Зіра (кумин) - пряність родом із Середньої Азії. Окультурене рослина широке поширення отримало в національній кухні країн південно-східної Азії, півночі Африки і Латинської Америки. В останнє десятиліття приправа зіра використовується і в європейській кухні.
В якості спеції застосовуються два різновиди зіри:
кирманская - гостро пахне, дрібна чорна пряність; перська - ароматна, злегка жовтуватого кольору спеція. На Сході кумін застосовують разом з іншими видами спецій: червоним перцем, куркумою і рядом інших ароматних прянощів.
Зіра: властивості
Корисні властивості зіри цінувалися ще в Стародавній Греції і Стародавньому Римі, де вона застосовувалася і як ароматна добавка до їжі, і як ефективний лікарський засіб. Кумін справді володіє цілим рядом профілактичних і лікувальних властивостей. Встановлено, що спеція покращує процеси травлення та метаболізму (виведення шкідливих речовин через різні системи організму). Тим, у кого захворювання дихальних шляхів і хвороби серцево-судинної системи, також можна рекомендувати додавати в їжу це чудове рослина. Мелена зіра, додана в їжу, сприяє процесу лактації у годуючих мам.
Насіння зіри здавна належать до афродизіаків , тому їжу і напої з зірою можна рекомендувати, як засіб для порушення сексуального бажання.
Педіатри рекомендують відвар куміна для профілактики метеоризму у дітей.
Зіра містить безліч вітамінів (Е, С, А, В6 В2) і мінеральних речовин (калій, кальцій, цинк, селен, залізо та ін)
Зіра: шкода Не рекомендується застосовувати в харчуванні цю спецію людям, що страждають виразковою хворобою.
Вибір зіри Краще купувати приправу, розфасовану у фабричні пакети, але якщо ви вирішили придбати зіру на ринку, обов'язково розітріть кілька насіння. Запах у свіжої спеції дуже приємний. Необхідно відзначити, що зіра, на відміну від інших приправ, не витримує тривалого зберігання. Знавці радять не зберігати довго ароматні насіння, а мелену зіру вдома не тримають більше 1 місяця, так як вона набуває затхлий запах.
В які страви можна додати зіру?
Зазвичай зіра додається в м'ясні та овочеві страви. Важко уявити справжній узбецький плов, індійське каррі , азербайджанський люля-кебаб без куміна. Чудово підкреслить пряність смак ніжного шашлику або барбекю. Багато вважають, що при запіканні морської риби також можна використовувати спецію.
Жителі європейських країн використовують насіння зіри з тушкованими овочами, особливо, якщо у складі страви присутні баклажани. Як добавка кумін використовується в хлібобулочних виробах і при консервуванні.
Не забудьте тільки перед вживанням насіння злегка підсмажити, завдяки цій процедурі з'явиться дуже незвичайний і приємний аромат.
Меленим насінням облагороджують смак кисломолочних продуктів.
Рецепти страв з зірою
Овочі з курячою печінкою і зірою Інгредієнти: печінка (куряча) - 300 г; по одному овочу (морква, цибуля, молодий кабачок); селера - 1 стебло; пастернак - половина кореня; часник - кілька зубчиків; соєвий соус - 1 ст. ложка; зіра - за смаком. Приготування Нарізані моркву і цибулю обсмажують в рослинному маслі, потім додайте інші овочі, все тушкується. Кладеться печінку і соєвий соус, в кінці - часник.
Освіжаючий напій з зірою Інгредієнти: 0 5 л натурального йогурту; 250 г води; 1 лимон; кілька гілочок м'яти перцевої; чорна мелена зіра - пара пучок. Приготування В натуральний йогурт додається подкисленная соком лимона вода, дрібно порвані листя м'яти, перемішається блендером або міксером. Коли напій розлитий по келихах, додається мелений кумін. Це питво чудово освіжить і підбадьорить вас в саму жарку погоду!