Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Як вибрати м'ясо?

16-03-2015, 16:32
772
Як вибрати м'ясо?
Так історично склалося, що одним з основних продуктів нашого меню є м'ясо. Саме з-за нього первісні люди полювали на мамонтів, а середньовічні лицарі містили цілі стада домашніх тварин і птахів. Та й нині існують і приватні подвір'я, і цілі державні ферми з виведення і вирощування м'ясних порід великої і дрібної рогатої худоби, свиней і кролів, курей та індиків, гусей і качок. І не дивно. Адже без гарного шматка м'яса не приготувати ні наваристого борщу, ні ароматного плову, ні улюбленого салату «Олів'є». Ось тільки вирушаючи на ринок за покупками, треба знати, як правильно вибрати гарне і свіже м'ясо.

В магазині чи на ринку?
Якщо ви живете в селі і тримаєте свій скотний і пташиний двір, то питання, де купити і як вибрати гарне м'ясо кролика або свинини, відпадає сам собою. А ось жителі мегаполісу стоять перед вибором: купувати м'ясо в супермаркеті або на ринку. Здавалося б, що тут гадати, заходь в будь-який магазин і вибирай, чого душа забажає, та не тут-то було. Найчастіше у великих торгових центрах товар лежить довше, ніж належить. Його часто реанімують і видають за свіжий. Про це якось і по телевізору попереджали. А як йде справа на ринку? Там теж, звичайно, буває всяке. Але м'ясо, відкрито лежить на прилавку, можна уважно оглянути, понюхати і помацати. Адже на базарах продають в основному охолоджений, а не заморожений продукт. І не промахнутися з придбанням вам допоможе елементарне знання правил, як вибрати м'ясо на ринку, і проста уважність.

Загальні правила, як вибрати м'ясо різних сортів


Отже, при купівлі доброго шматочка м'яса на капусняк, печеню, шашлик або фарш потрібно користуватися простими і загальними для всіх сортів м'яса правилами. Ось вони:

  • Оцінюємо зовнішній вигляд. Підходячи до прилавку, перше, що ми робимо - це розглядаємо товар. Нас цікавить колір, наявність або відсутність плівки і плям, а також підсохлій скоринки, що говорить про тривалість перебування м'яса на відкритому повітрі. Колір свинини повинен бути рожевим, телятини трохи темніше, ніж у свинини. Хороша свіжа яловичина і баранина повинна бути червоною, але баранина більш яскрава і насичена. Жир на будь-якому типі м'яса повинен бути білим, а не жовтим, і розподілятися рівномірно по всьому шматку. Легка заветрина допускається, а ось плями і слизові плівки говорять про не першої свіжості.

  • Чіпаємо і вертим. Висмотрев гарний шматочок, візьміть його в руки і переконайтеся, що він хороший з усіх боків, а не тільки з показного «особи». Потім натисніть на будь-яке місце м'ясної м'якоті і подивіться, як вона себе поведе. Якщо м'ясо свіже, відбиток вашого пальця зникне вже через 3-5 секунд. Ну, а якщо минуло вже 5-7 хвилин, а слід все ще виразно видно, сміливо йдіть. Тут торгують давно простроченим товаром.

  • Понюхати теж не заважає. Ще один важливий показник свіжості - це приємний запах. Ми, люди, у своєму корені хижаки. Запах недавно убитого і правильно освежеванного тварини викликає у нас рясне слинотеча і сильне бажання скоріше щось із такого м'яса спорудити. Але недобросовісні торговці часто маскують злегка зіпсований запах оцтом і барвниками, і про це треба знати і пам'ятати. Якщо запах вам не дуже подобається, візьміть паперову серветку і доторкніться нею до шматка. Присутність барвників видасть отруйний хімічний червоний колір, що залишився на серветці.



  • Залишилося лише відзначити, як правильно вибрати м'ясо на шашлик, на фарш, на стейк, для першої страви і для жаркого.
    Як вибрати м'ясо?
    Тут теж немає нічого хитрого. М'ясо для щів або борщу повинно бути на кісточці, для спекотного краще взяти фелейку. Якщо хочете посмажити стейк, вибирайте свинячу прошарок. А для соковитого ароматного шашлику підійде баранина. Фарш ж краще робити змішаним з двох-трьох сортів м'яса різних жирності. Наприклад, з пісної яловичини, свинячого сала з прошарками і курячого філе.

    І наостанок
    Тепер, озброївшись знаннями, як правильно вибрати гарне свіже м'ясо на ринку, сміливо вирушайте за покупками. І нехай саме з вашої кухні доносяться найапетитніші та заманливі запахи.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як вибрати стиглий ананас?
    Як вибрати стиглий ананас?
    Шанувальниці всілякий дієт вже давно включили свіжий ананас в своє повсякденне меню. Ви ж не тільки його їсте нечасто, та й вибирати зовсім не
    Як вибрати гранат?
    Як вибрати гранат?
    Поспостерігавши за своїми знайомими, я помітила, що з усіх продуктів, які будуть представлені на ринку або в магазині, найчастіше помиляються саме в
    М'ясо для шашлику
    М'ясо для шашлику
    Весняне сонечко припікає все спекотніше, даючи зрозуміти, що пора вибиратися на природу і насолоджуватися смаком і запахом смаженого на вугіллі
    Як вибрати оливкове масло?
    Як вибрати оливкове масло?
    У тих, хто стежить за своїм здоров'ям і намагається правильно харчуватися, на кухонній полиці обов'язково знайдеться оливкову олію, що там не просто
    Як правильно вибрати кавун?
    Як правильно вибрати кавун?
    Мабуть, складно знайти людину, яка не любила б кавун. На жаль, цим користуються недобросовісні продавці, підсовуючи нам недоспелие, а то і зовсім
    Червона ікра - як вибрати?
    Червона ікра - як вибрати?
    Хоч червона ікра і є надзвичайно корисним дієтичним продуктом, частою гостею вона буває далеко не на кожному столі. Тим не менш, коли приходить час