Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як визначити якість меду?

Як визначити якість меду?

16-03-2015, 16:31
1 205
Як визначити якість меду?
Мед - відмінно знайомий нам з дитинства продукт. Його століттями додавали в напої, вживали як десерт, мазали на бутерброди і чого тільки ще з ним не робили. І що найголовніше, напевно, кожного з нас при хворобі поїли чаєм з медом.
Мед з найдавніших часів супроводжував людство, як невід'ємний продукт. Про лікувальні властивості меду написано безліч книг, а його смак відомий кожному. У сучасному світі мед не втратив своїх позицій, у магазинах і на ринках зустрічається величезний вибір цього чудового продукту. Але як визначити якість меду, якщо вибір настільки великий, а можливість придбати неякісний товар підстерігає практично всюди? Ґрунтуватися на цінову політику або ж купувати, керуючись удачею, ризикуючи своїм здоров'ям?

Як перевірити якість купується меду?


Найбільш точну перевірку якості можна провести в хімічній лабораторії, де, змішуючи мед з різними реактивами, є можливість достеменно дізнатися його складу. Але більшість людей не носять з собою кишенькову лабораторію в магазин або на ринок Як же тоді визначити якість меду в «польових» умовах?
Існують основні методи визначення якості меду засновані на його структурі, смаку і ароматі. При купівлі меду, в першу чергу, варто оцінити його зовнішній вигляд. Склад меду повинен бути однорідним без ознак бродіння. Багато при перевірці якості меду звертають увагу на його кристалізацію (мед може кристалізуватися, для нього це нормальний процес). Показником якості меду в даному випадку невелика зміна кольору, а так само підвищена кристалізація при нагріванні і подальшому охолодженні меду. Варто пам'ятати - не натуральний мед не кристалізується.
В'язкість є одним з важливих критеріїв при визначенні якості меду. Занадто рідкий склад меду може вказувати на додану воду. Але як визначити якість меду по його в'язкості, яким саме його склад повинен бути? Тут може допомогти невеликий експеримент, для виконання якої необхідна лише столова ложка і перевіряється мед. Ложку необхідно опустити в мед і кілька разів провернути, після витягти і простежити за тим, як мед стікатиме з поверхні ложки. Мед з гарною якістю повільно стікає великими краплями при цьому велика його частина залишається на ложці. Якщо ж мед стікає довжиною цівкою, то його якість під сумнівом, це може бути як незрілий мед, то й мед, розведений водою. Приступаючи до перевірки якості меду варто пам'ятати і про те, що на якість впливає і те з якої рослини зібраний мед. Так, наприклад, гречаний мед більш в'язкий на відміну від квіткового.
Так само важливим показником якості меду є його аромат. Різні сорти меду мають різні аромати, найбільш слабко вловимий запах має квітковий мед фальсифікований мед зовсім не має запаху.
А як перевірити якість меду в домашніх умовах, якщо продукт вже придбано і ви все ще не впевнені в його якості? Відповідь на це питання ще більш простий. Налийте води і розчиніть в ньому столову ложку меду, якщо на дні склянки виявиться осад, то цей мед не пройшов перевірку якості, він містить домішки.
Як визначити якість меду?
Для більш детального визначення якості меду можна додати кілька крапель столового оцту, якщо осад спіниться, то ця домішка ні що інше, як крейда. А при додаванні в розчин крапель йоду, обмінявся колір на синій, вкаже на домішки крохмалю чи борошна.
Одним з улюблених способів перевірки якості меду в давнину вважався вогонь. Ложку меду підносили до вогню, справжній мед обвуглюється, мед з домішками горить синім полум'ям. Цей спосіб як перевірку якості меду використовували торговці при закупівлі товару у селах.
Але, на жаль, жодний спосіб не може вберегти від різних захворювань, якими можуть хворіти бджоли, тому намагайтеся купувати мед у перевірених і надійних місцях, де господарі меду зацікавлені в постійній торгівлі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як зберігати мед?
Як зберігати мед?
Придбавши в магазині або на ринку такий дивно корисний і без сумніву цілющий продукт, як мед, далеко не кожен з нас не полінуватися запитати у
Як правильно зберігати мед?
Як правильно зберігати мед?
Мед - унікальний за своїми цілющими властивостями продукт. Втім, він не тільки дуже корисний, але і неймовірно смачний. Як же зберегти його
Як вибрати оливкове масло?
Як вибрати оливкове масло?
У тих, хто стежить за своїм здоров'ям і намагається правильно харчуватися, на кухонній полиці обов'язково знайдеться оливкову олію, що там не просто
Як перевірити мед на натуральність?
Як перевірити мед на натуральність?
З блакитних екранів ми тільки й чуємо про те, як спритно нечесні на руку виробники вміють фальсифікувати різну продукцію, і не встигаємо
Самогон з меду
Самогон з меду
Самогон з меду - смачний алкогольний напій, мінусом якого може бути тільки вартість самого продукту. Але повірте, він того вартий! Давайте розберемо
Самогон на кедрових горішках - рецепт
Самогон на кедрових горішках - рецепт
Самогон на кедрових горішках має унікальний смак і незвичайний аромат, який не зрівняється ні з якою горілкою. Давайте розберемося, як же зробити цей