Щавель кислий (Rumex acetosa) – рослина з їстівними листям, що мають характерний кислий смак, популярна городня культура, поширена в Євразії. По сезону (в кінці весни – на початку літа) молоде листя щавлю – порятунок від нестачі вітамінів. Добре приготовлені страви зі щавлем дуже корисні, оскільки в листі цієї рослини міститься каротин, вітаміни С і групи В, сполуки калію, кальцію, магнію. Вживання в їжу листя щавлю сприяє кровеочищению, поліпшенню роботи травної і видільної систем організму, є ефективною профілактикою пародонтозу. При всій корисності щавель протипоказаний страждають подагрою, захворюваннями нирок і шлунково-кишкового тракту у фазі загострення, а також при вагітності. Тобто, страви зі щавлем цілком гарні для обережного періодичного і нечастого використання.
Листя щавлю вживаються в основному для приготування салатів і супів.
Розповімо, як варити щавелевые супи.
Варити щавелевые супи можна з свіжого або замороженого щавлю він майже також корисний. Основний принцип правильного приготування корисних щавлевих супів – не піддавати листя цього дивовижного вітамінного рослини довгої термічній обробці (при якій, як відомо, практично повністю руйнується вітамін С).
Легкий щавлевий суп з яйцем на курячому бульйоні – рецепт
Інгредієнти: щавель – 1 товстий пучок; картопля – 3 шт.; рис – 2 ст. ложки; молодий зелений цибулька – 5 пір'я; яйце куряче – 2 шт.; курячий бульйон – 1 л; зелень; перець чорний мелений. Приготування Картоплю очищаємо і нарізаємо дрібними скибочками, рис промиваємо холодною водою. Закладаємо картоплю і рис в каструльку, заливаємо бульйоном. Варимо протягом 15 хвилин. Поки суп вариться, ретельно промиваємо і подрібнюємо щавель та іншу зелень. Коли картопля в суп зварився, додаємо сирі яйця і енергійно перемішуємо. Через 2 хвилини закидаємо нарізану зелень, вимикаємо вогонь, закриваємо каструлю кришкою і залишаємо на 5-8 хвилин. Готовий суп розливаємо в порційний посуд і приправляємо меленим чорним перцем, можна подати сметану в окремому посуді.
В іншому варіанті приготування можна не розмішувати яйця в супі, а закладати в суп вже готові окремо зварені круто яйця, розрізані уздовж навпіл (1 яйце на порцію або 4 штуки перепелиних – цілком). Подаємо з тостами або житнім хлібом.
Рецепт щавлевого супу з куркою і овочами для бажаючих стрункішати
Інгредієнти: куряче м'ясо – 300 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; спеції не мелені для бульйону; щавель – товстий пучок; картопля – 2 шт.; брокколі – 200 г; солодкий перець – 2 шт.; гарбуз – 200 г; молодий цибуля зелена – 8 пір'я; зелень (петрушка, кінза, базилік та ін); пекучий червоний перець; часник; томат-паста – 2 ст. ложки. Приготування Варимо куряче м'ясо з цибулею і спеціями для бульйону до готовності в 15 літрах води. Виймаємо м'ясо і цибулю, м'ясо подрібнюємо, цибулю викидаємо. У каструлю з киплячим бульйоном закладаємо нарізаний дрібними скибочками картоплю,
розібрану на качанчики брокколі, нарізану кубиками-квадратиками гарбуз і солодкий перець. Варимо протягом 15 хвилин. Повертаємо в бульйон м'ясо, закладаємо томат-пасту, порізаний щавель та іншу зелень. Закриваємо кришкою, вимикаємо вогонь і залишаємо на 8 хвилин. Розливаємо суп в порційний посуд і обов'язково приправляємо пекучим червоним перцем і часником – це зробить суп особливо корисним. До цього супу добре подати сметану і бездріжджовий мультизернові грубий хліб.
Ситний, але легкий щавлевий суп-пюре можна приготувати, змішавши в довільних пропорціях тепле картопляне пюре з бульйоном або вершками, рубаним щавлем і зеленню.