Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Салат Нісуаз

5-01-2015, 10:52
1 010
Салат Нісуаз
Французький салат Нісуаз - страва прованської кулінарної традиції. Як відомо, прованська кухня є однією з найбільш корисних і вишуканих у світі. Відомий навіть особливий збір прованських трав, який є класичним і прикрашає багато страви. Салат Нісуаз в даний час дуже популярний не тільки у Франції, але і в інших країнах. Назва nicoise походить від імені міста Ніцца. У складі традиційного рецепту салату обов'язково повинні бути присутніми помідори, анчоуси, оливки і часник.

Як готують салат Нісуаз?


Існує безліч варіантів приготування цієї страви. Думки кулінарних експертів щодо класичної рецептури салату Нісуаз розходяться. Його часто готують з зеленими бобовими (молода стручкова квасоля, горох). До складу салату Нісуаз " можуть входити тунець (дуже смачний варіант) латук, каперси, цибуля, огірок, артишоки, солодкий перець, зварені круто яйця. Іноді в «Нісуаз» кладуть навіть варену картоплю, хоча багато кухарі-професіонали відкидають такий підхід.
Секрет салату - заправка
Заправку для салату, або спеціальний соус «Нісуаз» готувати нескладно: у класичному варіанті в заправку входять олія, оцет, сіль і перець.
Інгредієнти:

  • 4-5 ложок оливкової олії Extra Virgin;

  • 1-2 чайних ложки натурального світлого винного оцту;

  • 1 чайна ложка діжонської гірчиці;

  • перець червоний (краще свіжий) і чорний мелений - за смаком;

  • трохи соку лимона;

  • сіль.


  • Приготування:
    Процес простий: треба всього лише змішати оливкову олію з винним або бальзамічним оцтом, додати зовсім трохи перцю і трохи присолити. Часто для додання особливого смаку в соус додають гострий перець різних видів, діжонську гірчицю, пахучі прованські трави, часник, цукор.

    Нісуаз з тунцем


    Інгредієнти:

  • 150 г консервованого тунця;

  • 6 філе анчоусів;

  • 2-4 стиглих червоних помідора;

  • 1 червона цибулина;

  • 1-2 солодких перцю;

  • 6 зварених круто перепелиних яєць;

  • 1 стебло цибулі-порею;

  • штук 15-20 маслин без кісточок;

  • 1 столова ложка каперсів;

  • 4 зубчики часнику;

  • зелень: петрушка, базилік, розмарин, естрагон, листя зеленого салату Романо.


  • Приготування:
    Помідори наріжемо довільно, солодкий перець - короткою соломкою, огірки - вздовж, а потім - недовгими смужками. Анчоуси подрібнимо довільно. Маслини разрежем - кожну на 3 частини - кружечками. Порей - теж кружечками, цибулю - короткою соломкою. Шматочки тунця розімніть виделкою. Відваримо перепелині яйця, остудимо і разрежем кожне навпіл. Приготуємо заливку: змішуємо олію з винним оцтом і дижонской гірчицею, додати каперси, нарізану зелень, подрібнений часник. Можна збити все блендером, але бажано, щоб суміш була не зовсім однорідною. Принадність заправки в її неоднорідної консистенції. Викладемо на сервірувальне блюдо листя зеленого салату, а зверху - овочеву суміш. Змішаємо в салатниці всі підготовлені інгредієнти.
    Рясно поллємо салат заправкою. Прикрасимо листочками базиліку. Добре подати до салату Нісуаз легке столове вино, біле або краще
    Салат Нісуаз
    рожеве, бажано прованське.
    «Нісуаз а ля рюс»
    Зрозуміло, можна приготувати салат Нісуаз з кількою, замінюючи останню анчоуси, проте слід зауважити, що заміна автентичних інгредієнтів на доступні деяким чином видозмінює страву, а тому такі варіанти вже неможливо вважати класичними або традиційними. Крім того, кілька і анчоус - безумовно різні продукти і, відповідно, володіють різними смаками. Тому варіант салату Нісуаз з кількою отримав додаткове позначення - салат в російському варіанті.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Салат «Печінка тріски з рисом»
    Салат «Печінка тріски з рисом»
    Будь-яка риба відмінно поєднується з рисом. Це гастрономічне поєднання найбільш часто зустрічається у представників різних країн. І сьогодні ми
    Кіш лорен
    Кіш лорен
    Кіш лорен - класичний французький пиріг. Завдяки своєму чудовому смаку це блюдо стало відоме у всьому світі, і сьогодні мало хто пам'ятає, що саме
    Французький салат з м'ясом
    Французький салат з м'ясом
    Французький м'ясний салат - досить широке поняття, воно включає в себе кілька рецептів. Незмінними залишаються два компоненти - заправка з оливкового