Печиво мадлен

Трохи історії
Основна версія походження десерту «Мадлен» виглядає наступним чином. Колишній польський король Станіслав Лещинський у 1755 році влаштовував у Парижі бал. У самий останній момент приготувань несподівано захворів кухар. Розторопна і кмітлива служниця на ім'я Мадлен родом з Коммерси (Лотарингія) врятувала становище, приготувавши на швидку руку печиво у формі черепашок за рецептом, переданим їй бабусею. Десерт мав успіх у гостей і навіть справив фурор. Пізніше десерт «Мадлен» з'явився на столі французького монарха Людовіка XV завдяки його дружині - королеві Франції Марії Лещинської. Саме вона передала рецепт «Мадлен» кондитерам Версаля, після чого цей досить простий десерт став особливо популярний. В ті часи Франція диктувала моду (в тому числі і кулінарну) всьому світу, тому незабаром печиво «Мадлен» стало дуже популярним десертом у всієї європейської знаті.
«Мадлен» і література
«Мадленки» описані в «Кулінарному словнику» Олександра Дюма, який був справжнім гурманом, знавцем кулінарії і просто пристрасним любителем поїсти. Десерт «Мадлен» всесвітньо відомий інтелектуалів у всіх цивілізованих країн завдяки роману «У пошуках втраченого часу» геніального письменника Марселя Пруста. Смак печиво «Мадлен» у головного героя асоціюється з дитинством. Французький філософ-постмодерніст Жиль Дельоз у роботі «Марсель Пруст і знаки» вельми ретельно, детально і всебічно розглядає і аналізує проблему «Мадлен» у творі Пруста. На думку Дельоза смак «Мадлен» є пусковим механізмом, точніше, мимовільним шлюзом для включення обвалу спогадів у головного героя.
Як спекти печиво «Мадлен»?
Отже, печиво «Мадлен», рецепт. Потрібна спеціальна форма, краще придбати силіконову.
Інгредієнти:
Приготування:
Тісто замішується з пшеничного борошна, цукрової пудри, яєць, натурального масла з додаванням рому і харчової соди. Потім тісто викладається в спеціальний лист-форму з фігурними поглибленнями, в якому і випікається. Поглиблення заповнюють за допомогою кондитерського шприца або пакета зі зрізаним кінцем.
Розігріваємо духовку заздалегідь і приступаємо. Спочатку розтопити масло в ємності на водяній бані. Ретельно збиваємо яйця з

Заварюємо чай (в ідеалі, як у Пруста - липовий) і насолоджуємося чудовим десертом.
Рекомендуємо добрі рецепти

Вершкове печиво
Вершкове печиво, так називається, тому що готуватися на основі вершкового масла. Давайте розглянемо декілька цікавих рецептів цього продукту. Читаємо

Галети: рецепт
Галети - блюдо, яке сподобається ледачим або дуже зайнятим господиням, адже приготувати його дуже просто, а виходить воно досить ситним. Є кілька

Трюфелі: рецепт
Трюфелі - дуже популярний у всьому світі десерт, придуманий трохи більше ста років тому талановитим французьким кондитером. Причому назву «трюфелі»

Тарт татен з яблуками
Тарт татен - класичний французький десерт. Готувати його не дуже просто, але основна складність стосується лише тіста, а тому зробити цей пиріг можна

Тарт татен - рецепт
Якщо ви любите французькі десерти, то напевно чули про пиріг Татен. Не так давно ми розповідали про рецепт яблучного тарт татена, сьогодні ж

Печиво кураб'є: рецепт
Кураб'є, незважаючи на свою гадану французьким назва, десерт арабська, найчастіше його відносять до турецької кухні. Кожен, хто пробував це печиво,