Французький салат Нісуаз - страва прованської кулінарної традиції. Як відомо, прованська кухня є однією з найбільш корисних і вишуканих у світі. Відомий навіть особливий збір прованських трав, який є класичним і прикрашає багато страви. Салат Нісуаз в даний час дуже популярний не тільки у Франції, але і в інших країнах. Назва nicoise походить від імені міста Ніцца. У складі традиційного рецепту салату обов'язково повинні бути присутніми помідори, анчоуси, оливки і часник.
Як готують салат Нісуаз?
Існує безліч варіантів приготування цієї страви. Думки кулінарних експертів щодо класичної рецептури салату Нісуаз розходяться. Його часто готують з зеленими бобовими (молода стручкова квасоля, горох). До складу салату Нісуаз " можуть входити тунець (дуже смачний варіант) латук, каперси, цибуля, огірок, артишоки, солодкий перець, зварені круто яйця. Іноді в «Нісуаз» кладуть навіть варену картоплю, хоча багато кухарі-професіонали відкидають такий підхід.
Секрет салату - заправка Заправку для салату, або спеціальний соус «Нісуаз» готувати нескладно: у класичному варіанті в заправку входять олія, оцет, сіль і перець.
Інгредієнти: 4-5 ложок оливкової олії Extra Virgin; 1-2 чайних ложки натурального світлого винного оцту; 1 чайна ложка діжонської гірчиці; перець червоний (краще свіжий) і чорний мелений - за смаком; трохи соку лимона; сіль. Приготування: Процес простий: треба всього лише змішати оливкову олію з винним або бальзамічним оцтом, додати зовсім трохи перцю і трохи присолити. Часто для додання особливого смаку в соус додають гострий перець різних видів, діжонську гірчицю, пахучі прованські трави, часник, цукор.
Нісуаз з тунцем
Інгредієнти: 150 г консервованого тунця; 6 філе анчоусів; 2-4 стиглих червоних помідора; 1 червона цибулина; 1-2 солодких перцю; 6 зварених круто перепелиних яєць; 1 стебло цибулі-порею; штук 15-20 маслин без кісточок; 1 столова ложка каперсів; 4 зубчики часнику; зелень: петрушка, базилік, розмарин, естрагон, листя зеленого салату Романо. Приготування: Помідори наріжемо довільно, солодкий перець - короткою соломкою, огірки - вздовж, а потім - недовгими смужками. Анчоуси подрібнимо довільно. Маслини разрежем - кожну на 3 частини - кружечками. Порей - теж кружечками, цибулю - короткою соломкою. Шматочки тунця розімніть виделкою. Відваримо перепелині яйця, остудимо і разрежем кожне навпіл. Приготуємо заливку: змішуємо олію з винним оцтом і дижонской гірчицею, додати каперси, нарізану зелень, подрібнений часник. Можна збити все блендером, але бажано, щоб суміш була не зовсім однорідною. Принадність заправки в її неоднорідної консистенції. Викладемо на сервірувальне блюдо листя зеленого салату, а зверху - овочеву суміш. Змішаємо в салатниці всі підготовлені інгредієнти.
Рясно поллємо салат заправкою. Прикрасимо листочками базиліку. Добре подати до салату Нісуаз легке столове вино, біле або краще
рожеве, бажано прованське.
«Нісуаз а ля рюс» Зрозуміло, можна приготувати салат Нісуаз з кількою, замінюючи останню анчоуси, проте слід зауважити, що заміна автентичних інгредієнтів на доступні деяким чином видозмінює страву, а тому такі варіанти вже неможливо вважати класичними або традиційними. Крім того, кілька і анчоус - безумовно різні продукти і, відповідно, володіють різними смаками. Тому варіант салату Нісуаз з кількою отримав додаткове позначення - салат в російському варіанті.