Тісто на манти - рецепт
Манти - традиційне популярна страва у багатьох народів Центральної Азії і Далекого Сходу, Туреччини, Монголії, Китаю, Кореї, Татарстану, Башкортостану і Криму. Це ситне блюдо на зразок пельменів - готують з дрібно посіченого м'яса (фаршу) іноді з добавками з овочів. Грудочку фаршу гарно (і герметично) запаковують у тісто з пшеничного борошна, потім манти варять на пару, іноді, трохи проваріть, обсмажують.
Різні народи мають свої усталені традиційні уявлення про те, як краще робити тісто на манти і який з рецептів більше підходить до часу року і конкретної погодно-температурної обстановці.
Тісто на манти можна завести як в самому простому «літньому» варіанті: прісне без яйця і молока, так і в більш складних варіантах (щоб вийшло пишніше і ситніше).
У уйгурів, дунган і деяких інших народів у холодні дні прийнято готувати дріжджове тісто на манти. У традиційному приготуванні присутність в тісті на манти яєць і молока, деяким чином, обумовлюється сезонними циклами тварин, від яких отримують ці продукти, а, отже, їх наявністю.
Розповімо, як і яке тісто можна приготувати на манти. Борошно краще використовувати пшеничне спельтове або шпалерний цільнозернове крупного помелу, можна додати трохи ячмінного борошна (яку в домашніх умовах можна одержати, розмоловши тим або іншим способом, перлову або ячну крупу).
Інгредієнти:
борошно - приблизно 2 частини;
вода - приблизно 1 частина від кількості борошна;
сіль - зовсім трохи, 1 щіпки на 05 кг борошна.
Приготування
Борошно краще, звичайно ж, просіяти, вона в процесі збагатитися молекулами кисню, а отже, тісто вийде краще, легшим. Просіювання категорично бажано у випадках, якщо борошно злежалися або перебувала в умовах з підвищеною вологістю.
Просіваємо борошно гіркою в миску або на робочу поверхню, робимо поглиблення, додаємо дрібку солі і замішуємо тісто, підливаючи потроху холодну воду. Руки непогано б змастити маслом або жиром. Тісто не повинно бути занадто крутим або, навпаки, липким. Ретельно промешиваем тісто розгортаємо в пласти, нарізаємо їх тим чи іншим способом, і можна ліпити манти.
Передбачається, що начинка вже приготовлена. Зрозуміло, якщо готувати тісто на манти, дотримуючись цієї ж рецептурою, але на молоці, вийде ситніше і калорійніша, додати яйця також не завадить. До речі, молоко може бути і кислим, і не обов'язково коров'ячим.
Інгредієнти:
борошно - близько 500 м;
молоко (некисле) - близько 250 мл;
цукор - 1 ч. ложка;
дріжджі пресовані - близько 20 м (або в 3 рази менше, сухих);
сіль - 1 щіпка.
Приготування
Спочатку опара. У тепле молоко вносимо дріжджі і цукор. Додаємо 1/4 частина просіяного борошна і, ретельно розмішавши, ставимо в тепле місце хвилин на 20-30.
Коли опара підійшла, потроху подсеиваем борошно і замішуємо тісто. Крутість тесту можна коригувати молоком або водою і борошном. Скачуємо тісто в кулю, накриваємо миску рушником і ставимо в тепле місце хвилин на 20 після чого обминаємо і промешиваем. Можна розкачати в пласти і ліпити манти. Або можна ще раз помістити ком тесту в тепло хвилин на 20 обім'яти, промесить і тоді вже приступати до ліплення.
Тісто на манти буде ще більш смачним, якщо, слідуючи цим же рецептом, додати до складу 1-2 яйця (курячих, індичих або качиних) і близько 100 г топленого жиру (гусячого, качиного або курячого). Додаємо яйця і жир до опарі разом з борошном. Щільність і крутість тесту коректуємо, знову ж таки, борошном. Зрозуміло, в такому варіанті тісто виходить дуже ситним і калорійним, що добре при холодній погоді і/або для фізичної роботи на відкритому повітрі.
Також тісто на манти з додаванням яєць і жиру (або вершкового масла) можна робити і бездріжджове, на воді, на сметані або на кефірі. Пропорції приблизно ті ж, що і в попередньому рецепті (див. вище).
Різні народи мають свої усталені традиційні уявлення про те, як краще робити тісто на манти і який з рецептів більше підходить до часу року і конкретної погодно-температурної обстановці.
Тісто на манти можна завести як в самому простому «літньому» варіанті: прісне без яйця і молока, так і в більш складних варіантах (щоб вийшло пишніше і ситніше).
У уйгурів, дунган і деяких інших народів у холодні дні прийнято готувати дріжджове тісто на манти. У традиційному приготуванні присутність в тісті на манти яєць і молока, деяким чином, обумовлюється сезонними циклами тварин, від яких отримують ці продукти, а, отже, їх наявністю.
Розповімо, як і яке тісто можна приготувати на манти. Борошно краще використовувати пшеничне спельтове або шпалерний цільнозернове крупного помелу, можна додати трохи ячмінного борошна (яку в домашніх умовах можна одержати, розмоловши тим або іншим способом, перлову або ячну крупу).
Прісне тісто на манти без молока і яєць
Інгредієнти:
Приготування
Борошно краще, звичайно ж, просіяти, вона в процесі збагатитися молекулами кисню, а отже, тісто вийде краще, легшим. Просіювання категорично бажано у випадках, якщо борошно злежалися або перебувала в умовах з підвищеною вологістю.
Просіваємо борошно гіркою в миску або на робочу поверхню, робимо поглиблення, додаємо дрібку солі і замішуємо тісто, підливаючи потроху холодну воду. Руки непогано б змастити маслом або жиром. Тісто не повинно бути занадто крутим або, навпаки, липким. Ретельно промешиваем тісто розгортаємо в пласти, нарізаємо їх тим чи іншим способом, і можна ліпити манти.
Передбачається, що начинка вже приготовлена. Зрозуміло, якщо готувати тісто на манти, дотримуючись цієї ж рецептурою, але на молоці, вийде ситніше і калорійніша, додати яйця також не завадить. До речі, молоко може бути і кислим, і не обов'язково коров'ячим.
Дріжджове тісто на манти на молоці
Інгредієнти:
Приготування
Спочатку опара. У тепле молоко вносимо дріжджі і цукор. Додаємо 1/4 частина просіяного борошна і, ретельно розмішавши, ставимо в тепле місце хвилин на 20-30.
Коли опара підійшла, потроху подсеиваем борошно і замішуємо тісто. Крутість тесту можна коригувати молоком або водою і борошном. Скачуємо тісто в кулю, накриваємо миску рушником і ставимо в тепле місце хвилин на 20 після чого обминаємо і промешиваем. Можна розкачати в пласти і ліпити манти. Або можна ще раз помістити ком тесту в тепло хвилин на 20 обім'яти, промесить і тоді вже приступати до ліплення.
Тісто на манти буде ще більш смачним, якщо, слідуючи цим же рецептом, додати до складу 1-2 яйця (курячих, індичих або качиних) і близько 100 г топленого жиру (гусячого, качиного або курячого). Додаємо яйця і жир до опарі разом з борошном. Щільність і крутість тесту коректуємо, знову ж таки, борошном. Зрозуміло, в такому варіанті тісто виходить дуже ситним і калорійним, що добре при холодній погоді і/або для фізичної роботи на відкритому повітрі.
Також тісто на манти з додаванням яєць і жиру (або вершкового масла) можна робити і бездріжджове, на воді, на сметані або на кефірі. Пропорції приблизно ті ж, що і в попередньому рецепті (див. вище).
Рекомендуємо добрі рецепти
Як приготувати манти в мультиварці?
Якщо ви любите готувати, то напевно пробували ліпити манти. Робити їх дуже просто - була б посуд для їх варіння. Якщо такої немає, то можна
Як приготувати манти?
Багато вважають, що манти - це щось, схоже на пельмені. Не треба гадати - спробуйте приготувати це блюдо самі і зрозумієте, що воно не порівняти ні з
Манти з гарбузом - рецепт
Соковиті манти з гарбузом - прекрасна дієтична альтернатива знаменитому східному страви з м'ясом. Готувати такі манти не складніше класичних, а
Манти з картоплею
Манти - популярна страва народів Середньої Азії, яке традиційно готують з м'яса. Але сьогодні ми розповімо, як зробити їх з картоплею, вийде не менш