Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Як зберігати мед?

16-03-2015, 18:36
663
Як зберігати мед?
Людей, які не люблять мед, зовсім не багато, та й ті відмовляються собі в задоволенні поласувати ним тільки з причини алергії на продукти бджільництва. А взагалі цей лікувальний і смачний продукт завоював визнання людей ще багато століть тому. Навіть при розкопках єгипетських пірамід вчені знаходили судини з кристаллизировавшимся медом, який не втратив своїх смакових якостей.
Ще в давнину люди дізналися про лікувальні властивості цього чудового еліксиру. Майже 1000 років тому великий лікар і філософ Авіценна сказав: «Якщо хочеш бути здоровим, - їж мед». Про цілющі та смакові якості цього продукту можна говорити нескінченно, але як правильно і де краще зберігати мед знає не кожен.
При купівлі звертаємо увагу на прозорість, колір і запах продукту. Справжній мед має приємний насичений аромат. За кольором його поділяють на 3 групи: 1) світлий; 2) помірно пофарбований; 3) темний. За медичними показниками найбільш корисний останній вид. До складу меду входить близько 300 різних речовин, але основний склад це фруктоза, прості цукри і глюкоза, багатий вітамінами і амінокислотами. З часом мед кристалізується, що говорить про його натуральності і зрілості, виняток становлять рідкісні сорти з каштанів та білої акації.


Як правильно зберігати мед?


Мед слід зберігати в чистій скляній або алюмінієвому посуді подалі від світла. Для тривалого зберігання банки закупорюють скляними або пластмасовими кришками. При великих обсягах меду, для його зберігання використовується дерев'яна посуд, оброблена всередині воском (бочки). Найчастіше застосовуються барила зроблені з осики, бука, чинари або липи. Вологість деревини не повинна перевищувати 16%. Дубові бочки сприяють потемніння меду, а з тари хвойних порід він вбирає запах смол. Тому вони непридатні для зберігання. Мед взагалі дуже добре вбирає всі різкі запахи. Так що ідеальне місце для зберігання повинно мати:

  • Хорошу вентиляцію і мати вологість не более20%.

  • У ньому мають бути відсутні будь-які продукти з різким запахом (гас, бензин, фарби, лаки, соління або риба).

  • Постійну температуру від 5°С до 10°С, без різких перепадів.

  • Обмежений доступ світла.


  • При таких умовах строк зберігання меду збільшується.
    Важливо! Забороняється використовувати посуд з міді, свинцю, цинку та їх сплавів. Ці метали вступають в реакцію з медом, що загрожує важкими отруєннями. Світло так само згубні для цього продукту, так як призводить до руйнування його бактерицидних властивостей.

    Який термін зберігання меду?


    Скільки можна зберігати мед залежить від умов його змісту. У Древній Русі дуже високо цінували мед 2-3 річної витримки. Хоча по ГОСТу на цей продукт термін зберігання меду становить: в Росії - 1 рік, в Європі - 2-3 роки. Але це тільки на продукт, який ви купуєте в магазині.
    Наявність холодного льоху полегшує зберігання меду в домашніх умовах. З часом цей зрілий мед кристалізується і при хороших умовах може зберігатися більше 10 років. Якщо льоху немає, не біда, мед можна зберігати в холодильнику на нижній полиці при температурі 5°С.
    А взагалі на питання, при якій температурі зберігати мед, можна дати кілька відповідей. Цей продукт не боїться навіть -20°С і при цьому він лише частково втрачає свої лікувальні властивості. При високих температурах в меді руйнуються ферменти, що відповідають за бактерицидність цього продукту, але це не псує його смакових якостях. Але все ж для зберігання найкраще підтримувати температурний режим від +5 до +16°С.

    Як зберігати мед у сотах?


    Як зберігати мед?

    Для зберігання меду в сотах використовують наступний метод: стільники розрізають на шматочки і слаживают в чисту скляну банку, заливають медом і закривають щільною кришкою. Він відмінно буде зберігатися протягом тривалого часу. При друку сот бджолами, там залишається безліч ферментів, які сприяють збереженню меду до 10-20 років. Скляні банки слід зберігати в прохолодному темному місці, як і звичайний мед.
    Порада: з часом мед кристалізується. Для того, щоб він знову став рідким, достатньо нагріти його на водяній бані.
    Як бачите зберігання меду зовсім не складна справа. Головне дотримуватися температурний режим і не залишати його на світлі.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як зберігати оливкову олію?
    Як зберігати оливкову олію?
    Оливкова олія - одна з найдорожчих рослинних олій, крім того, воно дуже корисно. Тому ваше завдання - не дати цього продукту зіпсуватися. Зробити це
    Як правильно зберігати мед?
    Як правильно зберігати мед?
    Мед - унікальний за своїми цілющими властивостями продукт. Втім, він не тільки дуже корисний, але і неймовірно смачний. Як же зберегти його
    Як зберігати чай?
    Як зберігати чай?
    Всі ми любимо поговорити з друзями за чашкою чаю. Але як зберегти заварку запашною і смачною? Потрібно вміти правильно зберігати чай, адже він вбирає
    Як зберігати в'ялену рибу?
    Як зберігати в'ялену рибу?
    Запасаючись улюбленими продуктами запас, ми часто втрачаємо відчуття міри, і в підсумку стає питання про те, як зберігати ці продовольчі запаси? У
    Як зберігати рибу?
    Як зберігати рибу?
    Риба - продукт швидкопсувний. Про те, як її правильно зберігати ми розповімо в нашій статті. Давайте розберемося, як зберігати свіжу, солону, копчену
    Як зберігати мандарини?
    Як зберігати мандарини?
    Найпопулярніші цитрусові взимку в нашій країні - це апельсини і мандарини. Запах мандаринів стійко асоціюється з новорічними святами. Часом, ми