Печиво кураб'є: рецепт
Пісочне печиво кураб'є, рецепт і назва якого мають кілька версій походження - вельми популярна в даний час випічка. Хоча назва звучить цілком по-французьки, думати так про його походження помилково: популярний у багатьох країнах ласощі абсолютно точно має східне походження. Часто його відносять до турецької кухні, оскільки в цій країні кураб'є особливо популярно. Кураб'є являє собою пряне печиво, приготовану з пшеничного борошна, яєць, цукру і масла. Ласуни просто обожнюють кураб'є - воно смачне і недороге.
Згідно з легендою, одного разу з комори в будинку перської султана вкрали майже всі продукти для приготування традиційних солодощів. Залишилися тільки борошно, яйця, цукор і масло. Винахідливий кулінар, служив перського султанові, придумав, як приготувати кураб'є з цього досить обмеженого набору продуктів. Смак ласощів довершив шафран - одна з найбільш дорогих і вишуканих ароматних спецій. Зверху печиво було присипане цукровою пудрою. Навряд чи можливо стверджувати, якою саме була форма перших кураб'є. Зараз його часто випікають у формі квітки ромашки, але і не тільки. У подальшій еволюції рецепта замість шафрану (чи разом з ним) використовувалися ваніль, кориця і гвоздика.
Приготувати домашні кураб'є зовсім нескладно, хоча, звичайно ж, простіше купити його в кондитерському відділі магазину. І все ж, домашня випічка завжди виграє.
Інгредієнти:
грам 200 натурального топленого вершкового масла;
грам 100-130 цукрової пудри;
1-2 жовтка курячих яєць;
близько 300 г високосортної пшеничного борошна;
шафран, кориця, ваніль - за вашим смаком;
трохи цукрової пудри для обсипання.
Приготування:
Спочатку приготуємо тісто. Розтоплюємо масло до рідкого стану, краще на водяній бані. Олія повинна бути не занадто гарячою. Змішуємо масло з цукровою пудрою і ретельно розтираємо до однорідності. Потім потроху додаємо борошно, яєчні жовтки і замішуємо тісто. Промешиваем ретельно. Загортаємо тісто у харчову плівку і прибираємо в холодильник «підрости», як мінімум, на годинку. Тісто має злегка охолонути і затвердіти. Розкачуємо з тіста пласт, приблизною товщини 15 див. Розрізаємо пласт ножем на невеликі ромбики або вирізаємо фігурки спеціальними наскрізними формочками. Деко змащуємо маслом або простилаем промасленим пергаментним папером. Зверху викладаємо заготовки печива і ставимо в попередньо розігріту духову шафу.
Як спекти кураб'є? Випікаємо при температурі 190-200?С протягом 15 хвилин. Готове печиво злегка обсипаємо цукровою пудрою.
Про варіанти
У Криму також досить популярне мигдальне кураб'є. До складу тіста для приготування мигдального кураб'є крім основних продуктів входять ядерця мигдалю. На розкладку продуктів з представленого вище рецепта потрібно приблизно 200-250 грам мелених ядерець мигдалю. До складу грецької кураб'є крім мигдалю входить також коньяк (можна замінити кухарським бренді або ромом). У бакинському варіанті рецепта присутній молоко.
Смачно, але треба знати міру
Правильно приготоване домашнє кураб'є добре зберігається протягом тривалого часу, не черствіє і довго залишається розсипчастим. Кураб'є добре подавати з чаєм, кавою, каркаде або ройбушем. Проте сильно не захоплюйтеся - печиво це дуже калорійне, містить жир і одночасно швидкі вуглеводи. Маленький розмір виробів сприяє неконтрольованому поглинання.
Легенда про походження
Згідно з легендою, одного разу з комори в будинку перської султана вкрали майже всі продукти для приготування традиційних солодощів. Залишилися тільки борошно, яйця, цукор і масло. Винахідливий кулінар, служив перського султанові, придумав, як приготувати кураб'є з цього досить обмеженого набору продуктів. Смак ласощів довершив шафран - одна з найбільш дорогих і вишуканих ароматних спецій. Зверху печиво було присипане цукровою пудрою. Навряд чи можливо стверджувати, якою саме була форма перших кураб'є. Зараз його часто випікають у формі квітки ромашки, але і не тільки. У подальшій еволюції рецепта замість шафрану (чи разом з ним) використовувалися ваніль, кориця і гвоздика.
Як готувати кураб'є?
Приготувати домашні кураб'є зовсім нескладно, хоча, звичайно ж, простіше купити його в кондитерському відділі магазину. І все ж, домашня випічка завжди виграє.
Інгредієнти:
Приготування:
Спочатку приготуємо тісто. Розтоплюємо масло до рідкого стану, краще на водяній бані. Олія повинна бути не занадто гарячою. Змішуємо масло з цукровою пудрою і ретельно розтираємо до однорідності. Потім потроху додаємо борошно, яєчні жовтки і замішуємо тісто. Промешиваем ретельно. Загортаємо тісто у харчову плівку і прибираємо в холодильник «підрости», як мінімум, на годинку. Тісто має злегка охолонути і затвердіти. Розкачуємо з тіста пласт, приблизною товщини 15 див. Розрізаємо пласт ножем на невеликі ромбики або вирізаємо фігурки спеціальними наскрізними формочками. Деко змащуємо маслом або простилаем промасленим пергаментним папером. Зверху викладаємо заготовки печива і ставимо в попередньо розігріту духову шафу.
Як спекти кураб'є? Випікаємо при температурі 190-200?С протягом 15 хвилин. Готове печиво злегка обсипаємо цукровою пудрою.
Про варіанти
У Криму також досить популярне мигдальне кураб'є. До складу тіста для приготування мигдального кураб'є крім основних продуктів входять ядерця мигдалю. На розкладку продуктів з представленого вище рецепта потрібно приблизно 200-250 грам мелених ядерець мигдалю. До складу грецької кураб'є крім мигдалю входить також коньяк (можна замінити кухарським бренді або ромом). У бакинському варіанті рецепта присутній молоко.
Смачно, але треба знати міру
Правильно приготоване домашнє кураб'є добре зберігається протягом тривалого часу, не черствіє і довго залишається розсипчастим. Кураб'є добре подавати з чаєм, кавою, каркаде або ройбушем. Проте сильно не захоплюйтеся - печиво це дуже калорійне, містить жир і одночасно швидкі вуглеводи. Маленький розмір виробів сприяє неконтрольованому поглинання.
Рекомендуємо добрі рецепти
Печиво з кокосовою стружкою
Ви без розуму від кокосової стружки? Додаєте її по всі свої десерти? Тоді вам припадуть до вподоби наші рецепти печива з кокосовою стружкою. Воно
Цукрове печиво
У левовій частці рецептів печива за основу береться класичне приготування на основі цукру. Що ж, такий вибір цілком виправданий, адже цукрове печиво
Печиво на сковороді
Печиво на сковороді - це найпростіший спосіб побалувати себе і своїх близьких смачненьким, якщо під рукою немає духовки. Рецепти приготування цих
Пісочне фігурне печиво
Пісочне фігурне печиво - оригінальне і смачне ласощі, від якого в захваті будуть і дорослі і діти. Готувати таке ласощі досить просто при
Печиво з інжиром
Печиво з інжиром - корисне і смачне ласощі до чаю в колі сім'ї. Інжир сприяє гарному травленню і роботі дихальної системи. Давайте детально
Печиво мадлен
У французького печиво «Мадлен» досить цікава історія. Придумала його служниця при дворі польського короля в Парижі, потім воно стало відоме у всьому