» » Щавлевий суп – рецепт

Щавлевий суп – рецепт

Щавлевий суп – рецепт
Щавель кислий (Rumex acetosa) – рослина з їстівними листям, що мають характерний кислий смак, популярна городня культура, поширена в Євразії. По сезону (в кінці весни – на початку літа) молоде листя щавлю – порятунок від нестачі вітамінів. Добре приготовлені страви зі щавлем дуже корисні, оскільки в листі цієї рослини міститься каротин, вітаміни С і групи В, сполуки калію, кальцію, магнію. Вживання в їжу листя щавлю сприяє кровеочищению, поліпшенню роботи травної і видільної систем організму, є ефективною профілактикою пародонтозу. При всій корисності щавель протипоказаний страждають подагрою, захворюваннями нирок і шлунково-кишкового тракту у фазі загострення, а також при вагітності. Тобто, страви зі щавлем цілком гарні для обережного періодичного і нечастого використання.
Листя щавлю вживаються в основному для приготування салатів і супів.
Розповімо, як варити щавелевые супи.
Варити щавелевые супи можна з свіжого або замороженого щавлю він майже також корисний. Основний принцип правильного приготування корисних щавлевих супів – не піддавати листя цього дивовижного вітамінного рослини довгої термічній обробці (при якій, як відомо, практично повністю руйнується вітамін С).

Легкий щавлевий суп з яйцем на курячому бульйоні – рецепт


Інгредієнти:

  • щавель – 1 товстий пучок;

  • картопля – 3 шт.;

  • рис – 2 ст. ложки;

  • молодий зелений цибулька – 5 пір'я;

  • яйце куряче – 2 шт.;

  • курячий бульйон – 1 л;

  • зелень;

  • перець чорний мелений.


  • Приготування
    Картоплю очищаємо і нарізаємо дрібними скибочками, рис промиваємо холодною водою. Закладаємо картоплю і рис в каструльку, заливаємо бульйоном. Варимо протягом 15 хвилин. Поки суп вариться, ретельно промиваємо і подрібнюємо щавель та іншу зелень. Коли картопля в суп зварився, додаємо сирі яйця і енергійно перемішуємо. Через 2 хвилини закидаємо нарізану зелень, вимикаємо вогонь, закриваємо каструлю кришкою і залишаємо на 5-8 хвилин. Готовий суп розливаємо в порційний посуд і приправляємо меленим чорним перцем, можна подати сметану в окремому посуді.
    В іншому варіанті приготування можна не розмішувати яйця в супі, а закладати в суп вже готові окремо зварені круто яйця, розрізані уздовж навпіл (1 яйце на порцію або 4 штуки перепелиних – цілком). Подаємо з тостами або житнім хлібом.

    Рецепт щавлевого супу з куркою і овочами для бажаючих стрункішати


    Інгредієнти:

  • куряче м'ясо – 300 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • спеції не мелені для бульйону;

  • щавель – товстий пучок;

  • картопля – 2 шт.;

  • брокколі – 200 г;

  • солодкий перець – 2 шт.;

  • гарбуз – 200 г;

  • молодий цибуля зелена – 8 пір'я;

  • зелень (петрушка, кінза, базилік та ін);

  • пекучий червоний перець;

  • часник;

  • томат-паста – 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Варимо куряче м'ясо з цибулею і спеціями для бульйону до готовності в 15 літрах води. Виймаємо м'ясо і цибулю, м'ясо подрібнюємо, цибулю викидаємо. У каструлю з киплячим бульйоном закладаємо нарізаний дрібними скибочками картоплю,
    Щавлевий суп – рецепт
    розібрану на качанчики брокколі, нарізану кубиками-квадратиками гарбуз і солодкий перець. Варимо протягом 15 хвилин. Повертаємо в бульйон м'ясо, закладаємо томат-пасту, порізаний щавель та іншу зелень. Закриваємо кришкою, вимикаємо вогонь і залишаємо на 8 хвилин. Розливаємо суп в порційний посуд і обов'язково приправляємо пекучим червоним перцем і часником – це зробить суп особливо корисним. До цього супу добре подати сметану і бездріжджовий мультизернові грубий хліб.
    Ситний, але легкий щавлевий суп-пюре можна приготувати, змішавши в довільних пропорціях тепле картопляне пюре з бульйоном або вершками, рубаним щавлем і зеленню.
    Додав: admin | 21-06-2015, 15:32
    Переглядів: 342