Як вибрати вино?
Якщо ви не потомствений винороб і не володієте власним винним погребом, не ресторатор і не сомельє, то, напевно, іноді ставите питанням, яке вибрати вино до певного випадку. Це може бути свято, вечір у друзів або будинку, романтичну вечерю.
Яке вибрати вино, що часто залежить саме від приводу: на новорічній вечірці або на весіллі прийнято пити шампанські або ігристі вина, буднях підійде ординарне столове вино, а ювілеїв відповідає марочне вино. Багато залежить і від компанії, в якій плануєте проводити час: чоловіки віддають перевагу сухі вина або спеціальні, типу портвейнів або мадери, а жінкам частіше подобається напівсолодке або солодке вино, деякі воліють кріплені вина.
Вина за традиційною класифікацією поділяються на кілька категорій залежно від параметрів.
В залежності від віку вина діляться на божоле (вино цього року), ординарні (вина не витримують в бочках, відразу після бродіння напій закупорюється в пляшки), витримані (після зброджування вино витримується не менше півроку в дубових бочках), марочні (не менше півтора років витримки) і колекційні (не менше 3 років витримки).
В залежності від того, з якого вироблено винограду вино, розрізняють вина моносортовие (з одного сорту винограду) і змішані (для виробництва вина використовується кілька сортів винограду).
За кількістю цукру вина діляться на сухі (мають терпкий, кислуватий смак, можливо, з легкою гіркуватістю), напівсухі і напівсолодкі (мають помірно солодкий смак, тони винограду помітні гірше, ніж в сухих винах), десертні (дуже солодкі вина) і лікерні (назва говорить сама за себе). Вина сухі найменш міцні (до 12 градусів), лікерні - найміцніші (до 20 градусів).
Крім цього вина бувають червоні, білі, рожеві, ігристі, газовані і тихі. Як же вибрати хороше вино і не заплутатися в різноманітті представленої продукції?
Кілька порад щодо вибору вина
Якщо ви вирішили приділити пошуку пляшки хорошого вина деякий час, врахуйте деякі моменти.
Місце покупки має значення: гарантовано якісне вино можна купити винних бутиках і спеціалізованих магазинах - в таких місцях мають справу лише з перевіреними постачальниками і уважно стежать за якістю продукції. До речі, як правило, в такому магазині працює консультант, який порадить, як вибрати сухе вино, або яке біле вино перевагу в цей період.
Кращими винами вважаються французькі, однак далеко не всі знають, як вибрати французьке вино, і якщо ви не володієте язиком мушкетерів, шукайте на етикетці слово Chateau. Воно означає, що вино вироблено під контролем спеціального департаменту, є дуже якісним.
Вино визначає закуску, і навпаки: до риби, морепродуктів і курячим грудкам традиційно подають білі вина (сухі або напівсухі), до червоного м'яса (телятини, свинини), дичини і середземноморської кухні краще подати червоні вина. Рожеві вина гарні до легких закусок, а кріплені і спеціальні - до сирів. Тому якщо у вас є пляшка білого вина, наприклад, Аліготе або Шардоне, а на вечерю передбачається подати грецький салат і відбивні з ягняти, краще приберіть біле вино до кращого випадку і подумайте, як вибрати червоне сухе вино - воно прикрасить такий вечерю.
Пам'ятайте: вина не люблять гарячої їжі (обпалений мова не сприйме всю гаму смаків), погано поєднуються з дуже гострими стравами і зовсім не поєднуються з маринадами і соліннями - під них ще нічого краще чарки холодненької горілочки не придумали.
І головне: у глотці вина здоров'я, в бокалі - гарний настрій, у пляшці - можливі неприємності. Будьте помірковані.
Яке вибрати вино, що часто залежить саме від приводу: на новорічній вечірці або на весіллі прийнято пити шампанські або ігристі вина, буднях підійде ординарне столове вино, а ювілеїв відповідає марочне вино. Багато залежить і від компанії, в якій плануєте проводити час: чоловіки віддають перевагу сухі вина або спеціальні, типу портвейнів або мадери, а жінкам частіше подобається напівсолодке або солодке вино, деякі воліють кріплені вина.
Які бувають вина - читаємо етикетку
Вина за традиційною класифікацією поділяються на кілька категорій залежно від параметрів.
В залежності від віку вина діляться на божоле (вино цього року), ординарні (вина не витримують в бочках, відразу після бродіння напій закупорюється в пляшки), витримані (після зброджування вино витримується не менше півроку в дубових бочках), марочні (не менше півтора років витримки) і колекційні (не менше 3 років витримки).
В залежності від того, з якого вироблено винограду вино, розрізняють вина моносортовие (з одного сорту винограду) і змішані (для виробництва вина використовується кілька сортів винограду).
За кількістю цукру вина діляться на сухі (мають терпкий, кислуватий смак, можливо, з легкою гіркуватістю), напівсухі і напівсолодкі (мають помірно солодкий смак, тони винограду помітні гірше, ніж в сухих винах), десертні (дуже солодкі вина) і лікерні (назва говорить сама за себе). Вина сухі найменш міцні (до 12 градусів), лікерні - найміцніші (до 20 градусів).
Крім цього вина бувають червоні, білі, рожеві, ігристі, газовані і тихі. Як же вибрати хороше вино і не заплутатися в різноманітті представленої продукції?
Кілька порад щодо вибору вина
Якщо ви вирішили приділити пошуку пляшки хорошого вина деякий час, врахуйте деякі моменти.
Місце покупки має значення: гарантовано якісне вино можна купити винних бутиках і спеціалізованих магазинах - в таких місцях мають справу лише з перевіреними постачальниками і уважно стежать за якістю продукції. До речі, як правило, в такому магазині працює консультант, який порадить, як вибрати сухе вино, або яке біле вино перевагу в цей період.
Кращими винами вважаються французькі, однак далеко не всі знають, як вибрати французьке вино, і якщо ви не володієте язиком мушкетерів, шукайте на етикетці слово Chateau. Воно означає, що вино вироблено під контролем спеціального департаменту, є дуже якісним.
Вино визначає закуску, і навпаки: до риби, морепродуктів і курячим грудкам традиційно подають білі вина (сухі або напівсухі), до червоного м'яса (телятини, свинини), дичини і середземноморської кухні краще подати червоні вина. Рожеві вина гарні до легких закусок, а кріплені і спеціальні - до сирів. Тому якщо у вас є пляшка білого вина, наприклад, Аліготе або Шардоне, а на вечерю передбачається подати грецький салат і відбивні з ягняти, краще приберіть біле вино до кращого випадку і подумайте, як вибрати червоне сухе вино - воно прикрасить такий вечерю.
Пам'ятайте: вина не люблять гарячої їжі (обпалений мова не сприйме всю гаму смаків), погано поєднуються з дуже гострими стравами і зовсім не поєднуються з маринадами і соліннями - під них ще нічого краще чарки холодненької горілочки не придумали.
І головне: у глотці вина здоров'я, в бокалі - гарний настрій, у пляшці - можливі неприємності. Будьте помірковані.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сливове вино
З соковитих слив можна готувати не тільки відмінне варення, або компот, але і використовувати їх в якості основи для смачного домашнього вина.
Як зробити вино з компоту?
Всі ми прекрасно знаємо про користь домашнього вина в помірних кількостях. Сьогодні ми розповімо, як зробити вино з решти або забродженого компоту.
Вино з брусниці
Брусниця - це кисло-солодка ягода. Її використовують для приготування джемів, варення, компотів і т. д. І сьогодні ми розповімо вам, як приготувати
Вино з родзинок
Домашнє вино, звичайно ж, смачніше і корисніше покупного. Його можна готувати з різних ягід і фруктів. І сьогодні ми з вами поговоримо про рецепти
Глінтвейн з білого вина
Традиційно глінтвейн гарячий напій готують з напівсухого червоного вина. Але сьогодні ми відійдемо від класичних рецептів та приготуємо глінтвейн з
Рецепт глінтвейну з червоного вина
Глінтвейн - популярний гарячий алкогольний напій, який готується з вина. І сьогодні мова піде про глінтвейн з червоного вина. Пропонуємо вашій увазі