Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як вибрати оливкове масло?

Як вибрати оливкове масло?

16-03-2015, 16:31
780
Як вибрати оливкове масло?
Щедра мати-природа на всякого роду дивини. Скільки породила вона квітів і трав, дерев і чагарників, овочевих і фруктово-ягідних культур. Але, мабуть, самими дивовижними можна вважати ті рослини, з насіння або плодів яких ми видобуваємо олія - цінний і целебнейший продукт харчування і не тільки. І, мабуть, найбільш цікавим з них для нас видається олива. Адже саме оливкова олія використовується скрізь і всюди. Ним заправляють салати, на ньому готують вишуканої страви, воно лежить в основі виробництва багатьох лікарських і косметичних засобів, його широко застосовують у сфері народної медицини і домашніх масок для обличчя, волосся і всього тіла. Переоцінити користь оливкової олії неможливо, адже до всього іншого воно ще й натуральний природний антиоксидант, що вміє боротися з ознаками старості і знижувати впливу на організм такої важкої хвороби, як рак. Ось тільки треба знати, як правильно хороше оливкова олія вибрати. З'ясуванням цього ми зараз і займемося.

Хто виробляє краще оливкову олію?
Перш, ніж приступити до вивчення озвученого вище питання, пропонуємо розібратися з географією і усвідомити перелік країн, від яких і варто відштовхуватися при виборі цього оливкової олії. Адже, як відомо, самий якісний товар може запропонувати тільки той, хто його випускає. Отже, основними постачальниками оливкової олії на світовому ринку вважаються Італія, Іспанія і Греція. Саме вони і були в свій час першопрохідцями по окультурення і культивації оливкових гаїв. Вони і понині зберігають за собою пальму першості в цій справі. І все-таки як же правильно обрати якісне оливкове масло? Зараз все розповімо.

Вибір оливкової олії - читаємо етикетку


Коли ми приходимо в магазин за покупками, то перше, що робимо - це читаємо написи на етикетках. Вибір оливкової олії в цьому плані не є винятком. Ось що нам може розповісти етикетка в даному випадку:

  • Кислотність. Кислотність оливкової олії залежить від процентного вмісту олеїнової кислоти. Позначки "Virgin olive oil" і "Extra virgin olive oil"служать показниками олії дуже високої якості. Кислотність такого продукту дорівнює 08 відсотка. Така олія чудово підходить в якості заправки для салатів. Масло з позначкою “Pure blended olive oil» - це суміш попереднього сорту і рафінованого продукту. Кислотність в ньому трохи вище, 15-18. Це масло добре підходить для смаження, оскільки його температура нагрівання дуже висока. Напис ж olive-pomace oil говорить про самому низькому і дешевому вигляді олії з вичавок оливок. І ще, етикетка цього оливкової олії містить напис "Naturel" або "100% olive oil".

  • Відомості про виробника. На етикетці справжнього продукту обов'язково варто адресу, штрих код виробника і дистриб'ютора.

  • Спецаббревиатура. Також етикетка фірмового оливкової олії відрізняється наявністю абревіатури IGP (PGI) або DOP(PDO). Це вказує на те, що масло проводилося за місцем збору оливок і всі плоди були якісними.



  • Як правильно вибрати гарне масло за зовнішнім виглядом, смаком і запахом?


    Наступні фактори, що допомагають оцінити якість оливкової олії, це його колір, смак і запах. Звичайно, в супермаркеті нам ніхто не стане відкорковувати пляшки, але знати ці критерії все одно треба. Отже, даний оливкова олія має насичений зелений колір. Причому за твердженням знавців, ніж воно зеленішою, тим якісніше. Хоча з іншого боку все залежить від місця збору і сорту сировини і наявність жовтого відтінку зовсім не показник шлюбу.
    Як вибрати оливкове масло?
    Запах ж і смак висококласного, так званого, сирого продукту, дуже сильно схожий на запах і смак артишоків. І ще один момент. Хороше натуральне оливкове масло загусає на холоді і знову розріджується в теплі. Причому від зміни температури якість його абсолютно не страждає. Але зберігати оливкову олію краще в темній скляній тарі при кімнатній температурі.

    Ось, мабуть, і всі премудрості, як правильно вибрати справжнє, якісне оливкове масло. Будьте уважні при покупці, а при найменшій підозрі звертайтеся в експертну службу.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як зберігати оливкову олію?
    Як зберігати оливкову олію?
    Оливкова олія - одна з найдорожчих рослинних олій, крім того, воно дуже корисно. Тому ваше завдання - не дати цього продукту зіпсуватися. Зробити це
    Як вибрати м'ясо?
    Як вибрати м'ясо?
    Далеко не кожна, навіть сама досвідчена господиня може похвалитися вмінням безпомилково вибирати якісне м'ясо, як в супермаркеті, так і на ринку. А
    Як вибрати манго?
    Як вибрати манго?
    Найчастіше смак манго ми знаємо виключно за пакетованим сокам, невідомо з чого зроблені. А ось справжнє манго вдалося покуштувати, мабуть, тільки
    Як правильно вибрати диню?
    Як правильно вибрати диню?
    Стигла і соковита диня - улюблені ласощі багатьох з нас. Вона чудово втамовує спрагу, знижує рівень холестерину в крові і просто є заспокійливим
    Червона ікра - як вибрати?
    Червона ікра - як вибрати?
    Хоч червона ікра і є надзвичайно корисним дієтичним продуктом, частою гостею вона буває далеко не на кожному столі. Тим не менш, коли приходить час
    Як вибрати хурму?
    Як вибрати хурму?
    Хурма - ароматна і м'яка ягода, яку обожнюють багато. Її можна вживати як самостійно, так і використовувати в приготуванні салатів, випічки, желе і