Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Приправа зіра

16-03-2015, 17:48
1 560
Приправа зіра
Зіра (кумин) - пряність родом із Середньої Азії. Окультурене рослина широке поширення отримало в національній кухні країн південно-східної Азії, півночі Африки і Латинської Америки. В останнє десятиліття приправа зіра використовується і в європейській кухні.
В якості спеції застосовуються два різновиди зіри:

  • кирманская - гостро пахне, дрібна чорна пряність;

  • перська - ароматна, злегка жовтуватого кольору спеція.


  • На Сході кумін застосовують разом з іншими видами спецій: червоним перцем, куркумою і рядом інших ароматних прянощів.

    Зіра: властивості


    Корисні властивості зіри цінувалися ще в Стародавній Греції і Стародавньому Римі, де вона застосовувалася і як ароматна добавка до їжі, і як ефективний лікарський засіб. Кумін справді володіє цілим рядом профілактичних і лікувальних властивостей. Встановлено, що спеція покращує процеси травлення та метаболізму (виведення шкідливих речовин через різні системи організму). Тим, у кого захворювання дихальних шляхів і хвороби серцево-судинної системи, також можна рекомендувати додавати в їжу це чудове рослина. Мелена зіра, додана в їжу, сприяє процесу лактації у годуючих мам.
    Насіння зіри здавна належать до афродизіаків , тому їжу і напої з зірою можна рекомендувати, як засіб для порушення сексуального бажання.
    Педіатри рекомендують відвар куміна для профілактики метеоризму у дітей.
    Зіра містить безліч вітамінів (Е, С, А, В6 В2) і мінеральних речовин (калій, кальцій, цинк, селен, залізо та ін)
    Зіра: шкода
    Не рекомендується застосовувати в харчуванні цю спецію людям, що страждають виразковою хворобою.
    Вибір зіри
    Краще купувати приправу, розфасовану у фабричні пакети, але якщо ви вирішили придбати зіру на ринку, обов'язково розітріть кілька насіння. Запах у свіжої спеції дуже приємний. Необхідно відзначити, що зіра, на відміну від інших приправ, не витримує тривалого зберігання. Знавці радять не зберігати довго ароматні насіння, а мелену зіру вдома не тримають більше 1 місяця, так як вона набуває затхлий запах.

    В які страви можна додати зіру?


    Зазвичай зіра додається в м'ясні та овочеві страви. Важко уявити справжній узбецький плов, індійське каррі , азербайджанський люля-кебаб без куміна. Чудово підкреслить пряність смак ніжного шашлику або барбекю. Багато вважають, що при запіканні морської риби також можна використовувати спецію.
    Жителі європейських країн використовують насіння зіри з тушкованими овочами, особливо, якщо у складі страви присутні баклажани. Як добавка кумін використовується в хлібобулочних виробах і при консервуванні.
    Не забудьте тільки перед вживанням насіння злегка підсмажити, завдяки цій процедурі з'явиться дуже незвичайний і приємний аромат.
    Меленим насінням облагороджують смак кисломолочних продуктів.

    Рецепти страв з зірою


    Овочі з курячою печінкою і зірою
    Інгредієнти:

  • печінка (куряча) - 300 г;

  • по одному овочу (морква, цибуля, молодий кабачок);

  • селера - 1 стебло;

  • пастернак - половина кореня;

  • часник - кілька зубчиків;

  • соєвий соус - 1 ст. ложка;

  • зіра - за смаком.


  • Приготування
    Нарізані моркву і цибулю обсмажують в рослинному маслі, потім додайте інші овочі, все тушкується. Кладеться печінку і соєвий соус, в кінці - часник.
    Освіжаючий напій з зірою
    Інгредієнти:

  • 0 5 л натурального йогурту;
  • Приправа зіра

  • 250 г води;

  • 1 лимон;

  • кілька гілочок м'яти перцевої;

  • чорна мелена зіра - пара пучок.


  • Приготування
    В натуральний йогурт додається подкисленная соком лимона вода, дрібно порвані листя м'яти, перемішається блендером або міксером. Коли напій розлитий по келихах, додається мелений кумін. Це питво чудово освіжить і підбадьорить вас в саму жарку погоду!
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Спеції для шашлику
    Спеції для шашлику
    В приготуванні шашлику дуже багато залежить від суміші спецій, яку ви будете використовувати при маринуванні. Шашлик маринований своїми руками завжди
    Використання зіри
    Використання зіри
    Пряність зіра прийшла до нас зі Сходу і саме там знайшла широку популярність, якою користується досі. Особливості застосування зіри в кулінарії і
    Спеції для глінтвейну
    Спеції для глінтвейну
    Глінтвейн - незамінний напій в холодні зимові вечори. Він і зігріє і підніме настрій. А смак у глінтвейну просто чарівний, завдяки спеціям, які
    Приправа орегано
    Приправа орегано
    Всім давно відомо, що приправи не тільки покращують смакові якості страв, але й сприятливо діють на наш організм. Так, наприклад, приправа орегано
    Приправа майоран
    Приправа майоран
    Майоран - поширене трав'яниста рослина, яка широко застосовується в медицині та кулінарії. Так само його використовують, як декоративна рослина. У
    Тайське каррі
    Тайське каррі
    Каррі - це назва популярної суміші спецій, батьківщиною якої є Індія. Але в даний час подібні спеції використовуються в кулінарних традиціях багатьох