Страви з свіжого щавлю
Свіжий щавель – частий гість у блюдах російської кухні, навіть солодку випічку готують з його участю, доповнюючи рецепти. Кислуватий смак зеленого листя – відмінна компанія різноманітних інгредієнтів і про деякі з них ми поговоримо в цьому матеріалі.
Інгредієнти:
курятина (крильця, спинки) – 275 г;
цибуля – 1 шт. (невеликий);
улюблені спеції в зернах для бульйону;
щавель – 1 щедрий пучок;
картопля – 125 г;
брокколі – 125 г;
солодкий перець (соковитий, м'ясистий) – 2 шт.;
гарбуз – 165 г;
молодий зелений лук – 5 пір'я;
петрушка, кінза, базилік;
стручок червоного перцю;
часник;
томат-паста або соус – 45 р.
Приготування
Зваріть курятину з цілою цибулиною і запашними зернами до готовності. Вийміть м'ясо і цибулю, курку звільніть від кісток, цибулю можна викинути. У киплячий бульйон відправте нарізаний скибочками картопля, качанчики брокколі, нарізану квадратиками гарбуз і солодкий перець. Варіть протягом 15 хвилин. Поверніть в бульйон м'ясо, додайте томат, порізаний щавель та іншу зелень. Накрийте кришкою, вимикайте вогонь дайте настоятися. Розлив суп в порційний посуд обов'язково приправте пекучим перцем і часником – це зробить суп незвичайним.
Інгредієнти:
щавель свіжий – 145 г;
кропива молода– 165 г;
огірки – 225 г;
зелена цибуля – 3 пера;
гілочки свіжого кропу і петрушки – по 35 г;
натуральний йогурт – 90 г;
сіль.
Приготування
Промийте всю зелень під холодною водою, позбавте від хвостиків і стебел. Листя кропиви необхідно обдати окропом і обсушити. Стебла цибулі промийте, дрібно наріжте і дрібно подрібненим листям щавлю та кропиви в широку миску. Туди ж додайте нарізані свіжі огірки, які бажано очистити від шкірки. Заправте закуску холодним йогуртом, присолите і перемішайте.
Інгредієнти:
листкове дріжджове тісто – 425 г;
щавель– 275 г;
жменя чорниці;
яйце невелика – 1 шт.;
цукор – 165 г;
борошно – 25 р.
Приготування
Тісто розморозьте. За цей час щавель переберіть, промийте, просушіть. Тепер листи, позбавте від хвостиків і дрібно наріжте.
З тіста сформуйте два рівних пласта і викладайте один на дно промасленим форми. Щавель і чорницю розітріть з цукром і відразу ж викладайте в заготівлю. Прикрийте пиріг другим пластом, защипайте краю, промажте поверхню збитим яйцем і відправляйте в гарячу духовку. Через 20 хвилин пиріг підрум'яниться, і можна буде його діставати. Як тільки він трохи охолоне, розрізати його на шматочки і пробуйте.
Абсолютно незвичайний спосіб пустити в хід невеликий пучок щавлю і баранину – спекти смачні пиріжки в хрусткій оболонці.
Інгредієнти:
цибуля - 125 г;
баранячий фарш - 375 г;
часник - 2 зубки;
кумін, коріандр - по 1 ч. ложці;
щавель - 165 г;
жменя кедрових горішків;
бринза - 65 г;
вершкове масло;
лист листкового тіста.
Приготування
Готове тісто розморозьте, а самі приступайте до приготування начинки.
Першим ділом, обсмажте до прозорості півкільця цибулі на олії, додайте порізаний пластинками часник, дочекайтеся, поки останній дасть аромат, потім всипте ароматні спеції і додайте баранячий фарш. Дайте м'ясу підрум'янитися і покладіть до нього подрібнений щавель. Коли останній втратить пружність, остудіть майбутню начинку і додайте сир і горішки.
Тісто наріжте на сегменти у вигляді квадратів, викладіть незвичайну начинку в центр і защепіть краю так, щоб вийшов трикутник. Випікайте пиріжки в духовці при 210 градусах 12 хвилин.
Суп з свіжого щавлю
Інгредієнти:
Приготування
Зваріть курятину з цілою цибулиною і запашними зернами до готовності. Вийміть м'ясо і цибулю, курку звільніть від кісток, цибулю можна викинути. У киплячий бульйон відправте нарізаний скибочками картопля, качанчики брокколі, нарізану квадратиками гарбуз і солодкий перець. Варіть протягом 15 хвилин. Поверніть в бульйон м'ясо, додайте томат, порізаний щавель та іншу зелень. Накрийте кришкою, вимикайте вогонь дайте настоятися. Розлив суп в порційний посуд обов'язково приправте пекучим перцем і часником – це зробить суп незвичайним.
Салат зі свіжого щавлю
Інгредієнти:
Приготування
Промийте всю зелень під холодною водою, позбавте від хвостиків і стебел. Листя кропиви необхідно обдати окропом і обсушити. Стебла цибулі промийте, дрібно наріжте і дрібно подрібненим листям щавлю та кропиви в широку миску. Туди ж додайте нарізані свіжі огірки, які бажано очистити від шкірки. Заправте закуску холодним йогуртом, присолите і перемішайте.
Пиріг зі щавлем і свіжої чорниці
Інгредієнти:
Приготування
Тісто розморозьте. За цей час щавель переберіть, промийте, просушіть. Тепер листи, позбавте від хвостиків і дрібно наріжте.
З тіста сформуйте два рівних пласта і викладайте один на дно промасленим форми. Щавель і чорницю розітріть з цукром і відразу ж викладайте в заготівлю. Прикрийте пиріг другим пластом, защипайте краю, промажте поверхню збитим яйцем і відправляйте в гарячу духовку. Через 20 хвилин пиріг підрум'яниться, і можна буде його діставати. Як тільки він трохи охолоне, розрізати його на шматочки і пробуйте.
Що приготувати з свіжого щавлю?
Абсолютно незвичайний спосіб пустити в хід невеликий пучок щавлю і баранину – спекти смачні пиріжки в хрусткій оболонці.
Інгредієнти:
Приготування
Готове тісто розморозьте, а самі приступайте до приготування начинки.
Першим ділом, обсмажте до прозорості півкільця цибулі на олії, додайте порізаний пластинками часник, дочекайтеся, поки останній дасть аромат, потім всипте ароматні спеції і додайте баранячий фарш. Дайте м'ясу підрум'янитися і покладіть до нього подрібнений щавель. Коли останній втратить пружність, остудіть майбутню начинку і додайте сир і горішки.
Тісто наріжте на сегменти у вигляді квадратів, викладіть незвичайну начинку в центр і защепіть краю так, щоб вийшов трикутник. Випікайте пиріжки в духовці при 210 градусах 12 хвилин.
Рекомендуємо добрі рецепти
Що приготувати з щавлю крім супу?
З щавлю чомусь всі готують лише суп, але при великому врожаї листя мимоволі задумаєшся, що з нього приготувати нового і незвичайного. Пропонуємо
Начинка з щавлю для пиріжків
Неймовірно смачною виходить випічка, наповнена щавлем, але за умови правильно приготованої начинки. Розповімо, як впоратися з цим завданням і
Салат з щавлю
Пустити в хід урожай щавлю можна не тільки способом консервування, але ще й готувати з його участю незвичайні страви, навіть холодні закуски.
Пиріжки з щавлем
Щавель дуже часто використовується в традиційній українській кухні. Виражена кислинка цієї рослини поєднується з багатьма продуктами, навіть з
Щавлевий суп – рецепт
Щавель володіє рядом корисних властивостей для здоров'я людини, тому включити страви з щавлю в раціон дуже бажано. Ми вам пропонуємо декілька
Консервований щавель
Моя бабуся варить такий зелений борщ, що просто пальчики оближеш! Шкода тільки, що щавель не росте круглий рік - а то можна було б хоч кожен день