Печиво «Мадлен» - популярний французький десерт. Являє собою бісквітне печиво невеликого розміру. Форма для печива «Мадлен» зазвичай імітує половинки морських раковин-гребінців.
Трохи історії Основна версія походження десерту «Мадлен» виглядає наступним чином. Колишній польський король Станіслав Лещинський у 1755 році влаштовував у Парижі бал. У самий останній момент приготувань несподівано захворів кухар. Розторопна і кмітлива служниця на ім'я Мадлен родом з Коммерси (Лотарингія) врятувала становище, приготувавши на швидку руку печиво у формі черепашок за рецептом, переданим їй бабусею. Десерт мав успіх у гостей і навіть справив фурор. Пізніше десерт «Мадлен» з'явився на столі французького монарха Людовіка XV завдяки його дружині - королеві Франції Марії Лещинської. Саме вона передала рецепт «Мадлен» кондитерам Версаля, після чого цей досить простий десерт став особливо популярний. В ті часи Франція диктувала моду (в тому числі і кулінарну) всьому світу, тому незабаром печиво «Мадлен» стало дуже популярним десертом у всієї європейської знаті.
«Мадлен» і література «Мадленки» описані в «Кулінарному словнику» Олександра Дюма, який був справжнім гурманом, знавцем кулінарії і просто пристрасним любителем поїсти. Десерт «Мадлен» всесвітньо відомий інтелектуалів у всіх цивілізованих країн завдяки роману «У пошуках втраченого часу» геніального письменника Марселя Пруста. Смак печиво «Мадлен» у головного героя асоціюється з дитинством. Французький філософ-постмодерніст Жиль Дельоз у роботі «Марсель Пруст і знаки» вельми ретельно, детально і всебічно розглядає і аналізує проблему «Мадлен» у творі Пруста. На думку Дельоза смак «Мадлен» є пусковим механізмом, точніше, мимовільним шлюзом для включення обвалу спогадів у головного героя.
Як спекти печиво «Мадлен»?
Отже, печиво «Мадлен», рецепт. Потрібна спеціальна форма, краще придбати силіконову.
Інгредієнти: грам 180-200 цукрової пудри; 3 свіжих курячих яйця; грам 250 високосортної пшеничного борошна; грам 100 натурального вершкового масла; 80-90 мл молока; на кінчику ножа трохи соди, погашеної кількома краплями оцту; столова ложка рому, коньяку або апельсинового лікеру. Приготування: Тісто замішується з пшеничного борошна, цукрової пудри, яєць, натурального масла з додаванням рому і харчової соди. Потім тісто викладається в спеціальний лист-форму з фігурними поглибленнями, в якому і випікається. Поглиблення заповнюють за допомогою кондитерського шприца або пакета зі зрізаним кінцем.
Розігріваємо духовку заздалегідь і приступаємо. Спочатку розтопити масло в ємності на водяній бані. Ретельно збиваємо яйця з
цукром, краще - використовуючи міксер. Потроху додаємо молоко і ложку лікеру, продовжуючи збивати. Додаємо в отриману суміш борошно (обов'язково просіяне). Доводимо на середній швидкості міксера до стану однорідності. Тепер вливаємо розтоплене, але не занадто гаряче, вже трохи остигле масло. Ретельно промешиваем. Використовуючи пакет або кондитерський шприц, заповнюємо форму, встановлену на деко, тестом. Ставимо деко в духовку, розігріту до 200?С. Випікаємо «мадленки» приблизно хвилин 20. Готовність визначаємо візуально.
Заварюємо чай (в ідеалі, як у Пруста - липовий) і насолоджуємося чудовим десертом.