Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Французький цибульний суп: рецепт

Французький цибульний суп: рецепт

5-01-2015, 10:51
825
Французький цибульний суп: рецепт
За легендою, французький цибулевий суп вперше був приготований королем Людовіком XV. Цей французький монарх полював і заночував то в селянській хатині, то в мисливському будиночку. Вночі, коли король сильно зголоднів, виявилося, що крім цибулі, вершкового масла, білого вина і шматка сиру ніяких інших продуктів немає. Тамувати голод сирою цибулею король не захотів - меткий монарх придумав, як готувати з цих інгредієнтів суп. Згодом Людовик XV популяризував своє кулінарне винахід, і воно довелося дуже до смаку паризькому небагатого люду, який любив підкріпитися цим недорогим стравою. До речі сказати, це блюдо дуже подобалося відомого у всьому світі письменника Олександра Дюма-батька, адже французький класичний цибульний суп - вельми популярне блюдо, яке відрізняється особливою простотою і вишуканістю.

Як приготувати цибульний суп?


Інгредієнти (на 3 порції):

  • 3 великих цибулини;

  • 100-120 г доброго натурального вершкового масла;

  • стакан білого вина;

  • кілька скибочок білого багета;

  • грам 100-200 тертого твердого сиру;

  • кілька пір'я зеленої цибулі;

  • курячий бульйон;

  • сіль;

  • чорний мелений перець.


  • Приготування:
    Посуд не повинна бути алюмінієвої. Можна готувати порційно в горщиках.
    Підсушити шматочки багета в духовій шафі або на сухій сковороді. Розтопити в сковороді або сотейнику вершкове масло. Очищений і дрібно нарізаний цибулю пасерують в сковороді на вершковому маслі на слабкому вогні досить довго, до красивого золотисто-коричневого відтінку. Увіллємо вино і будемо довго тушкувати на самому малому вогні, помішуючи лопаткою, поки рідина не упарітся наполовину. Саме завдяки великій кількості пасерованої цибулі, протушенного в білому вині, страва набуває свій неповторний смак і аромат. Краще використовувати класичні французькі столові білі вина, однак херес столовий або навіть суха мадера теж підійдуть. А ось від вина, що містить сірчистий ангідрид, потрібно відязикатися. Спирт з вина випаровується, а аромат передається луку. Розкладемо цибулю порціями по суповим чашках і заллємо гарячим бульйоном. Приправимо тертим мускатним горіхом і свіжомеленим чорним перцем. Перемішаємо. Додамо в кожну супову чашку по 1-2 столових ложки недорогого вина або коньяку. Покладемо в кожну чашку по 1-2 скибочки підсушеного багета. Притопим скибочки і рясно присиплем сиром і нарізаною зеленою цибулькою. Тепер або помістимо супові чашки в розігрітий духову шафу, або накриємо супові чашки перевернутими тарілками хвилини на 2-3 щоб дати сиру розплавитися. Можна ще додати трохи вина або навіть коньяку для додання більш вишуканого смаку.
    Сучасний варіант
    Використовуючи сучасні досягнення побутових кулінарних технологій, можна готувати французький цибульний суп-пюре. Після пасерування і протушивания у вині цибулю подрібнюють блендером до стану пюре,
    Французький цибульний суп: рецепт
    заливають гарячим бульйоном, розмішують і подають, звичайно ж, з грінками і сиром.
    Цей варіант, безсумнівно, сподобається тим, хто не любить, як виглядає смажену цибулю в супі, але нічого не має проти його смаку.
    До луковому супу звичайно подають те ж вино, яке використовувалося при приготуванні.
    Потрібно пам'ятати, що відмовлятися від курячого бульйону в цьому супі не варто - якщо варити його на воді, блюдо дуже багато втратить, адже саме таке поєднання сиру, цибулі, вина і бульйону можна вважати класичним.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Курка в білому вині
    Курка в білому вині
    Кожна господиня знає величезну кількість рецептів приготування курячого м'яса. Додамо до них ще один - курку в білому вині. Це блюдо просто
    Глінтвейн з білого вина
    Глінтвейн з білого вина
    Традиційно глінтвейн гарячий напій готують з напівсухого червоного вина. Але сьогодні ми відійдемо від класичних рецептів та приготуємо глінтвейн з
    Цибулевий суп в мультиварці
    Цибулевий суп в мультиварці
    Цибулевий суп - традиційна страва французької кухні, готуватися воно досить просто з мінімальним набором інгредієнтів. А якщо у вас ще є мультиварка,
    Яйця пашот: рецепт
    Яйця пашот: рецепт
    Яйця пашот - відмінна альтернатива обридлим яєць некруто на сніданок. Ця страва дуже популярна в Європі, але на пострадянській території тільки зараз
    Цибулевий суп з сиром - рецепт
    Цибулевий суп з сиром - рецепт
    Цибулевий суп - це традиційне блюдо французької кухні. І сьогодні ми детально розповімо, як приготувати його з сиром. Таке блюдо зазвичай готується
    Цибулевий суп з крутонами
    Цибулевий суп з крутонами
    Цибулевий суп - це страва французької кухні. Способів його приготування безліч. І сьогодні ми детально розповімо, як зробити його з крутонами.