. вище), тільки воно має бути ще рідший, ніж на оладки, тому борошна потрібно менше, яйця теж можна виключити.
Інгредієнти:
кисляк - близько 04 л;
борошно - близько 800 м;
яйце куряче - 1-2 шт.;
дріжджі сухі - близько 10 г(або пресовані у 2 рази більше);
сіль - 1 щіпка;
цукор-пісок - 2 ч. ложки.
Приготування
Краще готувати опарним способом.
У миску з кислим молоком, додаємо цукор, сіль, 2-3 ст. ложки борошна і дріжджі. Ставимо ємність в тепле місце хвилин на 20. Коли опара підійде, додаємо просіяне борошно і добре вимішуємо тісто, скачуємо в кулю, накриваємо рушником і ставимо в тепло до збільшення в об'ємі приблизно в 2 рази. Обминаємо тісто, промешиваем і ставимо в тепло ще на 20 хвилин, обминаємо, промешиваем і приступаємо до виготовлення пирогів-пиріжків-булочок. Можна включити до складу інгредієнтів для тіста 50-100 г вершкового масла або сметани.
Кисле молоко (як і сироватку) можна випити-з'їсти або ж використовувати для приготування тіста. Тісто на кисляку - чудовий варіант для різних видів випічки, варених і смажених виробів з тіста.
Наводимо рецепти приготування різних видів тіста на кисляку для різних цілей. Зрозуміло, найбільше нам підійде кисляк з нормального молока середньої жирності (краще сільського розливного, але перевіреного). Для тіста кисляк від сироватки можна не відокремлювати, а можна відокремити частину сироватки.
Швидке тісто на кисляку для піци - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Просіваємо борошно в миску гіркою, робимо поглиблення. Додаємо оливкову олію, сіль, соду, яйця і, підливаючи кисляк, замішуємо тісто (виделкою). Густоту коригуємо борошном. Вимішувати тісто можна міксером або руками. Можна також додати в тісто для піци сухі мелені спеції і томат-пасту. Нехай тісто підійде протягом 20-40 хвилин.
Безпосередньо перед збиранням піци з тіста розкачуємо підкладку потрібної форми, викладаємо начинку і печемо піцу, як зазвичай.
Тісто на кисляку для пирогів, пиріжків і булочок можна готувати приблизно так само, тільки замість оливкової олії додати натуральне розтоплене вершкове масло або вершки (сметану). Якщо хочете пишноти тіста, яйця краще виключити, так тісто краще підійде.
Тісто на оладки з кислого
Інгредієнти:
Приготування
Змішуємо в мисці кисле молоко з яйцями, додаємо масло, сіль і соду. Потроху подсеиваем в миску борошно, домагаючись потрібної консистенції тіста. Перемішуємо ретельно, щоб не було грудочок (зручно робити це виделкою, віночком або міксером). За бажанням додаємо в тісто для оладок інші інгредієнти. Краще їх не смажити на олії, а піч, для цього рясно змастіть розігріту сковороду шматочком свинячого сала (ті, кому не підходить свиняче, можуть використовувати жир свійської птиці або інших тварин, а також топлене вершкове масло).
Тісто на млинці на кисляку можна готувати приблизно також (інгредієнти див. вище), тільки воно має бути ще рідший, ніж на оладки, тому борошна потрібно менше, яйця теж можна виключити.
Дріжджове тісто на кисляку - рецепт для пирогів, пиріжків, булочок
Інгредієнти:
Приготування
Краще готувати опарним способом.
У миску з кислим молоком, додаємо цукор, сіль, 2-3 ст. ложки борошна і дріжджі. Ставимо ємність в тепле місце хвилин на 20. Коли опара підійде, додаємо просіяне борошно і добре вимішуємо тісто, скачуємо в кулю, накриваємо рушником і ставимо в тепло до збільшення в об'ємі приблизно в 2 рази. Обминаємо тісто, промешиваем і ставимо в тепло ще на 20 хвилин, обминаємо, промешиваем і приступаємо до виготовлення пирогів-пиріжків-булочок. Можна включити до складу інгредієнтів для тіста 50-100 г вершкового масла або сметани.
Рекомендуємо добрі рецепти
Пиріжки на кисляку
Апетитні, рум'яні смажені пиріжки - як можна встояти при їх вигляді? І нехай вони не дуже-то й корисні, зате дуже смачні! Якщо хочеться зробити їх
Як зробити кисляк з молока?
Всі знають наскільки корисна кисляк, але всі вміють її готувати в домашніх умовах. Виявляється, в цьому немає нічого складного! Бажано готувати
Млинці на кисляку
Для основи млинців зазвичай використовується вода, молоко та інші кисломолочні продукти. І сьогодні ми детально розповімо, як спекти тонкі і товсті
Солодке тісто
Солодке тісто використовують для приготування пирогів, десертній випічки і інших кондитерських виробів. І сьогодні розповімо, як зробити солодке
Манник на кисляку
Манник - смачний пиріг на основі манкою крупи. Його можна готувати на воді, молоці, кефірі, ряжанці. І зараз ми розповімо, як його спекти на кисляку,
Тісто на манти - рецепт
Манти - це традиційне блюдо народів Центральної і Середньої Азії. Дуже схоже на пельмені, яке готують з дрібнонарізанної м'яса, іноді з додаванням