Свіжий щавель – частий гість у блюдах російської кухні, навіть солодку випічку готують з його участю, доповнюючи рецепти. Кислуватий смак зеленого листя – відмінна компанія різноманітних інгредієнтів і про деякі з них ми поговоримо в цьому матеріалі.
Суп з свіжого щавлю
Інгредієнти: курятина (крильця, спинки) – 275 г; цибуля – 1 шт. (невеликий); улюблені спеції в зернах для бульйону; щавель – 1 щедрий пучок; картопля – 125 г; брокколі – 125 г; солодкий перець (соковитий, м'ясистий) – 2 шт.; гарбуз – 165 г; молодий зелений лук – 5 пір'я; петрушка, кінза, базилік; стручок червоного перцю; часник; томат-паста або соус – 45 р. Приготування Зваріть курятину з цілою цибулиною і запашними зернами до готовності. Вийміть м'ясо і цибулю, курку звільніть від кісток, цибулю можна викинути. У киплячий бульйон відправте нарізаний скибочками картопля, качанчики брокколі, нарізану квадратиками гарбуз і солодкий перець. Варіть протягом 15 хвилин. Поверніть в бульйон м'ясо, додайте томат, порізаний щавель та іншу зелень. Накрийте кришкою, вимикайте вогонь дайте настоятися. Розлив суп в порційний посуд обов'язково приправте пекучим перцем і часником – це зробить суп незвичайним.
Салат зі свіжого щавлю
Інгредієнти: щавель свіжий – 145 г; кропива молода– 165 г; огірки – 225 г; зелена цибуля – 3 пера; гілочки свіжого кропу і петрушки – по 35 г; натуральний йогурт – 90 г; сіль. Приготування Промийте всю зелень під холодною водою, позбавте від хвостиків і стебел. Листя кропиви необхідно обдати окропом і обсушити. Стебла цибулі промийте, дрібно наріжте і дрібно подрібненим листям щавлю та кропиви в широку миску. Туди ж додайте нарізані свіжі огірки, які бажано очистити від шкірки. Заправте закуску холодним йогуртом, присолите і перемішайте.
Пиріг зі щавлем і свіжої чорниці
Інгредієнти: листкове дріжджове тісто – 425 г; щавель– 275 г; жменя чорниці; яйце невелика – 1 шт.; цукор – 165 г; борошно – 25 р. Приготування Тісто розморозьте. За цей час щавель переберіть, промийте, просушіть. Тепер листи, позбавте від хвостиків і дрібно наріжте.
З тіста сформуйте два рівних пласта і викладайте один на дно промасленим форми. Щавель і чорницю розітріть з цукром і відразу ж викладайте в заготівлю. Прикрийте пиріг другим пластом, защипайте краю, промажте поверхню збитим яйцем і відправляйте в гарячу духовку. Через 20 хвилин пиріг підрум'яниться, і можна буде його діставати. Як тільки він трохи охолоне, розрізати його на шматочки і пробуйте.
Що приготувати з свіжого щавлю?
Абсолютно незвичайний спосіб пустити в хід невеликий пучок щавлю і баранину – спекти смачні пиріжки в хрусткій оболонці.
Інгредієнти: цибуля - 125 г; баранячий фарш - 375 г; часник - 2 зубки; кумін, коріандр - по 1 ч. ложці; щавель - 165 г; жменя кедрових горішків; бринза - 65 г; вершкове масло; лист листкового тіста. Приготування Готове тісто розморозьте, а самі приступайте до приготування начинки.
Першим ділом, обсмажте до прозорості півкільця цибулі на олії, додайте порізаний пластинками часник, дочекайтеся, поки останній дасть аромат, потім всипте ароматні спеції і додайте баранячий фарш. Дайте м'ясу підрум'янитися і покладіть до нього подрібнений щавель. Коли останній втратить пружність, остудіть майбутню начинку і додайте сир і горішки.
Тісто наріжте на сегменти у вигляді квадратів, викладіть незвичайну начинку в центр і защепіть краю так, щоб вийшов трикутник. Випікайте пиріжки в духовці при 210 градусах 12 хвилин.