Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Як зберігати чай?

16-03-2015, 18:35
702
Як зберігати чай?
Чай - унікальний за властивостями напій. Він містить близько 300 необхідних для людини речовин, тому хороший чай з задоволенням п'ють все і завжди: вдома, на роботі і в гостях. Але чому чай іноді втрачає аромат і смак?
Всі сорти чаю (без добавок) - це листочки дерева одного виду Thea sinensis.
Смак і аромат чаю залежить не тільки від місця плантації, строків і способів обробки чайного листа, висушування та ферментації, способів заварки, але і від того, як зберігати чай.
Сухий чай - дуже ніжний продукт і його якість впливає, де зберігати чай.
На повітрі чай легко втрачає ефірні олії, за рахунок яких ми насолоджуємося його ароматом. Чай швидко вбирає будь-які запахи, вологу. Від сонячного світла в ньому розпадаються ферменти, вітаміни, особливо С, якого в свіжому чаї більше, ніж у лимоні. Накопичуються дубильні речовини, що надають специфічний гіркий смак. Якщо занадто холодно або жарко, відбуваються незворотні процеси з білками і амінокислотами (до 25%) і він втрачає основні якості. Оптимальна температура зберігання чаю 17-20 градусів.
При не правильному зберіганні чай найвищих сортів може за добу втратити аромат і основні достоїнства. За смаком буде гірше низькосортної, але правильно зберігався.

Як правильно зберігати чай?


Часто на складах і в магазинах чай зберігатися поруч з прянощами, побутовою хімією, або у вологих приміщеннях. Будинки пачки чаю тримають на кухні поруч з плитою. Це не припустимо.
Головна умова правильного зберігання - герметична упаковка, відсутність запаху і вогкості. У Китаї, Японії і на Русі чай зберігали і заварювали в окремих від кухні приміщеннях - чайних будиночках і кімнатах. Зберігали заварку в скриньках, на які одягали полотняні мішечки. У порцелянових або з темного скла чайницах з щільними кришками в буфеті або шафці.
Зараз є різні банки для зберігання чаю : порцелянові, луджені металеві з середини з щільними кришками, кульочки з
Як зберігати чай?
фольги з затискачами. Не слід купувати для чаю пластикову тару, навіть дуже красиву. Чай в ній задихнеться. Не можна зберігати в ПЕ пакетах і газеті - він набереться вологи і запах типографської фарби, запліснявіє.
Відкривати упаковку треба обережно, щоб потім можна було щільно закрити нею ж решту, але краще пересипати в чайницу з щільною кришкою.
Чай не втратить свої смакові якості багато років, якщо дотримуватися правила його зберігання і тоді в будь-який час можна насолоджуватися цим чарівним напоєм, заряджаючись силою, радістю і здоров'ям.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як зберігати мед?
Як зберігати мед?
Придбавши в магазині або на ринку такий дивно корисний і без сумніву цілющий продукт, як мед, далеко не кожен з нас не полінуватися запитати у
Як зберігати часник?
Як зберігати часник?
Багато хто з нас люблять побалувати себе гострими стравами, щедро приправленими часничком. Але для того щоб така можливість була у вас в будь яку
Як зберігати оливкову олію?
Як зберігати оливкову олію?
Оливкова олія - одна з найдорожчих рослинних олій, крім того, воно дуже корисно. Тому ваше завдання - не дати цього продукту зіпсуватися. Зробити це
Як правильно зберігати мед?
Як правильно зберігати мед?
Мед - унікальний за своїми цілющими властивостями продукт. Втім, він не тільки дуже корисний, але і неймовірно смачний. Як же зберегти його
Як зберігати в'ялену рибу?
Як зберігати в'ялену рибу?
Запасаючись улюбленими продуктами запас, ми часто втрачаємо відчуття міри, і в підсумку стає питання про те, як зберігати ці продовольчі запаси? У
Як зберігати мандарини?
Як зберігати мандарини?
Найпопулярніші цитрусові взимку в нашій країні - це апельсини і мандарини. Запах мандаринів стійко асоціюється з новорічними святами. Часом, ми