Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Шпроти з річкової риби в домашніх умовах

Шпроти з річкової риби в домашніх умовах

18-04-2016, 21:45
1 115
Шпроти з річкової риби в домашніх умовах
Шпроти – відомий балтійський делікатес, культовий в радянські часи, один з популярних видів рибних консервів.
Шпроти готують промисловим способом з дрібної морської риби (тюлька, салака, молодь оселедця та ін). Рибу коптять без якої-небудь попередньої обробки, а потім консервують в рослинному маслі. Слід зауважити, що як і будь-яка копченость, шпроти – некорисний продукт.
В даний час господарські рибалки, а також їх близькі живуть на пострадянському просторі, далеко від берегів морських, виявляють жвавий інтерес до домашнього приготування (копченню і консервації) дрібної річковий рибки на манер шпрот.
Винаходяться всякі дивні рецепти з застосуванням сумнівною добавки «Рідкий дим» рибу парять, варять, маринують і консервують в олії з попередньою стерилізацією. Така самодіяльність з консервацією дуже небезпечна, особливо з таким продуктом, як риба. Тому все ж краще готувати за класичною технологією і максимум протягом тижня-двох з'їдати приготоване.
Розповімо, як своїми руками можна приготувати шпроти з дрібної річкової риби в домашніх умовах. Таким же чином можна готувати і дрібну морську рибу. Головне: риба повинна бути цілою.

Рецепт домашніх шпрот з річковий або морський риби


Інгредієнти:

  • риба дрібна морська або річкова;

  • сіль крупна;

  • олія рослинна (соняшникова нерафінована) – 1 склянка;

  • мелені спеції (за бажанням) – коріандр, фенхель, перець горошком, кмин та інші;

  • чай чорний - 05 склянки;

  • оцет фруктовий натуральний – 2 ст. ложки.


  • Приготування
    В плоский лоток (з можливістю стоку) насипаємо на дно шар солі і розрівнюємо. Випатрану і очищену від луски рибу викладаємо в лоток, грунтовно натираємо і пересипаємо сіллю.
    Години через два поміщаємо рибу в коптильное пристрій, коптимо протягом 30-40 хвилин, використовуючи тирсу і стружку вільхи або фруктових дерев. Провітрюємо і остуджуємо.
    Видаляємо у рибок голови і акуратно, компактно в один шар закладаємо їх у вогнетривку неглибоку форму.
    Готуємо масляну заливку-маринад: на склянку олії – близько 1 ст. ложки солі + півсклянки міцною свіжої чайної заварки (можна з 1 ч. ложкою цукру) + 2 ст. ложки фруктового оцту або соку лимона. Все ретельно перемішуємо, розчиняємо. Додаємо спеції (можна і без них). Якщо хочете, влийте 1-2 столових ложки коньяку і плодового бренді.
    Заливаємо масляним ароматним маринадом рибу у формі так, щоб покривало повністю), накриваємо кришкою або затягуємо фольгою.
    Шпроти з річкової риби в домашніх умовах
    Ставимо форму на штатний деко або решітку і поміщаємо в духовку. Піддаємо рибу тепловій обробці при мінімальній температурі бажано в межах від 60 до 90 градусів протягом не більше 2 годин (залежить від самої риби, її розміру та можливостей духовки). Загалом, готуємо при мінімальній температурі. Вимикаємо вогонь і остуджуємо рибу з відчиненими дверцятами.
    Акуратно лопаткою витягаємо шпроти, приготовані по-домашньому з річкової або морської риби і подаємо до столу.
    Зберігати такий продукт можна у формі з кришкою в холодильнику не більше 1 тижня (якщо не відкривали – 2 тижні). Думається, все буде з'їдено значно раніше.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Шпроти з уклейки в домашніх умовах
    Шпроти з уклейки в домашніх умовах
    Якщо ви ще не пробували зробити шпроти самостійно, то неодмінно вивчіть наші рецепти. Далі максимально детально опишемо, як зробити цю знамениту
    Шпроти з кільки в домашніх умовах
    Шпроти з кільки в домашніх умовах
    Якщо ви не довіряєте якості покупних рибних консервів, то вам неодмінно варто приготувати власноруч ці чудові шпроти. Далі детально опишемо весь
    Як приготувати рибу на мангалі?
    Як приготувати рибу на мангалі?
    Що може бути краще свіжої риби, приготованої на мангалі, з запахом ароматного диму в теплий літній день? Риба на вугіллі може бути запечена абсолютно
    Шпроти в домашніх умовах
    Шпроти в домашніх умовах
    Якщо ви без розуму від бутербродів і салатів зі шпротами, то радимо вам не купувати цю смачну рибку, а приготувати в домашніх умовах. Це набагато
    Як зберігати в'ялену рибу?
    Як зберігати в'ялену рибу?
    Запасаючись улюбленими продуктами запас, ми часто втрачаємо відчуття міри, і в підсумку стає питання про те, як зберігати ці продовольчі запаси? У
    Риба, фарширована цілком
    Риба, фарширована цілком
    Рецептів фаршированої риби безліч, а як правильно очистити її для того, щоб начинити? Ми вирішили описати способи обробки риби та її підготовки до