Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Як вибрати гранат?

16-03-2015, 16:32
707
Як вибрати гранат?
Коли останні теплі дні залишилися далеко в минулому, а звичні яблука і груші, сливи, вишні і кавуни залишилися лише в спогадах, здається, що натуральних вітамінів отримувати вже не з чого. Ми дістаємо з льохів компоти і соки або купуємо їх в магазинах, але ж це консервації, оброблені високою температурою і запечатані в тару для довгого зберігання. А в студену зимову пору так хочеться чогось яскравого, справжнього, бризкає сонячної силою і теплотою. І на допомогу нам приходять гості з жарких південних країн. Полиці супермаркетів рясніють прилавки ринків помаранчевими цитрусами або одягають, ароматною шоколадної хурмою і, звичайно ж, щільним красенем в червоній шкірці з рельєфним малюнком зерен гранатом. Ось про останній і піде мова. Ми дізнаємося, звідки він родом, що таїться під його красивою шкіркою і, головне, як правильно вибрати хороший, солодкий і стиглий гранат.

Гюльчатай, відкрий личко!
Назва плоду походить від латинського слова «гранатус», що означає «зернистий». Інше ім'я граната - пунічне або карфагенське яблуко. Так його охрестили римляни, які перемогли карфагенців у 2-ой пунічної війни в пам'ять про цю історичну подію. Батьківщиною гранатових дерев спочатку вважалося узбережжі Середземного моря, а точніше Фінікія. У VIII столітті до нашої ери саджанці цього плодового дерева перекочували в країни середнього сходу, а пізніше і на південноамериканський материк.
Якщо «залізти» гранату «під шкіру», то нашому погляду випаде цілий розсип яскраво-червоних соковитих ароматних зерен, кожне з яких являє собою безцінну скарбницю для нашого здоров'я. І чого тут тільки немає! Всередині кожного маленького зернятка містяться вітаміни «A», «C», «E», «B1» і «B2», «PP», мікроелементи: калій і кальцій, залізо і марганець, кремній і йод. Не кажучи вже про глюкози, фруктози та органічних кислотах. А за кількістю антиоксидантів, омолоджуючих наш організм, гранат перевершує навіть червоне вино, зелений чай. Але щоб це все дійсно було, плід повинен бути стиглим. А ми повинні знати, як і за якими ознаками вибрати хороший, стиглий гранат.

Правила вибору граната


Отже, приступимо. Приходячи на ринок або в магазин, в першу чергу товар ми розглядаємо, який він на вигляд, гарний, приємний для ока. Те ж саме стосується і граната. В першу чергу огляньте його покрив. Шкірка повинна бути досить щільною і твердою і мати яскраво-червоний колір. У деяких сортів допускається також злегка помаранчевий відтінок, але не більше. Другий «шкурне» ознака - це рельєфність. Шкірка повинна щільно обтягувати кожне зернятко, від чого на її поверхні проступає характерний рифлений малюнок. Якщо цього не спостерігається, а сама шкірка дуже одеревеневшая, значить, зірвали плід раніше часу, він усох або підгнив.
Наступним місцем пильної уваги має стати огляд кінчика, який колись був квіткою. Він повинен бути сухим і під стати кольору стиглого фрукта. Зелень, навіть незначна, тут неприпустима. Якщо ви помітили хоча б один натяк на підозрілість, сміливо йдіть.
Тепер візьміть гранат в руку і прикиньте його на вагу. По-справжньому зрілий плід буде набагато важче, ніж здається на зовнішній вигляд. Поясненням цього явища є те, що дозрілі і налившиеся соком насіння в сукупності досить важкі. І навіть порівняно невеликий фрукт може виявитися справжньою маленькою гирькою.

Ну, і на кінець, Попросіть продавця продемонструвати вміст граната, а саме, колір і смак його зерен. Якщо все в порядку, господар лавки із задоволенням виконає ваше прохання.
Як вибрати гранат?
А якщо стане відговорюватися, значить тут щось нечисто. Але, скажімо, наш продавець чесний і з готовністю пригощає нас своїм товаром. Не нехтуйте цим, спробуйте і подивіться. Якісні ягідки повинні бути безкомпромісно солодкими. А ось червоний колір ще ні про що не говорить. Знавці стверджують, що в Туреччині росте сорт гранатових дерев, в плодах яких ядерця білосніжно-прозорі, але солодше їх у всьому білому світі не знайти. І все ж, оскільки ядерця граната часто використовуються для приготування оригінальних страв, краще, якщо їх колір буде традиційно рубіновим. Тепер, знаючи, як правильно вибрати гарний солодкий і стиглий гранат, можна сміливо відправлятися за покупками. Успіхів вам і приємного апетиту.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як вибрати стиглий ананас?
Як вибрати стиглий ананас?
Шанувальниці всілякий дієт вже давно включили свіжий ананас в своє повсякденне меню. Ви ж не тільки його їсте нечасто, та й вибирати зовсім не
Як вибрати м'ясо?
Як вибрати м'ясо?
Далеко не кожна, навіть сама досвідчена господиня може похвалитися вмінням безпомилково вибирати якісне м'ясо, як в супермаркеті, так і на ринку. А
Як правильно вибрати кавун?
Як правильно вибрати кавун?
Мабуть, складно знайти людину, яка не любила б кавун. На жаль, цим користуються недобросовісні продавці, підсовуючи нам недоспелие, а то і зовсім
Як вибрати авокадо?
Як вибрати авокадо?
Авокадо нечасто зустрінеш на наших столах, хоча кулінарні книги та сайти рясніють рецептами страв з використанням цього екзотичного фрукта. Але що ж
Як вибрати манго?
Як вибрати манго?
Найчастіше смак манго ми знаємо виключно за пакетованим сокам, невідомо з чого зроблені. А ось справжнє манго вдалося покуштувати, мабуть, тільки
Як правильно чистити гранат?
Як правильно чистити гранат?
Хто з нас не любить гранат? А як його можна не любити якщо цей східних фрукт має не тільки дивовижним смаком, але і масою корисних властивостей! І