Вернуться назад Распечатать

Шпроти з річкової риби в домашніх умовах

Шпроти з річкової риби в домашніх умовах
Шпроти – відомий балтійський делікатес, культовий в радянські часи, один з популярних видів рибних консервів.
Шпроти готують промисловим способом з дрібної морської риби (тюлька, салака, молодь оселедця та ін). Рибу коптять без якої-небудь попередньої обробки, а потім консервують в рослинному маслі. Слід зауважити, що як і будь-яка копченость, шпроти – некорисний продукт.
В даний час господарські рибалки, а також їх близькі живуть на пострадянському просторі, далеко від берегів морських, виявляють жвавий інтерес до домашнього приготування (копченню і консервації) дрібної річковий рибки на манер шпрот.
Винаходяться всякі дивні рецепти з застосуванням сумнівною добавки «Рідкий дим» рибу парять, варять, маринують і консервують в олії з попередньою стерилізацією. Така самодіяльність з консервацією дуже небезпечна, особливо з таким продуктом, як риба. Тому все ж краще готувати за класичною технологією і максимум протягом тижня-двох з'їдати приготоване.
Розповімо, як своїми руками можна приготувати шпроти з дрібної річкової риби в домашніх умовах. Таким же чином можна готувати і дрібну морську рибу. Головне: риба повинна бути цілою.

Рецепт домашніх шпрот з річковий або морський риби


Інгредієнти:

  • риба дрібна морська або річкова;

  • сіль крупна;

  • олія рослинна (соняшникова нерафінована) – 1 склянка;

  • мелені спеції (за бажанням) – коріандр, фенхель, перець горошком, кмин та інші;

  • чай чорний - 05 склянки;

  • оцет фруктовий натуральний – 2 ст. ложки.


  • Приготування
    В плоский лоток (з можливістю стоку) насипаємо на дно шар солі і розрівнюємо. Випатрану і очищену від луски рибу викладаємо в лоток, грунтовно натираємо і пересипаємо сіллю.
    Години через два поміщаємо рибу в коптильное пристрій, коптимо протягом 30-40 хвилин, використовуючи тирсу і стружку вільхи або фруктових дерев. Провітрюємо і остуджуємо.
    Видаляємо у рибок голови і акуратно, компактно в один шар закладаємо їх у вогнетривку неглибоку форму.
    Готуємо масляну заливку-маринад: на склянку олії – близько 1 ст. ложки солі + півсклянки міцною свіжої чайної заварки (можна з 1 ч. ложкою цукру) + 2 ст. ложки фруктового оцту або соку лимона. Все ретельно перемішуємо, розчиняємо. Додаємо спеції (можна і без них). Якщо хочете, влийте 1-2 столових ложки коньяку і плодового бренді.
    Заливаємо масляним ароматним маринадом рибу у формі так, щоб покривало повністю), накриваємо кришкою або затягуємо фольгою.
    Шпроти з річкової риби в домашніх умовах
    Ставимо форму на штатний деко або решітку і поміщаємо в духовку. Піддаємо рибу тепловій обробці при мінімальній температурі бажано в межах від 60 до 90 градусів протягом не більше 2 годин (залежить від самої риби, її розміру та можливостей духовки). Загалом, готуємо при мінімальній температурі. Вимикаємо вогонь і остуджуємо рибу з відчиненими дверцятами.
    Акуратно лопаткою витягаємо шпроти, приготовані по-домашньому з річкової або морської риби і подаємо до столу.
    Зберігати такий продукт можна у формі з кришкою в холодильнику не більше 1 тижня (якщо не відкривали – 2 тижні). Думається, все буде з'їдено значно раніше.