Пісочне печиво кураб'є, рецепт і назва якого мають кілька версій походження - вельми популярна в даний час випічка. Хоча назва звучить цілком по-французьки, думати так про його походження помилково: популярний у багатьох країнах ласощі абсолютно точно має східне походження. Часто його відносять до турецької кухні, оскільки в цій країні кураб'є особливо популярно. Кураб'є являє собою пряне печиво, приготовану з пшеничного борошна, яєць, цукру і масла. Ласуни просто обожнюють кураб'є - воно смачне і недороге.
Легенда про походження
Згідно з легендою, одного разу з комори в будинку перської султана вкрали майже всі продукти для приготування традиційних солодощів. Залишилися тільки борошно, яйця, цукор і масло. Винахідливий кулінар, служив перського султанові, придумав, як приготувати кураб'є з цього досить обмеженого набору продуктів. Смак ласощів довершив шафран - одна з найбільш дорогих і вишуканих ароматних спецій. Зверху печиво було присипане цукровою пудрою. Навряд чи можливо стверджувати, якою саме була форма перших кураб'є. Зараз його часто випікають у формі квітки ромашки, але і не тільки. У подальшій еволюції рецепта замість шафрану (чи разом з ним) використовувалися ваніль, кориця і гвоздика.
Як готувати кураб'є?
Приготувати домашні кураб'є зовсім нескладно, хоча, звичайно ж, простіше купити його в кондитерському відділі магазину. І все ж, домашня випічка завжди виграє.
Інгредієнти: грам 200 натурального топленого вершкового масла; грам 100-130 цукрової пудри; 1-2 жовтка курячих яєць; близько 300 г високосортної пшеничного борошна; шафран, кориця, ваніль - за вашим смаком; трохи цукрової пудри для обсипання. Приготування: Спочатку приготуємо тісто. Розтоплюємо масло до рідкого стану, краще на водяній бані. Олія повинна бути не занадто гарячою. Змішуємо масло з цукровою пудрою і ретельно розтираємо до однорідності. Потім потроху додаємо борошно, яєчні жовтки і замішуємо тісто. Промешиваем ретельно. Загортаємо тісто у харчову плівку і прибираємо в холодильник «підрости», як мінімум, на годинку. Тісто має злегка охолонути і затвердіти. Розкачуємо з тіста пласт, приблизною товщини 15 див. Розрізаємо пласт ножем на невеликі ромбики або вирізаємо фігурки спеціальними наскрізними формочками. Деко змащуємо маслом або простилаем промасленим пергаментним папером. Зверху викладаємо заготовки печива і ставимо в попередньо розігріту духову шафу.
Як спекти кураб'є? Випікаємо при температурі 190-200?С протягом 15 хвилин. Готове печиво злегка обсипаємо цукровою пудрою.
Про варіанти У Криму також досить популярне мигдальне кураб'є. До складу тіста для приготування мигдального кураб'є крім основних продуктів входять ядерця мигдалю. На розкладку продуктів з представленого вище рецепта потрібно приблизно 200-250 грам мелених ядерець
мигдалю. До складу грецької кураб'є крім мигдалю входить також коньяк (можна замінити кухарським бренді або ромом). У бакинському варіанті рецепта присутній молоко.
Смачно, але треба знати міру Правильно приготоване домашнє кураб'є добре зберігається протягом тривалого часу, не черствіє і довго залишається розсипчастим. Кураб'є добре подавати з чаєм, кавою, каркаде або ройбушем. Проте сильно не захоплюйтеся - печиво це дуже калорійне, містить жир і одночасно швидкі вуглеводи. Маленький розмір виробів сприяє неконтрольованому поглинання.