Як правильно зберігати мед?
Натуральний квітковий мед - чудовий продукт, що володіє характерним приємним запахом, унікальним смаком і безліччю цілющих властивостей. Бджолярі, звичайно ж, знають, як зберігати мед. А ось як, де і в яких умовах його зберігати нам, щоб цей чудовий продукт не розгубив своїх цінних якостей?
Краще всього зберігати мед у керамічній, берестяний, скляному або емальованому щільно закритому посуді. Добре зберігати цей продукт бджільництва в дерев'яній посуді з бука, берези, липи, чинари або кедра, посуд з інших порід дерева надає меду непотрібні і нехарактерні смаки і запахи. Можна, звичайно, зберігати мед у ємностях з нержавіючої сталі, харчового алюмінію або білої жерсті. Не слід зберігати його в оцинкованій або мідному посуді, так само як і в ємностях з чорного заліза або чавуну.
Для того щоб зберегти корисні властивості меду в сотах на досить тривалий час, потрібно розрізати стільники на невеликі шматки і, розклавши їх на чисті ємності, щільно закрити кришкою. Можна загорнути їх в целофан (тільки не поліетилен!) і покласти на полицю холодильника, туди, де не занадто низька температура, або зберігати на полиці шафи, що стоїть в прохолодному і темному місці.
Хороший мед в правильних умовах може зберігатися дуже довго. При цьому мед не втрачає своїх цінних властивостей, але може кристалізуватися і темніти. Мед, витриманий більше року, завдяки ферментації по своїм лікувальним властивостям значно перевершує свіжі гатунку, хоча дещо поступається їм за виглядом і запахом.
Мед слід зберігати в чистих і сухих приміщеннях, а якщо він у скляному посуді, то і в темних, оскільки світло сприяє погіршенню якості меду. Буквально за кілька діб мед, який стояв на світлі, втрачає свої цілющі властивості. У приміщенні, де зберігається мед, вологість повітря не повинна бути високою (не вище 80%, а краще - 60%). Не слід зберігати мед поблизу від продуктів або, тим більше, інших речовин, що володіють сильними запахами. Наприклад, поряд з оселедцем, квашеною капустою, солоними огірками і так далі. Також у приміщенні не повинно бути (ні в якому разі!) ніяких хімічних речовин, особливо активних, пахучих і летких.
Оптимальна температура для зберігання меду - від 0 до +10° С. При більш низьких або, навпаки, більш високих температурах в меді, хоч і повільно, руйнуються багато корисні амінокислоти, вітаміни і ферменти, в результаті мед втрачає свій характерний приємний запах, темніє, його цілющі властивості дещо послаблюються. В принципі, цілком доцільно в домашніх умовах зберігати мед у холодильнику в невеликих кількостях. Недовгий час можна зберігати цей продукт і при мінусовій температурі (до -20°С). Взагалі, при дотриманні умов зберігання натуральний квітковий мед тривалий час перебуває без скільки-небудь помітної втрати своїх цінних якостей.
Про зміни зовнішнього вигляду меду
Цвіль в якісному меді не розвивається ніколи. Закиснути він може лише у разі, якщо його відкачали в недозрілому стані або ж він зберігається в приміщенні з високою вологістю і підвищеною температурою в щільно закритому посуді.
Слід розуміти, що дієтичні та цілющі якості меду абсолютно не змінюються при кристалізації, яка відбувається з часом у витриманих меди. Іноді при тривалому зберіганні над щільною масою може утворитися більш рідкий шар. Так відбувається, якщо мед відкачано раніше часу і в ньому дещо підвищений вміст води. Це може статися і при досить тривалому зберіганні цілком зрілого меду, якщо постійна температура зберігання вище +25 градусів. Щоб закристалізований мед розпустився, його слід прогріти на водяній бані, при цьому температура води не повинна перевищувати 50° С.
Як зберігати мед правильно?
Краще всього зберігати мед у керамічній, берестяний, скляному або емальованому щільно закритому посуді. Добре зберігати цей продукт бджільництва в дерев'яній посуді з бука, берези, липи, чинари або кедра, посуд з інших порід дерева надає меду непотрібні і нехарактерні смаки і запахи. Можна, звичайно, зберігати мед у ємностях з нержавіючої сталі, харчового алюмінію або білої жерсті. Не слід зберігати його в оцинкованій або мідному посуді, так само як і в ємностях з чорного заліза або чавуну.
Як зберігати мед у сотах?
Для того щоб зберегти корисні властивості меду в сотах на досить тривалий час, потрібно розрізати стільники на невеликі шматки і, розклавши їх на чисті ємності, щільно закрити кришкою. Можна загорнути їх в целофан (тільки не поліетилен!) і покласти на полицю холодильника, туди, де не занадто низька температура, або зберігати на полиці шафи, що стоїть в прохолодному і темному місці.
Скільки можна зберігати мед?
Хороший мед в правильних умовах може зберігатися дуже довго. При цьому мед не втрачає своїх цінних властивостей, але може кристалізуватися і темніти. Мед, витриманий більше року, завдяки ферментації по своїм лікувальним властивостям значно перевершує свіжі гатунку, хоча дещо поступається їм за виглядом і запахом.
Місце зберігання меду: вибираємо з розумом
Мед слід зберігати в чистих і сухих приміщеннях, а якщо він у скляному посуді, то і в темних, оскільки світло сприяє погіршенню якості меду. Буквально за кілька діб мед, який стояв на світлі, втрачає свої цілющі властивості. У приміщенні, де зберігається мед, вологість повітря не повинна бути високою (не вище 80%, а краще - 60%). Не слід зберігати мед поблизу від продуктів або, тим більше, інших речовин, що володіють сильними запахами. Наприклад, поряд з оселедцем, квашеною капустою, солоними огірками і так далі. Також у приміщенні не повинно бути (ні в якому разі!) ніяких хімічних речовин, особливо активних, пахучих і летких.
При якій температурі зберігати мед?
Оптимальна температура для зберігання меду - від 0 до +10° С. При більш низьких або, навпаки, більш високих температурах в меді, хоч і повільно, руйнуються багато корисні амінокислоти, вітаміни і ферменти, в результаті мед втрачає свій характерний приємний запах, темніє, його цілющі властивості дещо послаблюються. В принципі, цілком доцільно в домашніх умовах зберігати мед у холодильнику в невеликих кількостях. Недовгий час можна зберігати цей продукт і при мінусовій температурі (до -20°С). Взагалі, при дотриманні умов зберігання натуральний квітковий мед тривалий час перебуває без скільки-небудь помітної втрати своїх цінних якостей.
Про зміни зовнішнього вигляду меду
Цвіль в якісному меді не розвивається ніколи. Закиснути він може лише у разі, якщо його відкачали в недозрілому стані або ж він зберігається в приміщенні з високою вологістю і підвищеною температурою в щільно закритому посуді.
Слід розуміти, що дієтичні та цілющі якості меду абсолютно не змінюються при кристалізації, яка відбувається з часом у витриманих меди. Іноді при тривалому зберіганні над щільною масою може утворитися більш рідкий шар. Так відбувається, якщо мед відкачано раніше часу і в ньому дещо підвищений вміст води. Це може статися і при досить тривалому зберіганні цілком зрілого меду, якщо постійна температура зберігання вище +25 градусів. Щоб закристалізований мед розпустився, його слід прогріти на водяній бані, при цьому температура води не повинна перевищувати 50° С.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як зберігати мед?
Придбавши в магазині або на ринку такий дивно корисний і без сумніву цілющий продукт, як мед, далеко не кожен з нас не полінуватися запитати у
Як зберігати часник?
Багато хто з нас люблять побалувати себе гострими стравами, щедро приправленими часничком. Але для того щоб така можливість була у вас в будь яку
Як зберігати хліб?
У багатьох родинах хліб не з'їдається за пару діб. Що робити? Не викидати ж такий цінний продукт! Потрібно просто навчитися правильно зберігати хліб
Як зберігати чай?
Всі ми любимо поговорити з друзями за чашкою чаю. Але як зберегти заварку запашною і смачною? Потрібно вміти правильно зберігати чай, адже він вбирає
Як зберігати сир?
Сир при неправильному зберіганні може висохнути, запліснявіти і стати непридатним для їжі. В нашій сьогоднішній статті ми розповімо, як правильно
Як зберігати мандарини?
Найпопулярніші цитрусові взимку в нашій країні - це апельсини і мандарини. Запах мандаринів стійко асоціюється з новорічними святами. Часом, ми