Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як приготувати манти?

Як приготувати манти?

5-01-2015, 09:55
1 073
Як приготувати манти?
Манти - це вельми нетривіальне традиційне блюдо в багатьох кулінарних традиціях народів Азії. Власне кажучи, манти з рубаним м'ясом - це грудочки фаршу в тонко розкатаному тісті. Зазвичай манти готують на пару в спеціальній пароварці-мантишнице. Звичайно, в даний час у великих населених пунктах можна купувати манти-напівфабрикати, які залишається тільки зварити. Але страви домашнього приготування природно смачніше.

З чого готують манти?


Як приготувати смачні манти? Це не дуже просто, але й не дуже складно. Гурмани додають у фарш трохи м'якоті гарбуза і свіжу зелень, використовують різні спеції, подають різні соуси. Для приготування потрібно м'ясо, цибулю і пшеничне борошно. Можна скласти фарш з м'яса різних тварин (яловичина, баранина, конина і навіть свинина), можна додати і курячого або індичого м'яса, можна навіть готувати манти з рибою і морепродуктами. Фарш може бути жирним або не дуже. Приблизний розрахунок такий: на 1 кілограм м'яса - 4 цибулини середнього розміру і близько 1 кілограма хорошою борошна. Як приготувати соковиті манти? По-перше, м'ясо не повинно бути надто пісним. По-друге, в процесі приготування фаршу треба додати трохи води, щоб при проваривании на пару всередині утворювався сік.

Як приготувати фарш на манти?


Очищений цибулю і м'ясо прокрутимо в м'ясорубці з великої або середньої насадкою (можна, звичайно ж, використовувати комбайн або чоппер). У фарш додаємо за смаком сухі спеції (мелений чорний і запашний перець, можна і інші) і трохи додаємо сіль. Все ретельно перемішуємо. Накриваємо ємність з фаршем кришкою, щоб фарш не заветрівся і залишаємо ємність в прохолодному місці (природно, ненадовго).

Як приготувати тісто на манти?


На кілограм борошна - приблизно 2 склянки води + щіпка солі. Замішуємо звичайне прісне тісто, воно не повинно бути занадто крутим, але має бути еластичним. З тіста формуємо ковбаску діаметром приблизно 3 сантиметри. Тепер ділимо ковбаску ножем на невеликі шматочки (можна скористатися й іншим способом - наше завдання отримати розкачані кружечки товщиною приблизно міліметра по 2).
Збираємо манти
На кожен розкатаний кружечок-корж викладаємо приблизно столову (або десертну) ложку фаршу - залежить від діаметра розкатаного кружка тесту і величини мантів, які передбачається одержати після варіння. Защипуємо тісто хрест-навхрест, поєднуючи в середині 4 протилежних кінця. Тепер защипуємо стики, з'єднуємо довколишні кінчики між собою - і можна відправляти манти в пароварку приблизно на 40 хвилин. Грати треба змастити жиром.
Соус - це важливо
Поки манти варяться, можна зайнятися приготуванням приправи, в якості якої зазвичай використовують різні соуси, наприклад, часниковий або часниково-сметанний, або які-небудь інші - це справа смаку. Приправа може бути як гострою, так і, навпаки, негострої.

Готуємо манти з капустою і м'ясом


Розрахунок продуктів приблизно такий: на 1 кг м'ясного фаршу - 05 кг капусти і 2-4 цибулини, сіль і спеції за смаком. Тісто по вище
Як приготувати манти?
наведеним рецептом. Замісимо тісто з борошна з водою (можна додати в нього одне куряче яйце). Залишимо тісто постояти з півгодини в прохолодному місці. У фарш додаємо дрібно посічену капусту. Фарш додаємо сіль, приправляємо сухими спеціями і ретельно перемішуємо. Ліпимо манти, як розказано вище, і проварюємо на пару 40 хвилин. Подавати манти до столу можна в порційних тарілках або на великому сервировочном блюді. Соус слід подати окремо. Традиційно манти їдять руками, щоб сік не витікав при протикании виделкою. Добре подати до манта арак, кумис, джомбу або чай.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як приготувати манти в мультиварці?
Як приготувати манти в мультиварці?
Якщо ви любите готувати, то напевно пробували ліпити манти. Робити їх дуже просто - була б посуд для їх варіння. Якщо такої немає, то можна
Манти з гарбузом - рецепт
Манти з гарбузом - рецепт
Соковиті манти з гарбузом - прекрасна дієтична альтернатива знаменитому східному страви з м'ясом. Готувати такі манти не складніше класичних, а
Манти з картоплею
Манти з картоплею
Манти - популярна страва народів Середньої Азії, яке традиційно готують з м'яса. Але сьогодні ми розповімо, як зробити їх з картоплею, вийде не менш
Тісто на манти - рецепт
Тісто на манти - рецепт
Манти - це традиційне блюдо народів Центральної і Середньої Азії. Дуже схоже на пельмені, яке готують з дрібнонарізанної м'яса, іноді з додаванням