Яблучний оцет в домашніх умовах
Завдяки роботі сучасних транспортних служб ласувати свіжими яблуками ми можемо не тільки в сезон. З цілорічно доступних плодів можна варити джеми і компоти, пекти пироги, робити соки або навіть домашній оцет, який можна використовувати не тільки для кулінарних рецептів, але і для рецептів краси. Як зробити яблучний оцет будинку ви дізнаєтеся з цієї статті.
Для того щоб зробити яблучний оцет своїми руками необхідно: по-перше стежити за надходженням кисню, оскільки бактерії здійснюють зброджування дуже його потребують, а по-друге, стежити за температурою, яка повинна лежати в діапазоні від +15 до +30 градусів.
Інгредієнти:
яблука - 1 кг;
цукор - 50 г;
дріжджі - щіпка.
Приготування
Перед тим як робити яблучний оцет 1 кг яблук необхідно помити, очистити і пропустити через прес або розтовкти в ступці. Всю масу, разом з м'якоттю необхідно змішати з цукром з розрахунку 50 г на 1 кг яблук. Дріжджі додавати необов'язково, але якщо ви хочете прискорити процес бродіння, то однією невеликий щіпки буде цілком достатньо.
Яблучну масу викладаємо в емальований каструлю і заливаємо водою так, щоб яблука були покриті їй на 3 див. Каструлю залишаємо в теплому місці без доступу прямих сонячних променів, на два тижні, не забуваючи регулярно перемішувати масу, щоб зверху вона не підсихали. Після закінчення часу всю рідину від яблук необхідно процідити через 3 шари марлі і залишити бродити в банках ще на 2 тижні. Через це час домашній яблучний оцет буде готовий і його можна буде акуратно (тобто без осаду і муті) перелити в пляшки, які згодом краще добре закупорити і зберігати в темному, теплому місці.
Ще один рецепт яблучного оцту був винайдений доктором Д. С. Джарвіс, і за твердженням розробників, завдяки цьому рецепту зберігаються всі основні і найбільш корисні властивості продукту.
Інгредієнти:
яблука - 1 кг;
вода - 1 л;
мед - 100 г;
дріжджі - 10 г;
сухарики із чорного хліба - 20 р.
Приготування
Промиті яблука натираємо на тертці, покласти в банку і заливаємо водою у співвідношенні 1:1 (тобто на 1 кг яблук припадати 1 л води, 2 кг - 2 л води, відповідно). У цю суміш додаємо 100 г меду, трохи дріжджів і сухар чорного хліба, для прискорення ферментації. Посуд з яблучною масою прикриваємо одним шаром марлі і залишаємо в темному, теплому місці на 10 днів, знову такі не забуваючи помішувати 2-3 рази в день дерев'яної (!) ложкою або лопаткою (щоб зайвий раз не окислювати вміст банки).
Після, знову проціджуємо рідину через декілька шарів марлі і зважуємо, не забувши забрати вага пляшки. На кожен літр рідини додаємо 50 г меду і гарненько перемішуємо. Посуд з яблучної рідиною нещільно закорковуємо марлею і залишаємо дображивать на 40-50 днів. Знаком того, що оцет готовий стане повна його прозорість, коли термін доброджування закінчиться, оцет необхідно буде ще раз процідити.
Яблучний оцет можна приготувати і більш простим способом, правда для нього нам знадобиться пляшка подбродившего сидру і трохи вже готового натурального яблучного оцту. До 500 мл сидру додаємо 50 мл оцту і накриваємо посуд для бродіння марлею, щоб уникнути попадання в неї сторонніх бактерій з повітря, адже нам потрібні лише оцтовокислі бактерії, які будуть плодитися і розмножуватися вже забродившому сидрі. Процес бродіння повинен проходити в стандартно теплому і темному місці 6-8 тижнів. У результаті концентрація готового оцту буде близько 5 %. Готовність перевіряємо на смак - відсутність запаху і смаку спирту означає, що продукт придатний до вживання.
Нехай вас не бентежить довгий час приготування яблучного оцту в домашніх умовах, адже кінцевий продукт буде абсолютно натуральним, на відміну від розведеного концентрату, пропонованого на полицях супермаркетів.
Як зробити домашній яблучний оцет?
Для того щоб зробити яблучний оцет своїми руками необхідно: по-перше стежити за надходженням кисню, оскільки бактерії здійснюють зброджування дуже його потребують, а по-друге, стежити за температурою, яка повинна лежати в діапазоні від +15 до +30 градусів.
Яблучний оцет - рецепт № 1
Інгредієнти:
Приготування
Перед тим як робити яблучний оцет 1 кг яблук необхідно помити, очистити і пропустити через прес або розтовкти в ступці. Всю масу, разом з м'якоттю необхідно змішати з цукром з розрахунку 50 г на 1 кг яблук. Дріжджі додавати необов'язково, але якщо ви хочете прискорити процес бродіння, то однією невеликий щіпки буде цілком достатньо.
Яблучну масу викладаємо в емальований каструлю і заливаємо водою так, щоб яблука були покриті їй на 3 див. Каструлю залишаємо в теплому місці без доступу прямих сонячних променів, на два тижні, не забуваючи регулярно перемішувати масу, щоб зверху вона не підсихали. Після закінчення часу всю рідину від яблук необхідно процідити через 3 шари марлі і залишити бродити в банках ще на 2 тижні. Через це час домашній яблучний оцет буде готовий і його можна буде акуратно (тобто без осаду і муті) перелити в пляшки, які згодом краще добре закупорити і зберігати в темному, теплому місці.
Яблучний оцет - рецепт № 2
Ще один рецепт яблучного оцту був винайдений доктором Д. С. Джарвіс, і за твердженням розробників, завдяки цьому рецепту зберігаються всі основні і найбільш корисні властивості продукту.
Інгредієнти:
Приготування
Промиті яблука натираємо на тертці, покласти в банку і заливаємо водою у співвідношенні 1:1 (тобто на 1 кг яблук припадати 1 л води, 2 кг - 2 л води, відповідно). У цю суміш додаємо 100 г меду, трохи дріжджів і сухар чорного хліба, для прискорення ферментації. Посуд з яблучною масою прикриваємо одним шаром марлі і залишаємо в темному, теплому місці на 10 днів, знову такі не забуваючи помішувати 2-3 рази в день дерев'яної (!) ложкою або лопаткою (щоб зайвий раз не окислювати вміст банки).
Після, знову проціджуємо рідину через декілька шарів марлі і зважуємо, не забувши забрати вага пляшки. На кожен літр рідини додаємо 50 г меду і гарненько перемішуємо. Посуд з яблучної рідиною нещільно закорковуємо марлею і залишаємо дображивать на 40-50 днів. Знаком того, що оцет готовий стане повна його прозорість, коли термін доброджування закінчиться, оцет необхідно буде ще раз процідити.
Яблучний оцет - рецепт № 3
Яблучний оцет можна приготувати і більш простим способом, правда для нього нам знадобиться пляшка подбродившего сидру і трохи вже готового натурального яблучного оцту. До 500 мл сидру додаємо 50 мл оцту і накриваємо посуд для бродіння марлею, щоб уникнути попадання в неї сторонніх бактерій з повітря, адже нам потрібні лише оцтовокислі бактерії, які будуть плодитися і розмножуватися вже забродившому сидрі. Процес бродіння повинен проходити в стандартно теплому і темному місці 6-8 тижнів. У результаті концентрація готового оцту буде близько 5 %. Готовність перевіряємо на смак - відсутність запаху і смаку спирту означає, що продукт придатний до вживання.
Нехай вас не бентежить довгий час приготування яблучного оцту в домашніх умовах, адже кінцевий продукт буде абсолютно натуральним, на відміну від розведеного концентрату, пропонованого на полицях супермаркетів.
Рекомендуємо добрі рецепти
Виноградний оцет
Виноградний оцет - це натуральний продукт бродіння, який широко використовується в кулінарії і медицині з дуже давнього часу. На жаль, останнім
Сидр яблучний - рецепт
Яблучний сидр - вино дуже давнє, та й до того ж вельми поширене. З цих причин рецептів приготування цього напою дуже багато. Ми розповімо вам
Яблучний лікер в домашніх умовах
Яблучний лікер - це алкогольний напій, зроблений з яблучного соку. Його можна пити як у чистому вигляді, так і використовувати для створення
Яблучний квас
Яблучний квас - один з небагатьох напоїв, які підходять для вживання як в холодну, так і в теплу пору. Взимку яблучний квас можна пити з медом у